`

ΕΓΓΡΑΨΟΥ

για να λαμβάνεις τα νέα του Archetype στο email σου!

 Πατώντας 'Subscribe' συμφωνείς με την Πολιτική Απορρήτου

Ευχαριστούμε για την εγγραφή σας!
Δικαστικό Μέγαρο Λιβαδειάς: Ένα από τα 100 προβεβλημένα κτήρια σε έρευνα του do.co.mo.mo

Δικαστικό Μέγαρο Λιβαδειάς: Ένα από τα 100 προβεβλημένα κτήρια σε έρευνα του do.co.mo.mo

Μανώλης Οικονόμου - 04/01/2019 ΧΡΟΝΙΚΟ

Ενισχύοντας την ενημερωτική προσπάθεια του Archetype σχετικά με ερευνητικές δράσεις αρχιτεκτονικού αντικειμένου, και πιο ειδικά, με τη διεθνή αρχιτεκτονική κληρονομιά του 20ού αιώνα, θεωρώ χρήσιμη την παρακάτω πληροφορία, την οποία και σας μεταφέρω. Πιστεύω μάλιστα, ότι παρουσιάζει και σημαντικό ελληνικό ενδιαφέρον.

Στο πλαίσιο του γενικού επιστημονικού αντικειμένου του, το ισπανικό τμήμα του do.co.mo.mo. (Fundacion do.co.mo.mo. _  Iberico) πραγματοποιεί το ερευνητικό πρόγραμμα «Horizon 2020» της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Μέρος του προγράμματος με τίτλο  INNOVA Concrete αποτελεί, η ανάδειξη της επίδρασης της αξιοποίησης του ανεπίχρηστου σκυροδέματος ή «fairfaced concrete» στη σύγχρονη ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική (επίδραση που τη σημάδεψε και τη σημαδεύει ιδεολογικά, αισθητικά και κατασκευαστικά σε ποικίλες διεθνείς αλλά και ελληνικές εκφάνσεις της). 

Για τον λόγο αυτό, το συγκεκριμένο πρόγραμμα επέλεξε 100 αντίστοιχα παραδειγματικά έργα από τον διεθνή χώρο, τα οποία και περιλαμβάνει στην έρευνά του. Και τούτο -όπως στο σχετικό του έγγραφο αναφέρεται- προκειμένου να αναδειχθούν οι σημαντικές αξίες που τα έργα αυτά εκφράζουν ως χαρακτηριστικές ενδείξεις της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς του 20ού αιώνα. 

Πιστεύω λοιπόν πως έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για εμάς το ότι στα 100 αυτά αρχιτεκτονήματα περιλαμβάνεται το «Δικαστικό Μέγαρο Λιβαδειάς», έργο μελέτης και κατασκευής κατά την περίοδο 1966-1972, από δύο γνωστά ελληνικά γραφεία: Το «Αρχιτεκτονικό γραφείο Τάσου και Δημήτρη Μπίρη» και το «Αρχιτεκτονικό γραφείο Ηλία Παπαγιαννόπουλου», με σύμβουλο και των δύο, τον Καθηγητή Ιωάννη Δεσποτόπουλο. 

Πρέπει να επισημανθεί ότι το κτήριο του Δικαστικού Μεγάρου Λιβαδειάς συμπεριλαμβάνεται και στον κατάλογο των 100 υφιστάμενων σημαντικών έργων μοντέρνας ελληνικής αρχιτεκτονικής τής περιόδου 1930-1970 που συνέταξε το Ελληνικό Docomomo, ήδη από το 2014 (επιμέλεια Πάνος Εξαρχόπουλος σε συνεργασία με τον Π. Τουρνικιώτη, τότε συντονιστή), στο πλαίσιο της δημιουργίας «εικονικής έκθεσης» σύγχρονης αρχιτεκτονικής όλων των χωρών-μελών του Διεθνούς Docomomo σε ενιαία πλατφόρμα. Τα επιλεγμένα κτήρια όλων των χωρών (με στοιχεία και εικονογράφηση) βρίσκονται, από το 2015, στον ειδικό ιστότοπο Docomomo Virtual Exhibition: http://exhibition.docomomo.com/
Το συγκεκριμένο έργο βρίσκεται στη θέση: http://exhibition.docomomo.com/items/show/16696 .

Στη σημερινή δύσκολη για την ελληνική αρχιτεκτονική περίοδο, το συγκεκριμένο κτήριο, όπως και εκείνα άλλων αρχιτεκτόνων που επίσης ξεπερνούν τη γενικευμένη αδιαφορία, αποκτά τώρα σημαντική και κυρίως τεκμηριωμένη διεθνή αναγνώριση. 

Έτσι, με αυτήν την ευκαιρία, ίσως θα ήταν χρήσιμη μια ανανεωμένη παρουσίασή τους στο Archetype.


r_UyfTqjP1.jpg
KdghRg-dud.jpg


PRODUCT CATALOGUE

Γυψοσανίδα Ηabito

SAINT GOBAIN

ES64 LESS FRAME 2.0 ΕΤΕΜ

ETEM

Φυσική Βαφή με Κουρασάνι LavaPaint

PROLAT

FENIX | Πόρτες

ELTOP

Decorative HPL for Interior Design

ELTOP

Ηχομονωτικό σύστημα αποχέτευσης Skolan Safe από πολυπροπυλένιο

CARAMONDANI HELLAS

Latho Components | 3D Wooden Milled Panels 

ELTOP

MYKONOS Βιοκλιματική Πέργκολα

GLM HELLAS

Σχισμές αποστράγγισης ομβρίων και κανάλια HDPE

CARAMONDANI HELLAS
LOAD MORE ALL PRODUCTS

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Casa Flores

Archetype team - 29/03/2024

Ψήφισμα για το Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου (ΚΑΜ)

Μανώλης Οικονόμου - 28/03/2024

Αφιέρωμα στο ξενοδοχειακό design | Μέρος Β’

Ηρώ Καραβία - 27/03/2024

ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ

February Issue vol.2 | 2024
ΟΛΑ ΤΑ ΤΕΥΧΗ
SUBSCRIBE

ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕ ΤΟ ΕΡΓΟ ΣΟΥ ΣΤΟ ARCHETYPE

Μπορείς να καταχωρήσεις το έργο σου με έναν από τους τρεις παρακάτω τρόπους:

Μέσα από το προφίλ του αρχιτεκτονικού σου γραφείου στο archetype.gr Συνδέσου Εδώ
Αν δεν έχεις ήδη λογαριασμό, μπορείς να δημιουργήσεις το προφίλ του αρχιτεκτονικού σου γραφείου Εγγράψου Εδώ
Εναλλακτικά, μπορείς να μας στείλεις πληροφορίες και φωτογραφίες για το έργο σου στο info @ archetype.gr Στείλε Πληροφορίες