`

ΕΓΓΡΑΨΟΥ

για να λαμβάνεις τα νέα του Archetype στο email σου!

 Πατώντας 'Subscribe' συμφωνείς με την Πολιτική Απορρήτου

Ευχαριστούμε για την εγγραφή σας!
Rotunda’s Superblock [4 0 o 6 3’, 2 2 o 9 5’], εφαρμογή στρατηγικών tactical urbanism στην περιοχή της Ροτόντας Θεσσαλονίκης

Rotunda’s Superblock [4 0 o 6 3’, 2 2 o 9 5’], εφαρμογή στρατηγικών tactical urbanism στην περιοχή της Ροτόντας Θεσσαλονίκης

Όλγα Στρογγυλού - 06/08/2021 ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ

Διπλωματική εργασία

Φοιτητής: Όλγα Στρογγυλού

Επιβλέπων καθηγητής: Κωνσταντίνος Σακαντάμης 

Τμήμα: Αρχιτεκτόνων Μηχανικών | Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, 

Ακαδημαϊκό έτος: 2020/-21

Αντικείμενο της παρούσας διπλωματικής εργασίας αποτελεί η ενεργοποίηση των αδόμητων χώρων, οι οποίοι προέκυψαν μέσα από μία εκτενή έρευνα και μελέτη γύρω από οικοδομικά τετράγωνα στην περιοχή της Ροτόντας Θεσσαλονίκης, μέσω πρακτικών “tactical urbanism”, δημιουργώντας ένα “superblock”. 

Knzvnx6CDt.jpg

εικόνα 01. Επιλογή τοποθεσίας

Το πρώτο μέρος της εργασίας περιλαμβάνει την ανάλυση της περιοχής μελέτης που ξεκινά με μία ιστορική αναδρομή, η οποία υλοποιήθηκε μέσω της παρατήρησης ιστορικών χαρτών της πόλης, την καταγραφή των αλλαγών που υπέστη ο αστικός χώρος κατά τον 20ό αι., τη σύγκριση ιστορικών φωτογραφιών με την τωρινή εικόνα της περιοχής, και τέλος την αξιολόγηση των αστικών αναπλάσεων που έχουν πραγματοποιηθεί. Έπειτα, ακολούθησε η καταγραφή των στοιχείων της υφιστάμενης κατάστασης. Τα πολεοδομικά χαρακτηριστικά και τα τοπόσημα αποτυπώθηκαν σε ανάλογους χάρτες, οι οποίοι συμπληρώθηκαν από την κατασκευή προπλάσματος σε κλίμακα 1/1000, ενώ αναλύθηκαν και τα κοινωνικά χαρακτηριστικά της περιοχής. 

dNl0MsXYzf.jpg

εικόνα 02. Χάρτης ανάλυσης περιοχής | Τοπόσημα

Σε μία πρώτη προσπάθεια εστίασης στην περιοχή ενδιαφέροντος, δημιουργήθηκαν χάρτες με τις χρήσεις γης των ισογείων, τη στάθμευση και τον αστικό φωτισμό. Επιπλέον, παρουσιάστηκε η μελέτη ηλιασμού και τα κλιματικά δεδομένα του σημείου επιλογής. Ορίζοντας την περιοχή επέμβασης, εντοπίστηκαν ορισμένα αστικά κενά και σημαντικοί κόμβοι στους δρόμους που επιλέχθηκαν, χαρακτηριστικά των οποίων αναλύθηκαν μέσω τομών σε αυτούς. Όλα τα παραπάνω στοιχεία που συλλέχθηκαν παρουσιάστηκαν μέσω ανάλυσης τύπου S.W.O.T..    

6LJsGgqiUP.jpg

εικόνα 03. Αρχές και προθέσεις

Στο δεύτερο μέρος και με βάση τις πληροφορίες που προέκυψαν, οργανώθηκε η στρατηγική της πρότασης επέμβασης. Πριν από το βήμα αυτό μελετήθηκε η έννοια του “superblock”, καθώς και διάφορες τακτικές και στοιχεία “tactical urbanism”. Έτσι, διαμορφώθηκαν και τέθηκαν ορισμένες αρχές και προθέσεις της πρότασης, σε κοινωνικό και σχεδιαστικό επίπεδο αντίστοιχα.

KPfUPxjmDo.jpg

εικόνα 04. Masterplan  

F4kzfIT8pk.jpg

εικόνα 05. Στοιχεία αστικού εξοπλισμού

Στο τρίτο και τελευταίο μέρος, παρουσιάζεται η τελική πρόταση της αστικής σύνθεσης. Το συνολικό σχέδιο (masterplan) περιλαμβάνει όλες τις συνθετικές-σχεδιαστικές λύσεις και τα στοιχεία αστικού εξοπλισμού. Επιπλέον, αναλύθηκε το σενάριο με βάση το οποίο μπορεί να δημιουργηθεί, να σχεδιαστεί και να εφαρμοστεί η συγκεκριμένη πρόταση. Τέλος, οργανώθηκε ένας κατάλογος με όλες τις λεπτομέρειες και την τελική εικόνα όλων των στοιχείων αστικού εξοπλισμού, ενώ συνολικά η πρόταση παρουσιάζεται μέσω φωτορεαλιστικών απεικονίσεων.  

Μέσω της παρούσας εργασίας, δίνεται το έναυσμα για την ανάδειξη μίας ομορφότερης και βιώσιμης πτυχής της ελληνικής πόλης, μέσω απλών αλλά και ουσιαστικών αλλαγών.  

1rPqjLubLY.jpg
COg05C3aRx.jpg

εικόνες 06-07. Φωτορεαλιστικές απεικονίσεις της πρότασης

PRODUCT CATALOGUE

ΝΕΟ!

Maestro Dual Mattress

Magniflex Hellas

ES64 LESS FRAME 2.0 ΕΤΕΜ

ETEM

Χαλαζιακό Ψηφιδωτό Quartz Mosaic

PROLAT

Σχισμές αποστράγγισης για ντουσιέρες από ανοξείδωτο χάλυβα Dallmer Ceraline από την Caramondani Hellas

CARAMONDANI HELLAS
ALL PRODUCTS

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Παιδικές χαρές: Από τον Van Eyck στον Πικιώνη

Τάσος Γιαννακόπουλος - 17/04/2024

Νότιες Πύλες Θηβών | Λειτουργική και Αισθητική αναβάθμιση κοινόχρηστων και κοινοφελών χώρων στις παρυφές της Καδμείας

Archetype team - 16/04/2024

Vintage pshyco. The Digger

Μανώλης Οικονόμου - 15/04/2024

ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ

February Issue vol.2 | 2024
ΟΛΑ ΤΑ ΤΕΥΧΗ
SUBSCRIBE

ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕ ΤΟ ΕΡΓΟ ΣΟΥ ΣΤΟ ARCHETYPE

Μπορείς να καταχωρήσεις το έργο σου με έναν από τους τρεις παρακάτω τρόπους:

Μέσα από το προφίλ του αρχιτεκτονικού σου γραφείου στο archetype.gr Συνδέσου Εδώ
Αν δεν έχεις ήδη λογαριασμό, μπορείς να δημιουργήσεις το προφίλ του αρχιτεκτονικού σου γραφείου Εγγράψου Εδώ
Εναλλακτικά, μπορείς να μας στείλεις πληροφορίες και φωτογραφίες για το έργο σου στο info @ archetype.gr Στείλε Πληροφορίες