`

ΕΓΓΡΑΨΟΥ

για να λαμβάνεις τα νέα του Archetype στο email σου!

 Πατώντας 'Subscribe' συμφωνείς με την Πολιτική Απορρήτου

Ευχαριστούμε για την εγγραφή σας!
Όταν οι αρχιτέκτονες σχεδιάζουν αντικείμενα

Όταν οι αρχιτέκτονες σχεδιάζουν αντικείμενα

Archetype team - 26/11/2018 ΧΡΟΝΙΚΟ

Το τσιμέντο στην υπηρεσία της αρχιτεκτονικής

Οι αρχιτέκτονες Δανάη Αθανασοπούλου και Γιώργος Μπουσές, δημιούργησαν το 2014 το αρχιτεκτονικό γραφείο ARCHstudio με έδρα τη Χίο. Η ενασχόλησή τους με την κλίμακα σχεδιασμού επίπλων και μικρότερων κατασκευών σε project με αντικείμενο το interior design, οδήγησε στην επέκταση της δραστηριότητας του γραφείου τους και στον σχεδιασμό αντικειμένων. Η αγάπη τους για τις κατασκευές και τον πειραματισμό με νέα, καινοτόμα υλικά ήρθε να ολοκληρώσει αυτό το εγχείρημα με την δημιουργία της προιοντικής σειράς CONTIVO design. 

HnZSwJNASC.jpg

Πρόκειται για μία σειρά χειροποίητων αντικειμένων design από τσιμέντο, με ανάγλυφα γεωμετρικά μοτίβα. Η έμπνευση γι αυτή τη σειρά προέρχεται από την παραδοσιακή τέχνη και αρχιτεκτονική, και τα γεωμετρικά μοτίβα που συναντά κανείς σε αυτή, όπως τα μοναδικά “ξυστά” στις προσόψεις των κατοικιών στο Πυργί της Χίου. Τα μοναδιαία στοιχεία εντοπίζονται, καταγράφονται και επαναπροσδιορίζονται, σε ελεύθερη σύνθεση ή σε επάλληλες ζώνες, αλλά πάντα με τον χαρακτήρα του ανάγλυφου μοτίβου σε τσιμέντο. Ο στόχος των δημιουργών είναι τα αντικείμενά τους να έχουν μία διαλεκτική σχέση με την παράδοση, αλλά με αφαιρετική, σύγχρονη σχεδιαστική προσέγγιση. 

Τα πρώτα αντικείμενα που σχεδίασαν και κατασκεύασαν στο studio τους ήταν τα ανάγλυφα σουβέρ σε 6 διαφορετικά σχέδια και 6 χρώματα (γκρι, λευκό, μαύρο, λουλακί, ώχρα, τερακότα, όλα φυσικά δομικά χρώματα που χρησιμοποιήθηκαν και στην παραδοσιακή αρχιτεκτονική). Η συνεργασία με το Μουσείο Μαστίχας και με το ευρύτερο δίκτυο μουσείων του ΠΙΟΠ τους έδωσε την ώθηση να συνεχίσουν.

Στη συνέχεια, δημιούργησαν τον ξύλινο δίσκο με την εξάδα σουβέρ, ένα αντικείμενο που μπορεί να χρησιμοποιείται σαν δίσκος σερβιρίσματος, σαν πυρίμαχη επιφάνεια, ενώ τα σουβέρ αποσπώνται εύκολα, καθώς η κάτω επιφάνεια του δίσκου έχει 6 κυκλικές οπές, και μπορούν να χρησιμοποιούνται χωριστά. Ακολούθησε ο κύβος με δρύινη βάση και ανάγλυφο σχέδιο στο χείλος, και μία σειρά κοσμημάτων (δαχτυλίδια, σκουλαρίκια, κρεμαστά) με ανάγλυφα μοναδιαία στοιχεία από τσιμέντο και βάσεις από ασήμι 925. Η έμπνευσή τους από τα γεωμετρικά μοτίβα δεν περιορίστηκε σε αυτά της ελληνικής τέχνης. Αντίθετα, ακολούθησε μία σπουδή πάνω στα νορβηγικά μοτίβα πλέξης, που οδήγησε στην δημιουργία της σειράς ανάγλυφων σουβέρ nordic.

Το 2018 συμμετείχαν στην έκθεση Good Ντιζάιν Exhibition με νέα αντικείμενα, τις ανάγλυφες πιατέλες, οι οποίες διατίθενται σε δύο μεγέθη, η μικρή με ανάγλυφο το εσωτερικό της τμήμα, ενώ η μεγάλη με ανάγλυφο χείλος. Τα γεωμετρικά μοτίβα είναι εμπνευσμένα από αυτά των «ξυστών», σε ελεύθερη σύνθεση. Διατίθενται στα έξι χαρακτηριστικά χρώματα των αντικειμένων CONTIVO design και μπορούν να λειτουργούν ως σετ, καθότι εφαρμόζουν η μία μέσα στην άλλη και δημιουργούν ένα ενδιαφέρον ενιαίο ανάγλυφο σχέδιο, είτε χωριστά γιατί έχουν χρηστικό χαρακτήρα και προσδίδουν μία μίνιμαλ πινελιά σε κάθε εσωτερικό χώρο.

Μέχρι στιγμής, τα αντικείμενά CONTIVO design είναι διαθέσιμα στα πωλητήρια του δικτύου Μουσείων του ΠΙΟΠ, καθώς επίσης και στο πωλητήριο του Κ.Π.Ι.Σ.Ν.

Το τελευταίο διάστημα, η Δανάη και ο Γιώργος εργάζονται με ενθουσιασμό πάνω σε ένα νέο project, που βρίσκεται ακόμη σε ερευνητικό στάδιο όσον αφορά την παραγωγή του και σκοπεύουν να το ολοκληρώσουν το επόμενο διάστημα. Πρόκειται για ένα 3d wall tile, που ανασυνθέτει ένα αγαπημένο μοτίβο CONTIVO, το windmill, αλλά με σύγχρονη αισθητική προσέγγιση και πολλούς μορφολογικούς συνδυασμούς κατά την εφαρμογή.  

Δείτε το site του γραφείου ΕΔΩ
Δείτε τα προϊόντα ΕΔΩ


Το Archetype θα κληρώσει δύο δώρα, ένα δίσκο από δρύ με 6άδα σουβέρ και μια μικρή ανάγλυφη πιατέλα.

Για συμμετοχή στην κλήρωση παρακαλώ στείλτε mail στο info@archetype.gr, με την ένδειξη CONTIVO όπου θα γράφεται το όνομά σας και τηλέφωνο επικοινωνίας.
Αποστολή συμμετοχών έως και την Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2018
Δείτε λεπτομέρειες ΕΔΩ


WZ1OVP7KpG.jpg

Δίσκος από δρύ με 6άδα σουβέρ


wZjJuOHbmm.jpg

Μικρές ανάγλυφες πιατέλες

PRODUCT CATALOGUE

ΝΕΟ!

Maestro Dual Mattress

Magniflex Hellas
ΝΕΟ!

Υαλοσανίδα GLASROC X

SAINT GOBAIN

ES64 LESS FRAME 2.0 ΕΤΕΜ

ETEM

Σχισμές αποστράγγισης για ντουσιέρες από ανοξείδωτο χάλυβα Dallmer Ceraline από την Caramondani Hellas

CARAMONDANI HELLAS
ALL PRODUCTS

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Vitra: Η ιστορική πορεία στο design και η έδρα στην Ελλάδα

Βασίλης Ξιφαράς - 24/04/2024

Open House Athens 2024 | Celebrating 10 years

Archetype team - 23/04/2024

Ύψη κτιρίων και αισθητική του άστεως

Ανδρέας Γιακουμακάτος - 22/04/2024

ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ

February Issue vol.2 | 2024
ΟΛΑ ΤΑ ΤΕΥΧΗ
SUBSCRIBE

ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕ ΤΟ ΕΡΓΟ ΣΟΥ ΣΤΟ ARCHETYPE

Μπορείς να καταχωρήσεις το έργο σου με έναν από τους τρεις παρακάτω τρόπους:

Μέσα από το προφίλ του αρχιτεκτονικού σου γραφείου στο archetype.gr Συνδέσου Εδώ
Αν δεν έχεις ήδη λογαριασμό, μπορείς να δημιουργήσεις το προφίλ του αρχιτεκτονικού σου γραφείου Εγγράψου Εδώ
Εναλλακτικά, μπορείς να μας στείλεις πληροφορίες και φωτογραφίες για το έργο σου στο info @ archetype.gr Στείλε Πληροφορίες