`

ΕΓΓΡΑΨΟΥ

για να λαμβάνεις τα νέα του Archetype στο email σου!

 Πατώντας 'Subscribe' συμφωνείς με την Πολιτική Απορρήτου

Ευχαριστούμε για την εγγραφή σας!
Ένας Αθηναίος για την πόλη του

Ένας Αθηναίος για την πόλη του

Μανώλης Οικονόμου - 29/11/2021 ΧΡΟΝΙΚΟ

Κυκλοφόρησε πρόσφατα από τον εκδοτικό οίκο ΠΛΕΘΡΟΝ τo νέο βιβλίο τού αρχιτέκτονα Βασίλη Σγούτα, με τίτλο Ένας Αθηναίος για την πόλη του. Το βιβλίο αυτό είναι γραμμένο από έναν αρχιτέκτονα που γεννήθηκε στην Αθήνα και ζει στην Αθήνα. Χωρίς δεσμεύσεις και πολιτικά ορθές αναστολές, λέει αλήθειες που συχνά μένουν κάτω από το χαλί.

Γιατί γράφτηκε αυτό το βιβλίο, όταν διαχρονικά έχουν γραφτεί τόσα πολλά για την Αθήνα; Είναι ανεξάντλητο το κεφάλαιο «Αθήνα»; Ναι, είναι ανεξάντλητο. Και πάντα θα είναι. Μέσα από τις σελίδες του ο αναγνώστης θα βρει σκέψεις για το παρόν, αλλά και για το άμεσο και το απώτερο μέλλον της Αθήνας. Διαβάζοντάς τες, και παρά τις όποιες αρνητικές πτυχές της καθημερινότητας, είναι πιθανό να ενισχυθεί η πεποίθηση των περισσοτέρων από εμάς ότι είμαστε τυχεροί που ζούμε σε αυτή τη μοναδική πόλη. Και ότι αυτή πάντα θα μας χαμογελάει μέσα από εικόνες και οπτικές γωνίες που μιλάνε στον καθένα μας διαφορετικά.

Χωρισμένο σε ενότητες και σε φαινομενικά ανεξάρτητα μεταξύ τους επιμέρους θέματα, όλα τα κείμενα μαζί συνθέτουν, αθροιστικά, μια συνολική εικόνα και μια συνολική θεώρηση. Στόχος της εικονογράφησης είναι να συμπληρωθούν τα κείμενα με ματιές στον περίγυρό μας, ματιές σε γνωστά και σε λιγότερο γνωστά σημεία της πόλης.

Γραμμένο για όλους τους Αθηναίους που νοιάζονται για την πόλη τους, το βιβλίο περιλαμβάνει και απόψεις για έργα που έχουν γίνει ή που προγραμματίζονται, καθώς και για την πολεοδομική, λειτουργική και κοινωνική πραγματικότητα της Αθήνας. Αν η ανάγνωση όλων αυτών των επιμέρους παρατηρήσεων αποτελέσει έναυσμα για δράσεις προς όφελος αυτής της πόλης, ο σκοπός του βιβλίου θα έχει επιτευχθεί.

Φωτογραφίες: Χαράλαμπος Λουιζίδης, Κατερίνα Γληνού

-DkC8gHQ8F.jpg


1. Ένας Αθηναίος για την πόλη του

Συνοπτικό βιογραφικό σημείωμα

ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΓΟΥΤΑΣ

Μετά τις πρώτες επαγγελματικές του εμπειρίες στη Νότιο Αφρική και το Ιράκ, σταδιοδρομεί στην Ελλάδα. Στα έργα τού γραφείου “Σγούτας Αρχιτέκτονες”, σε Ελλάδα και εξωτερικό, συγκαταλέγονται δημόσια κτίρια και ειδικότερα κτίρια συνάθροισης κοινού, εργοστάσια φαρμακευτικών προϊόντων, νοσοκομεία, διαμορφώσεις διατηρητέων κτιρίων και αρχιτεκτονική τοπίου. Έχει κερδίσει πολυάριθμα βραβεία σε διαγωνισμούς.

Διετέλεσε Πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Αρχιτεκτόνων – UIA (1999-2002) και προγενέστερα Γενικός Γραμματέας της, Αντιπρόεδρος ΣΑΔΑΣ, μέλος Αντιπροσωπείας ΤΕΕ, καθώς και μέλος της Επιτροπής εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την έκδοση του “European Manual for an Accessible Built Environment”. Είναι επίτιμο μέλος πολλών διεθνών ενώσεων αρχιτεκτόνων. Στις δραστηριότητές του περιλαμβάνονται ομιλίες σε συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό σε θέματα αισθητικής, περιβάλλοντος και ατόμων με ειδικές ανάγκες. Η UIA θέσπισε το 2007 προς τιμήν του το “Vassilis Sgoutas Prize”, το οποίο απονέμεται κάθε τρία χρόνια σε αρχιτέκτονα που έχει συμβάλει στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης σε περιοχές κάτω από το όριο της φτώχειας. 

erPmGh8JpB.jpg

2. Βασίλης Σγούτας

PRODUCT CATALOGUE

ΝΕΟ!

Maestro Dual Mattress

Magniflex Hellas

Υαλοσανίδα GLASROC X

SAINT GOBAIN

ES64 LESS FRAME 2.0 ΕΤΕΜ

ETEM

Σχισμές αποστράγγισης για ντουσιέρες από ανοξείδωτο χάλυβα Dallmer Ceraline από την Caramondani Hellas

CARAMONDANI HELLAS
ALL PRODUCTS

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η Ατραπός του Κρασιού: Οινοποιείο και πολιτιστικό κέντρο στη Νεμέα

Μαθιουδάκης Αναστάσης, Μαρκέλλου Αγγελική, Παγουρδάκης Σταύρος - 29/04/2024

Βρεφονηπιακός Σταθμός Κοινότητας Παπάγου

Archetype team - 26/04/2024

Vitra: Η ιστορική πορεία στο design και η έδρα στην Ελλάδα

Βασίλης Ξιφαράς - 24/04/2024

ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ

February Issue vol.2 | 2024
ΟΛΑ ΤΑ ΤΕΥΧΗ
SUBSCRIBE

ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕ ΤΟ ΕΡΓΟ ΣΟΥ ΣΤΟ ARCHETYPE

Μπορείς να καταχωρήσεις το έργο σου με έναν από τους τρεις παρακάτω τρόπους:

Μέσα από το προφίλ του αρχιτεκτονικού σου γραφείου στο archetype.gr Συνδέσου Εδώ
Αν δεν έχεις ήδη λογαριασμό, μπορείς να δημιουργήσεις το προφίλ του αρχιτεκτονικού σου γραφείου Εγγράψου Εδώ
Εναλλακτικά, μπορείς να μας στείλεις πληροφορίες και φωτογραφίες για το έργο σου στο info @ archetype.gr Στείλε Πληροφορίες