Connected Worlds ήταν η φετινή θεματική της διοργάνωσης της Milan Design Week 2025, αφήνοντας πολλά να εννοηθούν και τη σχεδιαστική κοινότητα να προετοιμάσει και τις φετινές παρουσιάσεις. Η επιμελητική επιτροπή, ωστόσο, με τη θεματική ‘Connected Worlds’, ή αλλιώς “Ενώνοντας κόσμους”, θέλει να φέρει πιο κοντά διαφορετικές σχεδιαστικές πρακτικές, διαφορετικές πολιτισμικές πρακτικές, να δημιουργήσει διάλογο μεταξύ φύσης και τεχνολογίας, ανθρώπου και μηχανής κ.α. Η φετινή διοργάνωση, λοιπόν, κυμαίνεται μεταξύ “αναμειξης” διαφορετικότητας και γεφύρωσης διαφορετικών ιδεών, υλών και μορφών, όλα στα πλαίσια του σχεδιασμού. Η Milan Design Week παραδοσιακά είναι ένας θεσμός με βάση τον σχεδιασμό που απλώνεται σε όλη την πόλη του Μιλάνου, με διαφορετικές διοργανώσεις και events που στο σύνολό τους αποτελούν μια από τις πιο μεγάλες διοργανώσεις με θέμα το design στον κόσμο.
Library of Light, Es Devlin, Milan Design Week 2025
Οι φετινές συμμετοχές και παρουσιάσεις, για άλλη μια φορά, είχαν τον λόγο τους που υπήρχαν στα πλαίσια της θεματικής της φετινής διοργάνωσης. Πλήθος κλίμακας, εμβέλειας και εφαρμογών παρατηρείται, με βασικό άξονα τον παραλληλισμό και τη σύνδεση μεταξύ “κόσμων”. Το Design Society παρουσιάζει κάποια από τα πιο ενδιαφέροντα εκθέματα μεγάλης κλίμακας της φετινής διοργάνωσης.
Growing Matter(s)
Growing Matter(s), Henning Larsen σε συνεργασία Politecnico di Milano, Milan Design Week 2025
Το design studio Henning Larsen, σε συνεργασία με το Politecnico di Milano, δημιουργούν μια από τις κεντρικές εγκαταστάσεις της διοργάνωσης. Το Growing Matter(s) είναι μια εγκατάσταση η οποία αποτελείται από μια μεταλλική σκαλωσιά ορθοκανονικού κανάβου, στην οποία αγκυρώνονται 80 σφαίρες μυκηλίου. Οι σφαίρες, με το πέρας της διοργάνωσης, θα έχουν πλήρως αποσυντεθεί. Το συγκεκριμένο έργο ανοίγει διάλογο μεταξύ μακρόκοσμου και μικρόκοσμου, με τον γνώμονα του χρόνου να το κάνει ιδιαίτερα ζωντανό ως έργο.
Tam Tam
Tam Tam, Alvisi Kirimoto, Milan Design Week 2025
Η εγκατάσταση Tam Tam από το γραφείο Alvisi Kirimoto είναι ένα έργο που έρχεται σε αλληλεπίδραση με το κοινό του. Μετακινούμενες “κολώνες”, φτιαγμένες από ανακυκλωμένο πλαστικό, δημιουργούν ένα πολυμορφικό έργο που προσαρμόζεται μέσω της πρωτοβουλίας του κοινού, δημιουργώντας την αίσθηση μιας πιο συμμετοχικής διαδικασίας. Το έργο μελετά σχέσεις μεταξύ χωρικότητας, κενού - πλήρους, φωτός και οργάνωσης.
Eclipse of Perceptions
Το brand αυτοκινήτων ΚΙΑ από τη Νότια Κορέα, παρουσιάζει μια από τις πιο θεαματικές εγκαταστάσεις της φετινής διοργάνωσης. Οι εκπροσωπόμενοι καλλιτέχνες, Philippe Parreno και A.A. Murakami, παρουσιάζουν μια τεχνολογικά υβριδική εγκατάσταση, ανάμεσα σε ρομποτική και φυσική. Το έργο είναι μια αισθητηριακή σύνθεση, που στις απολήξεις της “εκπνέει” φυσαλίδες με αέριο, οι οποίες στην επαφή τους με το οξυγόνο δημιουργούν νεφελώματα.
Library of Light, Es Devlin, Milan Design Week 2025
Library of Light
Στην Πινακοθήκη της Brera παρουσιάζεται το έργο ‘Library of Light’ από τον Es Devlin. Το έργο είναι μια εγκατάσταση Κινετικής τεχνολογίας και αρχιτεκτονικής, η οποία στον προαύλιο χώρο της πινακοθήκης δημιουργεί μια περιστρεφόμενη βιβλιοθήκη που “συμπεριφέρεται” βάσει της κίνησης του ηλίου.
Δείτε επίσης:
Ιδεατές απεικονίσεις και φανταστικοί χώροι ειρωνείας
Hecate Collection - Μια δημιουργική σύμπραξη μεταξύ των Studio Aristotelis Barakos και Aumorfia
Ηρώ Καραβία - 28/05/2025
Μπορείς να καταχωρήσεις το έργο σου με έναν από τους τρεις παρακάτω τρόπους: