`

ΕΓΓΡΑΨΟΥ

για να λαμβάνεις τα νέα του Archetype στο email σου!

 Πατώντας 'Subscribe' συμφωνείς με την Πολιτική Απορρήτου

Ευχαριστούμε για την εγγραφή σας!
Reverse pickup table lamp

Reverse pickup table lamp

Archetype team - 08/11/2018 ΧΡΟΝΙΚΟ

Διάκριση του γραφείου ADD Architecture Studio

Δελτίο τύπου. 
Το αθηναϊκό γραφείο ADD Architecture Studio διακρίθηκε με το βραβείο SILVER A’ Design Award στην κατηγορία Προϊόντων και project Φωτισμού, που απονέμεται από τον φορέα International Design Academy και την κριτική επιτροπή του A’ Design Award, η οποία αποτελείται από διεθνούς επιρροής μέλη του τύπου, καταξιωμένους σχεδιαστές, ηγετικές ακαδημαϊκές προσωπικότητες και διακεκριμένους επιχειρηματίες. 

Τα A’ Design Awards αποτελούν από τα μεγαλύτερα -σε μέγεθος και επιρροή- βραβεία στον τομέα του design, ενώ πραγματοποιούνται κάθε χρόνο στην Ιταλία παρέχοντας αναγνώριση στη σχεδιαστική αριστεία σε διεθνές επίπεδο.

Το project των ADD που απέσπασε διάκριση αποκαλείται "Reverse Pickup Table Lamp" και φιλοδοξεί να αναθεωρήσει την έννοια και τις δυνατότητες ενός επιτραπέζιου φωτιστικού.

Ο σχεδιασμός του φωτιστικού αντλεί την κύρια έμπνευσή του από την παρατήρηση της διαδικασίας μετάδοσης του ήχου, καθώς ένας δίσκος βινυλίου περιστρέφεται πάνω σε ένα κλασικό και διαχρονικό πικ απ. Ο δίσκος, στην εν λόγω περίπτωση, αντικαθίσταται από έναν αντίστοιχο από διαφώτιστο μάρμαρο και εν τέλει σηκώνεται, σχηματίζοντας με αυτό τον τρόπο ένα ανεστραμμένο κατά 90 μοίρες στον χώρο μοντέλο του αρχικού πικ απ και δίσκου, και παράγοντας το “Reverse Pickup Table Lamp”, δηλαδή την «Επιτραπέζια Λάμπα Αντίστροφο Πικ Απ». Το concept αυτής της εννοιολογικής μετατροπής ολοκληρώνεται μέσω των τόξων από μεταλλικές ράβδους (παράλληλες ως προς τον δίσκο), τα οποία -σε συνδυασμό με την τελική τοποθέτηση του δίσκου σε όρθια θέση- γεννούν ένα φωτιστικό με άμεση-έμμεση καταγωγή από το «αρχέτυπο» μοντέλο βελόνα-δίσκος-πικ απ.

aW4rLh9nFt.jpg


Η μοναδικότητα του σχεδιαστικού αποτελέσματος έγκειται στη ραδινότητα και κομψότητα του μαρμάρινου δίσκου, καθώς και στο γεγονός πως αυτός «ανάβει» σταδιακά καθώς περιστρέφεται κατά μήκος της μεταλλικής του βάσης. Η μορφή των δύο μεταλλικών ράβδων πηγάζει μέσα από την τριπλή επιθυμία να τονιστεί η αίσθηση συγκράτησης και πλαισίωσης του δίσκου, να δημιουργηθούν παιχνίδια σκιάς-φωτός και να αποδοθεί μια αίσθηση ρευστότητας και κίνησης στο τελικό προϊόν. Τρεις διαφορετικοί δίσκοι, ο καθένας κατασκευασμένος από μάρμαρο διαφορετικού χρωματισμού, επιλέχθηκαν έτσι ώστε να συμβαδίζουν με την αισθητική και τη διάθεση του εκάστοτε χρήστη. Καθώς η διάθεσή του αλλάζει, το μόνο που πρέπει να κάνει είναι να αλλάξει και να «παίξει» τον αγαπημένο του δίσκο. 

Όσο ο δίσκος περιστρέφεται και ξεμακραίνει από την αρχική του θέση εκκίνησης, τόσο περισσότερο φωτίζεται. Ο χρήστης μπορεί να αποκολλήσει τον δίσκο και να τον αντικαταστήσει με έναν άλλο διαφορετικού χρώματος, σηκώνοντάς τον από τον οδηγό πάνω στον οποίο αυτός κυλίεται. Τα απαραίτητα για την παραπάνω διαδικασία, το ντίμερ και ο αντάπτορας, βρίσκονται τοποθετημένα στο καλώδιο χαρίζοντας μια αισθητικά ανάλαφρη και λεπτή βάση. Ένας αισθητήρας κίνησης τοποθετημένος επί του οδηγού κύλισης τροφοδοτεί με σήμα τον αντάπτορα εντός καλωδίου, με αποτέλεσμα τη διαδικασία του σταδιακού ανάμματος, του dimming. 

Όσον αφορά το κατασκευαστικό και υλικό κομμάτι, ο δίσκος αποτελείται από δυο κυκλικά κομμάτια διαφώτιστου μαρμάρου πάχους 3 χιλιοστών, τα οποία και κρατώνται σε απόσταση 1.5 εκατοστού μεταξύ τους μέσω μιας κυκλικής στεφάνης, με εγκάρσια τομή παρόμοια με μιας ζάντας ποδηλάτου. Το διάκενο του 1.5 εκατοστού μεταξύ των μαρμάρων ταυτίζεται με το εσωτερικό της στεφάνης που τα συγκρατεί, όπου τοποθετείται ταινία led. Η ταινία αντλεί ρεύμα μέσα από την επαφή τής στεφάνης με τον μεταλλικό οδηγό επί της βάσης του φωτιστικού, ο οποίος εξασφαλίζει την κύλιση του δίσκου. Τα μεταλλικά τόξα συγκολλούνται πάνω σε αυτή τη βάση.       

2PNxD0g9wF.jpg


All images and video created by ADD Architectural Studio.
Official Award Site: https://competition.adesignaward.com/design.php?ID=58655
Design Video: https://www.youtube.com/watch?v=AHngZ3Utj8g
More on ADD: https://www.addarchstudio.com/

y08q2pab2O.jpg

PRODUCT CATALOGUE

Γυψοσανίδα Ηabito

SAINT GOBAIN

ES64 LESS FRAME 2.0 ΕΤΕΜ

ETEM

Φυσική Βαφή με Κουρασάνι LavaPaint

PROLAT

Πατητή Τσιμεντοκονία LavaPlaster

PROLAT

FENIX | Πόρτες

ELTOP

Decorative HPL for Interior Design

ELTOP

Ηχομονωτικό σύστημα αποχέτευσης Skolan Safe από πολυπροπυλένιο

CARAMONDANI HELLAS

Latho Components | 3D Wooden Milled Panels 

ELTOP

MYKONOS Βιοκλιματική Πέργκολα

GLM HELLAS
LOAD MORE ALL PRODUCTS

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ψήφισμα για το Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου (ΚΑΜ)

Μανώλης Οικονόμου - 28/03/2024

Αφιέρωμα στο ξενοδοχειακό design | Μέρος Β’

Ηρώ Καραβία - 27/03/2024

Επιτόπου διαδρομή | Μια εμπειρία στο τηνιακό τοπίο με στάση στον παραδοσιακό οικισμό Αγάπη

Μηλιώτη Ράλλεια, Περαματζέλη Δανάη - 25/03/2024

ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ

February Issue vol.2 | 2024
ΟΛΑ ΤΑ ΤΕΥΧΗ
SUBSCRIBE

ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕ ΤΟ ΕΡΓΟ ΣΟΥ ΣΤΟ ARCHETYPE

Μπορείς να καταχωρήσεις το έργο σου με έναν από τους τρεις παρακάτω τρόπους:

Μέσα από το προφίλ του αρχιτεκτονικού σου γραφείου στο archetype.gr Συνδέσου Εδώ
Αν δεν έχεις ήδη λογαριασμό, μπορείς να δημιουργήσεις το προφίλ του αρχιτεκτονικού σου γραφείου Εγγράψου Εδώ
Εναλλακτικά, μπορείς να μας στείλεις πληροφορίες και φωτογραφίες για το έργο σου στο info @ archetype.gr Στείλε Πληροφορίες