`

ΕΓΓΡΑΨΟΥ

για να λαμβάνεις τα νέα του Archetype στο email σου!

 Πατώντας 'Subscribe' συμφωνείς με την Πολιτική Απορρήτου

Ευχαριστούμε για την εγγραφή σας!
SYMBOLS II: Memory

SYMBOLS II: Memory

Archetype team - 09/06/2023 ΧΡΟΝΙΚΟ

Διεθνής Έκθεση Αρχιτεκτονικής και Σύγχρονης Τέχνης

Με παρουσία εκλεκτών προσκεκλημένων και πλήθος παράλληλων εκδηλώσεων, πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 20 Μαΐου, στην πόλη των Χανίων, τα εγκαίνια της διεθνούς έκθεσης αρχιτεκτονικής και τέχνης “SYMBOLS II: Μemory”, η οποία περιλαμβάνει τις εκθέσεις «SYMBOLS» και «Αθήνα, 200 χρόνια 200 κτίρια», που παρουσιάστηκαν το 2021, στο ΕΜΣΤ και το ΚΠΙΣΝ αντίστοιχα, αλλά και νέα σπουδαία έργα, που δημιουργήθηκαν ειδικά για την έκθεση.

VUXil4H2z-.jpg


Η έκθεση θα διαρκέσει έως και τις 15 Ιουνίου 2023 και αναπτύσσεται παράλληλα σε 5 ιστορικά τοπόσημα της Παλαιάς Πόλης των Χανίων: το Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου (ΚΑΜ), το Γιαλί Τζαμί, την Πύλη Sabbionara, το εκκλησάκι του Αγίου Ρόκκου και το Χαμάμ στην οδό Κατρέ. Η βιωματική εμπειρία της περιήγησης στο σύνολο της διάσπαρτης έκθεσης, οι δυνητικές δαιδαλώδεις διαδρομές, οι οποίες συνδέουν τους διακριτούς χώρους που τη φιλοξενούν, ανακαλούν στη μνήμη την αρχετυπική μορφή του μυθικού λαβύρινθου, που μια αφαιρετική εκδοχή του αποτελεί και το λογότυπο της παρούσας έκθεσης. Στην έκθεση λαμβάνουν μέρος πάνω από 100 δημιουργοί από την Ελλάδα (αρκετοί από την Κρήτη) και το εξωτερικό, με πολλά έργα προσωπικοτήτων παγκοσμίου φήμης να παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο πλαίσιο της έκθεσης “SYMBOLS II: Memory”, την οποία επιμελείται ο αναπληρωτής καθηγητής ΠΑΔΑ, Δρ. Παναγιώτης Πάγκαλος.

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία της Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολιτισμού και Περιβάλλοντος του Δήμου Χανίων (Κ.Ε.Π.ΠΕ.ΔΗ.Χ) και του Κέντρου Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου (KAM), σε συνεργασία με τον πολιτισμικό και επιστημονικό φορέα CityLab, και με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης, του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και της ΚΟΙΝ.ΣΕ.Π Ελληνική Σκηνή.

Το Σάββατο 20/5 το πρωί, στην Αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου «Χρυσόστομος», παρουσία του προέδρου του συλλόγου κου Κωστή Μαυρακάκη αλλά και του Αντιδημάρχου του Δήμου Χανίων κου Νικολάου Χαζιράκη, διεξήχθη στρογγυλή τράπεζα με θέμα «Τα σύμβολα και οι τέχνες», με ομιλητές τον κ. Δημήτρη Αντωνακάκη (Αρχιτέκτονα και πρώην Καλλιτεχνικό Διευθυντή ΚΑΜ), τον κ. Ηλία Μαλανδρή (Θεατρολόγο, Σκηνοθέτη και Συγγραφέα), τον κ. Μιχάλη Μανουσάκη (Εικαστικό και Καθηγητή ΑΣΚΤ), τον κ. Παναγιώτη Πάγκαλο (Αρχιτέκτονα και Αν. Καθηγητή ΠΑΔΑ), τον κ. Νίκο Ξανθούλη (Συνθέτη, Λυριστή και Επιστ. Συνεργάτη της Ακαδημίας Αθηνών), τον κ. Νίκο Τρανό (Εικαστικό, Πρύτανη και Καθηγητή ΑΣΚΤ) και τον κ. Δημήτρη Τσακαλάκη (Αρχιτέκτονα και Καθηγητή του Πολυτεχνείου Κρήτης). Οι ομιλητές παρουσίασαν την οπτική τους για τη σημασία και τη χρήση των συμβόλων στην αρχιτεκτονική και τις τέχνες, ενώ μετά το πέρας της συνεδρίας ακολούθησε συζήτηση με το κοινό. 

plrxpgMC75.jpg


Το απόγευμα στο Γιαλί Τζαμί, έναν από τους χώρους που φιλοξενεί έργα της έκθεσης, ο συνθέτης και λυριστής κ. Νίκος Ξανθούλης μάς ταξίδεψε με την αρχαία ελληνική λύρα του σε μια «Λυρική συνάντηση των ρυθμών». Πλήθος κόσμου παρευρέθηκε και απήλαυσε ένα μυσταγωγικό πάντρεμα της ξεχωριστής μελωδίας της αρχαίας λύρας με τα έργα τέχνης, που το καθένα τους είχε την δική του ξεχωριστή ιστορία να πει στους επισκέπτες, σε έναν ιστορικό χώρο, σύμβολο του Παλαιού Λιμανιού των Χανίων. Στη συνέχεια, ακολούθησε επιστημονική ξενάγηση από τον κ. Παναγιώτη Πάγκαλο, σε όλους τους χώρους της έκθεσης. Οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με κάποιους από τους δημιουργούς που ήταν παρόντες και παρουσίασαν οι ίδιοι τα έργα τους.

2c-HqUP2EQ.jpg


Έπειτα, το κοινό μεταφέρθηκε στο Αμφιθέατρο Μίκης Θεοδωράκης, όπου έγιναν τα επίσημα εγκαίνια της έκθεσης, παρουσία του Δημάρχου Χανίων κου Παναγιώτη Σημανδηράκη που προλόγισε την εκδήλωση επισημαίνοντας τη σημασία της παρουσίας της Διεθνούς έκθεσης «Symbols II: Memory» στην πόλη των Χανίων και εξέθεσε τον προβληματισμό του για το κατά πόσο η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης δύναται να επηρεάσει τη σύγχρονη τέχνη.

Τον λόγο πήρε ο κ. Λευτέρης Βεργεράκης, μέλος της Αρχιτεκτονικής Επιτροπής του ΚΑΜ, τονίζοντας το πόσο σημαντική είναι η δραστηριότητα του Κέντρου Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου με εκδηλώσεις υψηλής ποιότητας, και εν συνεχεία ο Δρ. Παναγιώτης Πάγκαλος, που αναφέρθηκε στους στόχους της έκθεσης «Symbols II: Memory» κι επεσήμανε τη δυσκολία να στηθεί μια τόσο μεγάλη έκθεση σε 5 διαφορετικούς εκθεσιακούς χώρους στα Χανιά. Ένα μεγαλεπήβολο σχέδιο που στέφτηκε με επιτυχία, χάρη στην αρωγή του Κ.Ε.Π.ΠΕ.ΔΗ.Χ, του ΚΑΜ και των φορέων συνδιοργάνωσης, τους οποίους ο κ. Παναγιώτης Πάγκαλος ευχαρίστησε ιδιαιτέρως για την πρωτοβουλία και την υποστήριξή τους.

Την εκδήλωση των εγκαινίων έκλεισαν μουσικά ο κ. Νίκος Ξανθούλης με το έργο του «Η αναζήτηση της αρμονίας μέσω της συμβολοποίησης συνηχήσεων» και η εξαιρετική εφηβική Χορωδία του Δήμου Χανίων.

4ZyAZZHiL1.jpg


ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΙ (αλφαβητική σειρά)
Jason Austin, Armand Biglari, Mario Botta, Peter Eisenman, Alberto Ferlenga, Kalos & Klio, Thilo Krense, Lars Krückeberg, Aleksandr Mergold, Laurie Olin, Wolfram Putz, Heike Schuppelius, Yvonne Smink, Thomas Willemeit, Δημήτριος Αγαθόπουλος, Σταύρος Αλιφραγκής, Αριστείδης Αντονάς, Δημήτρης Αντωνακάκης, Σουζάνα Αντωνακάκη (1935-2020), Άγγελος Αντωνόπουλος, Θεοδώρα Βασιλειάδου, Αριάδνη Βοζάνη, Χρύσα Βουδούρη, Γιούλη Γεωργοσοπούλου, Δημήτρης Γιαννίσης, Σωκράτης Γιαννούδης, Βασίλης Γκανιάτσας, Δημήτρης Γουρδούκης, Σταύρος Γυφτόπουλος, Αριστοτέλης Δημητρακόπουλος, Δέσποινα Ζαβράκα, Κατερίνα Ζαφειροπούλου, Δημήτρης Ησαΐας, Κωνσταντίνος Κανελλόπουλος, Πανίτα Καραμανέα, Νεφέλη Εκάτη Κατσαρού, Γιάννης Κίζης, Κωσταντής Κίζης, Σπύρος Κίζης, Μαρία Κοκκίνου (1958 -2022), Μανόλης Κορρές, Ζήσης Κοτιώνης, Τάκης Κουμπής, Αντωνία Κουναλάκη, Ανδρέας Κούρκουλας, Νεφέλη Κυρκίτσου, Ηλίας Κωνσταντόπουλος, A. M. Kωτσιόπουλος, Ανδρέας Λάζαρης, Μιχάλης Μανουσάκης, Αφροδίτη Μαραγκού, Τίνα Μαρινάκη, Γιάννης Μαρκαντωνάκης, Φρύνη Μουζακίτου, Τάσος Μπίρης, Λαμπρινή Μποβιάτσου, Κωνσταντίνος Μπούρας, Ηλίας Μπουργιώτης, Κυριάκος Μορταράκος, Κωνσταντίνος Μωραΐτης, Κώστας Ντάφλος, Ιωάννης Οικονόμου, Παναγιώτης Πάγκαλος, Κωνσταντίνος Παπαδημητρακόπουλος, Σπύρος Παπαδόπουλος (1966 - 2023),Τάσης Παπαϊωάννου, Γεώργιος Α. Πανέτσος, Φοίβος Πανηγυράκης, Απόστολος Πάνος, Νίκος Πατσαβός, Τσαμπίκος Πετράς, Σπυριδούλα Πολίτη, Κώστας Πουλόπουλος, Χάρης Πρέσσας, Γιώργος Ρυμενίδης, Ρένα Σακελλαρίδου, Κωνσταντίνος Σερράος, Ανδρέας Σιτορέγκο, Σοφία Σοφιανού, Σταύρος Σταυρίδης, Δήμητρα Σταυροπούλου, Εύα Στεφανή, Βαγγέλης Στυλιανίδης, Ερμιόνη Συρογιαννοπούλου, Παναγιώτης Τανιμανίδης, Ελένη Τάτλα, Αναστάσιος Τέλλιος, Κωνσταντίνος Τηλιγάδης, Γιώργος Τζιρτζιλάκης, Νίκος Τρανός, Γιώργος Τριανταφύλλου, Κατερίνα Τρυφωνίδου, Βενετία Τσακαλίδου, Σοφία Τσιράκη, Βασίλης Τσονάκας, Κυριακή Τσουκαλά, Δημήτρης Α. Φατούρος (1928-2020), Αναστασία Φερεντίνου, Παντελής Χανδρής, Κωνσταντίνος Χατζάρας, Δήμητρα Χατζηανδρέου, Τζίμης Χύτας.

ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
Καθημερινές: 10:00 - 14:00 και 18:00 - 21:00
Σάββατα: 11:00 - 14:00 και 18:00 - 21:00
Κυριακές: 17:00 - 21:00

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Πληροφορίες:
τηλ. 2821034200 & 2121050020, www.chania-culture.gr, www.citylab.edu.gr, www.entertain.gr.

6WTPO0qw2w.jpg


PRODUCT CATALOGUE

ΝΕΟ!

Maestro Dual Mattress

Magniflex Hellas

ES64 LESS FRAME 2.0 ΕΤΕΜ

ETEM

Χαλαζιακό Ψηφιδωτό Quartz Mosaic

PROLAT

Σχισμές αποστράγγισης για ντουσιέρες από ανοξείδωτο χάλυβα Dallmer Ceraline από την Caramondani Hellas

CARAMONDANI HELLAS
ALL PRODUCTS

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Παιδικές χαρές: Από τον Van Eyck στον Πικιώνη

Τάσος Γιαννακόπουλος - 17/04/2024

Νότιες Πύλες Θηβών | Λειτουργική και Αισθητική αναβάθμιση κοινόχρηστων και κοινοφελών χώρων στις παρυφές της Καδμείας

Archetype team - 16/04/2024

Vintage pshyco. The Digger

Μανώλης Οικονόμου - 15/04/2024

ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ

February Issue vol.2 | 2024
ΟΛΑ ΤΑ ΤΕΥΧΗ
SUBSCRIBE

ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕ ΤΟ ΕΡΓΟ ΣΟΥ ΣΤΟ ARCHETYPE

Μπορείς να καταχωρήσεις το έργο σου με έναν από τους τρεις παρακάτω τρόπους:

Μέσα από το προφίλ του αρχιτεκτονικού σου γραφείου στο archetype.gr Συνδέσου Εδώ
Αν δεν έχεις ήδη λογαριασμό, μπορείς να δημιουργήσεις το προφίλ του αρχιτεκτονικού σου γραφείου Εγγράψου Εδώ
Εναλλακτικά, μπορείς να μας στείλεις πληροφορίες και φωτογραφίες για το έργο σου στο info @ archetype.gr Στείλε Πληροφορίες