`

ΕΓΓΡΑΨΟΥ

για να λαμβάνεις τα νέα του Archetype στο email σου!

 Πατώντας 'Subscribe' συμφωνείς με την Πολιτική Απορρήτου

Ευχαριστούμε για την εγγραφή σας!
Δύο πλατείες

Δύο πλατείες

Archetype team - 25/09/2020 Αρχιτεκτονική

Συμμετοχή στον Πανελλήνιο Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό για την Ανέγερση του Κτιρίου Υπηρεσιών της Π.Ε.Δ.Α. στην Ελευσίνα 

ΣΥΝΔΕΤΙΚΟΣ ΑΞΟΝΑΣ Τα στοιχεία που τροφοδότησαν στον μεγαλύτερο βαθμό την αρχιτεκτονική  πρόταση, είναι ο υπερτοπικός οδικός άξονας της οδού Ηρώων Πολυτεχνείου, η ευρύτερη περιοχή του αρχαιολογικού χώρου της Ελευσίνας και ο γειτνιάζων χώρος τής βιομηχανικής περιοχής.

Ο άξονας Ηρώων Πολυτεχνείου ορίζει τη βασική ροή της πόλης στο οικόπεδο, τονίζοντας τη βόρεια όψη του. Αντιδιαμετρικά, στο νότιο τμήμα του οικοπέδου βρίσκονται τα βιομηχανικά κατάλοιπα, τα οποία η πρόταση θεωρεί ως φορείς της νεότερης ιστορίας της πόλης και εν δυνάμει πολιτιστικούς πυρήνες. Ταυτόχρονα ο αρχαιολογικός χώρος, σε άμεση εγγύτητα, ενεργοποιεί κυρίως το νότιο και ανατολικό τμήμα του οικοπέδου.

Το οικόπεδο του νέου κτιρίου της Π.Ε.Δ.Α. αναγιγνώσκεται ως ο συνδετικός κρίκος μεταξύ της πόλης, του ευρύτερου αρχαιολογικού χώρου και των βιομηχανικών κελύφων. Η πρόταση στοχεύει στη λειτουργική και οπτική τους ενοποίηση, μέσω της δημιουργίας ενός συνδετικού “άξονα” σε κάθετη σχέση με την κεντρική οδό Ηρώων Πολυτεχνείου.

ΔΥΟ ΠΛΑΤΕΙΕΣ Ο συνδετικός “άξονας” υλοποιείται μέσω δύο παράλληλων τοιχίων που ολισθαίνουν μεταξύ τους, ώστε να υποδεχθούν τις ροές από την οδό Ηρώων Πολυτεχνείου. Ταυτόχρονα, η ολίσθηση αποκαλύπτει δύο κέντρα-πλατείες, που ενεργοποιούν τα άκρα του άξονα. Η πλατεία στα βόρεια, σε άμεση σχέση με την κεντρική οδό με υπερτοπική σημασία, αποτελεί την κύρια είσοδο του συγκροτήματος, ενώ η πλατεία στα νότια αναλαμβάνει τη “συνομιλία” με τα βιομηχανικά κελύφη και τον αρχαιολογικό χώρο.

ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΔΟΜΗ Ο κεντρικός άξονας παραλαμβάνει τις βασικές κινήσεις, τις κοινόχρηστες λειτουργίες και το φουαγιέ του αμφιθεάτρου. Οι γραφειακοί χώροι τοποθετούνται εγκάρσια σε επιμήκεις όγκους, με τις μακρές όψεις τους κάθετα στην κατεύθυνση Βορρά-Νότου. Η εκτόνωσή τους πραγματοποιείται σε ιδιωτικές αυλές-αίθρια που δημιουργούνται ανάμεσα στους όγκους. Η τοποθέτηση του αμφιθεάτρου στα νοτιοανατολικά του οικοπέδου ενεργοποιεί την πλατεία με πολιτιστικές χρήσεις.

Δείτε ολόκληρη την παρουσίαση στην ενότητα "Αρχιτεκτονική" ΕΔΩ

Αρχιτέκτονες: Χρυσοβαλάντης Μπασούκος, Γιώργος Νίκας 

PRODUCT CATALOGUE

ΝΕΟ!

Μαρμάρινη Επιφάνεια Aliveri

Moschou S.A

Σποτ Οροφής Hide 105 Dark Rotate

MP ILLUMINATION – MARINOS PATRIKIOS

Actiu Home Office

The Green Office

Κάθισμα TNK Flex by ACTIU

The Green Office

Ρυθμιζόμενο σε ύψος γραφείο Mobility by ACTIU

The Green Office
LOAD MORE ALL PRODUCTS

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Αξιοποίηση Στρατοπέδου “Μπουγά” στη Λάρισα, με νέα πολεοδόμηση για τη δημιουργία περιοχών κατοίκησης, πρασίνου και αναψυχής, και ένταξη Συνεδριακού Κέντρου αγροτικού προσανατολισμού

Λιαροπούλου Γεωργία, Φολούλη Στεφανία - 12/08/2022

360o PENTHOUSE

Archetype team - 10/08/2022

Ανακοίνωση Υλοποίησης Νέου Έργου από την ABAS για το NOBU Hotel Σαντορίνης

Archetype team - 08/08/2022

ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ

July Issue vol.2 | 2022
ΟΛΑ ΤΑ ΤΕΥΧΗ
SUBSCRIBE

ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕ ΤΟ ΕΡΓΟ ΣΟΥ ΣΤΟ ARCHETYPE

Μπορείς να καταχωρήσεις το έργο σου με έναν από τους τρεις παρακάτω τρόπους:

Μέσα από το προφίλ του αρχιτεκτονικού σου γραφείου στο archetype.gr Συνδέσου Εδώ
Αν δεν έχεις ήδη λογαριασμό, μπορείς να δημιουργήσεις το προφίλ του αρχιτεκτονικού σου γραφείου Εγγράψου Εδώ
Εναλλακτικά, μπορείς να μας στείλεις πληροφορίες και φωτογραφίες για το έργο σου στο info @ archetype.gr Στείλε Πληροφορίες