`

ΕΓΓΡΑΨΟΥ

για να λαμβάνεις τα νέα του Archetype στο email σου!

 Πατώντας 'Subscribe' συμφωνείς με την Πολιτική Απορρήτου

Ευχαριστούμε για την εγγραφή σας!
Light Up | Πανελλήνιος φοιτητικός διαγωνισμός σχεδιασμού πρότυπου φωτιστικού σώματος

Light Up | Πανελλήνιος φοιτητικός διαγωνισμός σχεδιασμού πρότυπου φωτιστικού σώματος

Archetype team - 13/03/2023 ΧΡΟΝΙΚΟ

Απαντήσεις Ερωτημάτων

Το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής (Ε.Ι.Α.) και το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Σχεδιασμός Φωτισμού», της Σχολής Εφαρμοσμένων Τεχνών και Βιώσιμου σχεδιασμού του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (Ε.Α.Π.), προκηρύσσουν πανελλήνιο φοιτητικό διαγωνισμό σχεδιασμού πρότυπου φωτιστικού σώματος, για προπτυχιακούς/ές και μεταπτυχιακούς/ές φοιτητές/τριες που είναι εγγεγραμμένοι/ες σε Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Ελλάδας.

Μπορείτε να δείτε αναλυτικά την προκήρυξη εδώ.


Ακολουθούν οι απαντήσεις στα ερωτήματα που τέθηκαν από φοιτητές:


1. Θα ήθελα να σας ρωτήσω εάν μπορούν να συμμετέχουν στον διαγωνισμό οι φοιτητές της Σχολής Βακαλό.
Πτυχίο: Master of Arts in Architectural Design (Πανεπιστήμιο Derby)
Ειδικότητες: Interior Design / Landscape Design / Spatial Design / Theatre Design / Hotel Design
Πιστωτικές μονάδες / UK Credits: 180
Αναγνώριση πτυχίου: Ευρωπαϊκή οδηγία 2005/36 ΕΚ, Π.Δ. 38/2010 και σχετική νομοθεσία
&
Πτυχίο: Bachelor of Arts Honours in Interior Design (Πανεπιστήμιο Derby), επίπεδο 6
Πιστωτικές μονάδες / UK Credits: 360
Αναγνώριση πτυχίου: Ευρωπαϊκή οδηγία 2005/36 ΕΚ, Π.Δ. 38/2010 και σχετική νομοθεσία

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή.

2. Είμαστε δυο φοιτήτριες στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα της σχολής Βακαλό και θα θέλαμε να ρωτήσουμε αν μπορούμε να λάβουμε μέρος στον διαγωνισμό.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Μπορείτε να λάβετε μέρος στον διαγωνισμό.

3. Παρακαλώ όπως μου απαντήσετε αν στον διαγωνισμό Light Up μπορούν να λάβουν μέρος μεταπτυχιακοί φοιτητές του Β' Κύκλου σπουδών, δηλαδή μεταδιδάκτορες, εγγεγραμμένοι σε Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Ελλάδας.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Μπορούν να λάβουν μέρος μεταπτυχιακοί φοιτητές του Β' Κύκλου σπουδών, εγγεγραμμένοι σε Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Ελλάδας, αρκεί να έχουν κάποια βεβαίωση γι' αυτό, π.χ. να υπάρχει απόφαση μεταδιδακτορικής έρευνας στο ίδρυμα.

4. Έχω σκοπό να συμμετάσχω στον διαγωνισμό σχεδιασμού φωτισμού "Light Up" και θέλω να καταβάλω το ποσό της συμμετοχής μου. Πώς γνωρίζω ότι ο πενταψήφιος κωδικός συμμετοχής που επιλέγω είναι μοναδικός και έγκυρος;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ο κωδικός θα είναι έγκυρος εφόσον ακολουθήσει κανείς τις οδηγίες που περιγράφονται στο άρθρο 8 "Τρόπος υποβολής προτάσεων" της προκήρυξης του διαγωνισμού. Ακόμα και στην περίπτωση που τελικά προκύψουν δύο ίδιοι κωδικοί, η επιτροπή αξιολόγησης θα διαχωρίσει τις δύο συμμετοχές λαμβάνοντας υπ’ όψιν και τα υπόλοιπα στοιχεία που θα έχουν κατατεθεί, όπως το αποδεικτικό πληρωμής, τη συμπληρωμένη φόρμα με τα στοιχεία των συμμετεχόντων και το αρχείο pdf με την πρόταση.

5. Αναφορικά με τον διαγωνισμό light up που διοργανώνεται τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, θα ήθελα, αν είναι δυνατόν, μερικές διευκρινίσεις για το γενικότερο πλαίσιο στο οποίο θα εντάσσεται το είδος του φωτιστικού, ή αν κατηγοριοποιείται γενικότερα ως ένα πιο ελεύθερο θέμα, αν υπάρχει κάποιος χρηματικός ή και διαφορετικός παράγοντας στις προδιαγραφές του σχεδιασμού, καθώς δεν μπόρεσα να εντοπίσω κάπου αυτές τις πληροφορίες.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ο μοναδικός περιορισμός είναι ότι πρόκειται για φωτιστικό σώμα εσωτερικού χώρου. Θα γίνει σαφής αναφορά στον τρόπο εφαρμογής, το σημείο τοποθέτησης του φωτιστικού σώματος (επιδαπέδιο, επιτραπέζιο, κρεμαστό, οροφής ή επίτοιχο), στον τρόπο εκπομπής του φωτός (φωτιστικό άμεσου φωτισμού ή φωτιστικό έμμεσου φωτισμού ή συνδυασμός άμεσου-έμμεσου φωτισμού), καθώς επίσης και στα υλικά κατασκευής. Δεν υπάρχει κανένας περιορισμός σχετικά με το κόστος.

6. Θα ήθελα να λάβω μέρος στον διαγωνισμό, και ήθελα να ρωτήσω, εφόσον στείλω το χρηματικό ποσό, έπειτα θα πάρω τον 5ψήφιο κωδικό;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Τον πενταψήφιο κωδικό, που θα αποτελείται από κεφαλαία λατινικά γράμματα και αριθμητικά ψηφία, τον ορίζει ο/η κάθε συμμετέχων/ουσα ή η ομάδα συμμετεχόντων (π.χ. ΑB123). Κατά την κατάθεση του χρηματικού ποσού, στην αιτιολογία συναλλαγής, θα πρέπει να αναγράφεται ο πενταψήφιος κωδικός της συμμετοχής. 

7. Θα ήθελα να λάβω μέρος στον διαγωνισμό Light Up. Το πρώτο βήμα είναι να συμπληρώσω τα στοιχεία μου στο excel και στη συνέχεια εσείς θα μου στείλετε τον κωδικό αιτιολογίας για την πληρωμή;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Τον πενταψήφιο κωδικό, που θα αποτελείται από κεφαλαία λατινικά γράμματα και αριθμητικά ψηφία, τον ορίζει ο/η κάθε συμμετέχων/ουσα ή η ομάδα συμμετεχόντων (π.χ. ΑB123). Κατά την κατάθεση του χρηματικού ποσού, στην αιτιολογία συναλλαγής, θα πρέπει να αναγράφεται ο πενταψήφιος κωδικός της συμμετοχής.
Η συμπληρωμένη φόρμα και όλα τα ζητούμενα στοιχεία θα υποβάλλονται συνολικά στο info@heliarch.gr μέσω WeTransfer ή άλλης αντίστοιχης υπηρεσίας. Εμπρόθεσμες θεωρούνται οι προτάσεις που θα αποσταλούν έως και την Παρασκευή 31.03.2023, ώρα 23:59.


8. Η συμμετοχή δηλώνεται αυτόματα αφού στείλουμε το χρηματικό ποσό με τα αναγραφόμενα στοιχεία ή θα πρέπει να εγγραφούμε σε κάποια άλλη πλατφόρμα για να δηλώσουμε εκεί συμμετοχή;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Δεν απαιτείται εγγραφή σε άλλη πλατφόρμα. Η συμμετοχή κατοχυρώνεται με την ηλεκτρονική αποστολή όλων των ζητούμενων αρχείων στο info@heliarch.gr μέσω WeTransfer ή άλλης αντίστοιχης υπηρεσίας. Εμπρόθεσμες θεωρούνται οι προτάσεις που θα αποσταλούν έως και την Παρασκευή 31.03.2023, ώρα 23:59.

9. Αρκεί η κατάθεση που έχουμε κάνει για τη συμμετοχή μας στον διαγωνισμό, χωρίς να έχουμε έτοιμη την πρόταση;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η κατάθεση για κάθε συμμετοχή μπορεί να γίνει οποιαδήποτε στιγμή πριν από την αποστολή των αρχείων της πρότασης. Η συμμετοχή κατοχυρώνεται με την ηλεκτρονική αποστολή όλων των ζητούμενων αρχείων στο info@heliarch.gr μέσω WeTransfer ή άλλης αντίστοιχης υπηρεσίας. Εμπρόθεσμες θεωρούνται οι προτάσεις που θα αποσταλούν έως και την Παρασκευή 31.03.2023, ώρα 23:59.

10. Επιτρέπεται να συμβουλευτούμε την καθηγήτριά μας/τον καθηγητή μας για την όλη διαδικασία;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Επιτρέπεται. Τα στοιχεία του καθηγητή που έχει ρόλο Συμβούλου, θα πρέπει να αναγράφονται στη φόρμα συμμετοχής.

11. Είναι δυνατόν να γίνει αλλαγή του τίτλου του θέματος μέχρι τη λήξη της υποβολής προτάσεων;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Σε περίπτωση που η συμμετοχή έχει αποσταλεί, δεν γίνεται αποδεκτή οποιαδήποτε αλλαγή.

12. Ποιοι τρόποι είναι επιτρεπτοί ώστε να απεικονίσουμε τον χώρο στον οποίο θα τοποθετήσουμε το φωτιστικό, και πόση αναφορά πρέπει να κάνουμε σε αυτόν (π.χ. χρειάζεται κάτοψη); Ή μπορεί να είναι απλά μια φωτογραφία, φωτορεαλιστικό, σκίτσο;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Θα πρέπει να φαίνεται η ένταξη του φωτιστικού στον χώρο, προκειμένου να είναι κατανοητή η κλίμακά του και να είναι σαφές ποια χρήση εξυπηρετεί. Γι’ αυτό μπορούν να χρησιμοποιηθούν δισδιάστατα σχέδια/ τρισδιάστατες απόψεις/ φωτορεαλιστικά/ σκίτσα/ κατασκευαστικές λεπτομέρειες, ή οτιδήποτε άλλο θεωρούν οι διαγωνιζόμενοι ότι αναδεικνύει την κεντρική ιδέα της σύνθεσης και το παραγόμενο φωτιστικό αντικείμενο.

13. Σε περίπτωση που έχουμε παραπάνω από μια προτάσεις, πρέπει να κάνουμε διαφορετικές πινακίδες ή θα πρέπει να τις συμπυκνώσουμε σε μια;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Εάν κάθε πρόταση αντιστοιχεί σε διαφορετικό φωτιστικό σώμα, τότε για καθένα από αυτά θα πρέπει να κατατεθεί διαφορετική πρόταση με τον αντίστοιχο πενταψήφιο κωδικό. Δεν υπάρχει περιορισμός στον αριθμό των προτάσεων που μπορεί να καταθέσει κάθε συμμετέχων/ουσα (άτομο ή ομάδα) στον διαγωνισμό. Στο άρθρο 7 «Στοιχεία προς υποβολή», σημείο Α, της προκήρυξης του διαγωνισμού, ζητείται μία πινακίδα.

14. Θα ήθελα να μάθω αν είναι σημαντική η κατασκευή δείγματος υπό κλίμακα -mock up- του φωτιστικού και αν είναι απαραίτητη η κατασκευή του πρωτότυπου φωτιστικού.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Δεν είναι απαραίτητη η κατασκευή ενός δείγματος υπό κλίμακα ή του πρωτότυπου φωτιστικού, αλλά η ύπαρξή του θα συμπεριληφθεί στην αξιολόγηση από την επιτροπή.

15. Το παραγόμενο φωτιστικό, πέρα από φωτογραφίες στην πινακίδα, θα παρουσιαστεί και από κοντά; Και σε περίπτωση που δεν πραγματοποιηθεί το παραγόμενο φωτιστικό σε μακέτα 1-1, μπορεί να καλυφθεί από φωτορεαλιστικά;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Δεν είναι απαραίτητη η κατασκευή μακέτας ένα προς ένα, αλλά η ύπαρξή της θα συμπεριληφθεί στην αξιολόγηση από την επιτροπή. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν τρισδιάστατες απόψεις/ φωτορεαλιστικά/ σκίτσα/ κατασκευαστικές λεπτομέρειες, ή οτιδήποτε άλλο θεωρούν οι διαγωνιζόμενοι ότι αναδεικνύει την κεντρική ιδέα της σύνθεσης και το  παραγόμενο φωτιστικό αντικείμενο, λαμβάνοντας υπόψη τον εσωτερικό χώρο και τη λειτουργία για την οποία προορίζεται το φωτιστικό σώμα.

16. Σε περίπτωση που το φωτιστικό (η μορφή του) δε βοηθά στην κατανόηση της τομής του λόγω ιδιαίτερων γωνιών,
μπορούμε να αποφύγουμε τον σχεδιασμό τους και να προσθέσουμε άλλα σχέδια κατανόησης για την τομή;


ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Δεν μπορεί να παραλειφθεί το σχέδιο της τομής, ωστόσο μπορούν να χρησιμοποιηθούν τρισδιάστατες απόψεις/ φωτορεαλιστικά/ σκίτσα/ κατασκευαστικές λεπτομέρειες, ή οτιδήποτε άλλο θεωρούν οι διαγωνιζόμενοι ότι αναδεικνύει την κεντρική ιδέα της σύνθεσης και το παραγόμενο φωτιστικό αντικείμενο, λαμβάνοντας υπόψη τον εσωτερικό χώρο και την λειτουργία για την οποία προορίζεται το φωτιστικό σώμα.

17. Γίνεται ο χώρος να είναι δημόσιας χρήσεως;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ναι, αρκεί να είναι εσωτερικός χώρος.

18. Πρέπει να γίνει αναφορά στον τρόπο σύνθεσης ενός βιομηχανικού φωτιστικού;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Δύναται το φωτιστικό σώμα να είναι βιομηχανικά παραγόμενο ή χειροποίητο (one-off) και να γίνει αναφορά στον τρόπο σύνθεσης ή κατασκευής.

19. Στη γραπτή αναφορά θα πρέπει να αναγράφονται τα στοιχεία φοίτησης, κι αν ναι πώς θα είναι δομημένα;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Τα στοιχεία κάθε συμμετέχοντα/ούσας ή ομάδας συμμετεχόντων, όπως ονομ/νυμο, ακαδημαϊκό ίδρυμα κ.λπ., θα αναγράφονται στη φόρμα συμμετοχής και όχι στο κείμενο.

20. Επιτρέπεται στη γραπτή αναφορά να περιλαμβάνονται ήδη υπάρχοντα στοιχεία, τα οποία και θα αναφέρονται; Επιτρέπονται επιπρόσθετες πληροφορίες στη γραπτή αναφορά;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Το περιεχόμενο του κειμένου καθορίζεται στο άρθρο 7 «Στοιχεία προς υποβολή», σημείο Γ, της προκήρυξης του διαγωνισμού και μπορεί να περιλαμβάνει οτιδήποτε άλλο θεωρείται σημαντικό για την υποστήριξη της πρότασης.


PRODUCT CATALOGUE

ΝΕΟ!

Maestro Dual Mattress

Magniflex Hellas
ΝΕΟ!

Υαλοσανίδα GLASROC X

SAINT GOBAIN

ES64 LESS FRAME 2.0 ΕΤΕΜ

ETEM

Σχισμές αποστράγγισης για ντουσιέρες από ανοξείδωτο χάλυβα Dallmer Ceraline από την Caramondani Hellas

CARAMONDANI HELLAS
ALL PRODUCTS

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Open House Athens 2024 | Celebrating 10 years

Archetype team - 23/04/2024

Ύψη κτιρίων και αισθητική του άστεως

Ανδρέας Γιακουμακάτος - 22/04/2024

Christian Church in Zhangjiagang City

Archetype team - 19/04/2024

ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ

February Issue vol.2 | 2024
ΟΛΑ ΤΑ ΤΕΥΧΗ
SUBSCRIBE

ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕ ΤΟ ΕΡΓΟ ΣΟΥ ΣΤΟ ARCHETYPE

Μπορείς να καταχωρήσεις το έργο σου με έναν από τους τρεις παρακάτω τρόπους:

Μέσα από το προφίλ του αρχιτεκτονικού σου γραφείου στο archetype.gr Συνδέσου Εδώ
Αν δεν έχεις ήδη λογαριασμό, μπορείς να δημιουργήσεις το προφίλ του αρχιτεκτονικού σου γραφείου Εγγράψου Εδώ
Εναλλακτικά, μπορείς να μας στείλεις πληροφορίες και φωτογραφίες για το έργο σου στο info @ archetype.gr Στείλε Πληροφορίες