ΕΓΓΡΑΨΟΥ

για να λαμβάνεις τα νέα του Archetype στο email σου!

 Πατώντας 'Subscribe' συμφωνείς με την Πολιτική Απορρήτου

Ευχαριστούμε για την εγγραφή σας!

2⁰ συνέδριο «Δημόσιος Χώρος +»

04/07/2018, 11:00
24/08/2018, 23:00
Θεσσαλονίκη
Συνέδρια

Τη διοργάνωση του 2ου πανελλήνιου συνεδρίου για τον δημόσιο χώρο, που θα πραγματοποιηθεί τον Μάρτιο του 2019 στη Θεσσαλονίκη, ανακοινώνει το ΤΕΕ/ΤΚΜ, αναγνωρίζοντας τις σημαντικές αλλαγές, που έχουν επέλθει τα τελευταία χρόνια στο αστικό περιβάλλον της Ελλάδας και την κρισιμότητα επανενεργοποίησης του σχετικού διαλόγου.

Το συνέδριο, με τίτλο «Δημόσιος Χώρος +», θα αναπτυχθεί στη βάση πέντε θεματικών αξόνων, ενώ θα πραγματοποιηθούν δύο ακόμη εκδηλώσεις: έκθεση με τις βραβευμένες μελέτες σε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς για τον δημόσιο χώρο από το 2010 έως σήμερα, καθώς και φόρουμ τοπικής αυτοδιοίκησης.

Το 1ο πανελλήνιο συνέδριο “Δημόσιος χώρος ...αναζητείται” είχε πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο του 2011 και είχαν παρουσιαστεί σε αυτό πάνω από 150 εισηγήσεις, με κεντρικές ομιλίες τη διάλεξη εκπροσώπων του διεθνούς φήμης αρχιτεκτονικού γραφείου «West 8», καθώς και εκείνη του Ηλία Ζέγγελη, καθηγητή του Berlage Institute και επίτιμου διδάκτορα του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (ο οποίος ήταν και πρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής).

Ο αλληλοσυσχετισμός του χώρου με τα δημόσια πράγματα στο επίκεντρο του συνεδρίου

Ο δημόσιος χώρος είναι μια πολύπλευρη έννοια. Σύμφωνα με τις διάφορες επιστημονικές οπτικές που παρουσιάστηκαν στο 1ο συνέδριο, η προβληματική της δεν μπορεί να περιορίζεται μόνο σε ό,τι αφορά τα κοινόχρηστα μέρη της πόλης, παρά είναι αναγκαίο να διευρύνεται προκειμένου να περιλάβει διάφορες πτυχές της δημόσιας ζωής που συνθέτουν τον χαρακτήρα της σύγχρονης αστικότητας. Παράλληλα συνεπώς με την προβολή του υλοποιημένου ή προγραμματιζόμενου έργου, που αφορά πλατείες, πάρκα, δρόμους, μικρότερους ή μεγαλύτερους κοινόχρηστους χώρους, η διοργάνωση του συνεδρίου επιθυμεί να στηρίξει και να ενθαρρύνει το επιστημονικό έργο, που μέσα από την έρευνα και τις προτάσεις του μπορεί να φωτίσει τον αλληλοσυσχετισμό του χώρου με τα δημόσια πράγματα: τις αλλαγές στις εφαρμοζόμενες πολιτικές, τις νέες συμμετοχικές - κινηματικές πρακτικές, τους μετασχηματισμούς στο οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον, τις δημόσιες επικράτειες που παράγουν τα νέα ψηφιακά μέσα, τις πρωτοβουλίες της δημόσιας τέχνης

Θεματικοί άξονες και οργανωτική επιτροπή

Αναλυτικότερα, οι πέντε θεματικοί άξονες του συνεδρίου του 2019 είναι οι ακόλουθοι: 1)Αναθεωρήσεις του δημόσιου χώρου, 2)Δημόσιοι χώροι και κοινωνική δυναμική, 3)Δημόσιοι χώροι και βιωσιμότητα, 4) Διευρυμένος δημόσιος χώρος και νέα κοινωνικά μέσα και 5)Δημόσιοι χώροι ώς συντελεστές μετασχηματισμού των πόλεων.

Tην οργανωτική επιτροπή αποτελούν οι Παρασκευή Kούρτη (πρόεδρος), Γιώτα Αδηλενίδου, Πρόδρομος Νικηφορίδης, Αναστασία Παπαδοπούλου, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Παρασκευή Ταράνη, Απόστολος Τζουβάρας και Βενετία Τσακαλίδου. Η δε επιστημονική επιτροπή, με πρόεδρο τον Αλέξανδρο Τζώνη,ομότιμο καθηγητή, απαρτίζεται από 58 μέλη.

Προθεσμίες κατάθεσης περιλήψεων Περιλήψεις για εισηγήσεις στο συνέδριο θα γίνονται δεκτές μέχρι τον Απρίλιο του 2018, ενώ αυτές που θα εγκριθούν θα ανακοινωθούν τον Ιούνιο και θα πρέπει να κατατεθούν μέχρι τον Σεπτέμβριο,με προοπτική οι τελικές παρουσιάσεις να έχουν κατατεθεί έως τον Ιανουάριο του 2019. Σε ό,τι αφορά την προαναφερθείσα έκθεση, η δεύτερη ανακοίνωση θα γίνει τον Μάρτιο του 2018 και η τρίτη τον Σεπτέμβριο. Αντίστοιχες προθεσμίες ισχύουν και για τοφόρουμ της τοπικής αυτοδιοίκησης, το οποίο θα αποτελεί ένα εργαστήριο με τη συμμετοχή δήμων της Κεντρικής Μακεδονίας. Το εργαστήριο αναμένεται να πραγματοποιηθεί μία εβδομάδα πριν από το συνέδριο και τα αποτελέσματά του θα ανακοινωθούν στη διάρκεια του συνεδρίου ή λίγο πριν. Ομάδες νέων αρχιτεκτόνων και φοιτητών με την καθοδήγηση έμπειρων συναδέλφων θα ασχοληθούν με περιοχές και χώρους μεγάλης κλίμακας, όπως πρώην στρατόπεδα, πρώην βιομηχανικές εγκαταστάσεις και παράκτιες περιοχές και θα καταθέσουν τους προβληματισμούς τους για την αξιοποίηση αυτών των εκτάσεων.

Δήλωση Πρόθεσης Συμμετοχής στην Έκθεση βραβευμένων μελετών αρχιτεκτονικού έργου για τον Δημόσιο Χώρο στα πλαίσια του 2ου Συνεδρίου για τον Δημόσιο Χώρο, βρείτε την αίτηση ΕΔΩ

Έκθεση βραβευμένων μελετών για τον Δημόσιο Χώρο, βρείτε την Πρόσκληση ΕΔΩ


Λίγα λόγια για το συνέδριο του 2011
Το 1ο συνέδριο «Δημόσιος χώρος αναζητείται» διοργανώθηκε στις 20-22Οκτωβρίου 2011 από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος / Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας, σε συνεργασία με τη Σχολή Αρχιτεκτόνων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και τα Τμήματα Αρχιτεκτόνων των Πολυτεχνικών Σχολών των Πανεπιστημίων, Αριστοτέλειου, Δημοκρίτειου, Πατρών, Θεσσαλίας, και του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Είχε φιλοξενηθεί στις κατάμεστες αίθουσες «Ολύμπιον» και «Παύλος Ζάννας» του κινηματογράφου Ολύμπιον, στη Θεσσαλονίκη και είχε φέρει στο προσκήνιο, μέσα από περίπου 150 εισηγήσεις, όλους τους προβληματισμούς, τις προοπτικές και τις ευκαιρίες που σχετίζονται με τον δημόσιο χώρο.

Οι παράλληλες εκδηλώσεις είχαν ξεκινήσει με διαπανεπιστημιακό εργαστήριο αρχιτεκτονικής, στο πλαίσιο του οποίου ομάδες φοιτητών και καθηγητών διερεύνησαν πέντε περιοχές-«κλειδιά» της Θεσσαλονίκης(από τον χώρο της ΔΕΘ μέχρι τις Στοές της πόλης). Τα εργαστήρια εντάσσονταν στο πλαίσιο και της 15ης Biennale Νέων της Μεσογείου και ήταν ανοιχτά στο κοινό.

Παράλληλα, στο πλαίσιο του Συνεδρίου, το ΤΕΕ/ΤΚΜ σε συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης το Δήμο Κοζάνης και το Δήμο Ηρακλείου, είχε διοργανώσει έκθεση βραβευμένων αρχιτεκτονικών μελετών, με αντικείμενο τον Δημόσιο χώρο και τίτλο PUBLICCITY / ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΟΛΗ. Η έκθεση, που ακολούθως “ταξίδεψε” σεΚαβάλα, Ηράκλειο και Αθήνα (Μουσείο Μπενάκη), είχε φιλοξενηθεί στον Κήπο των Ρόδων της Νέας Παραλίας Θεσσαλονίκης από τις 15 έως τις 30 Οκτωβρίου 2011

04/07/2018, 11:00
24/08/2018, 23:00
Θεσσαλονίκη
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

PRODUCT CATALOGUE

ΝΕΟ!

Magnicool Mattress

Magniflex Hellas

Υαλοσανίδα GLASROC X

SAINT GOBAIN

ES64 LESS FRAME 2.0 ΕΤΕΜ

ETEM

HAGODECK Kαλύμματα φρεατίων με επιλογή τελικής επιφάνειας

CARAMONDANI HELLAS
ALL PRODUCTS

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ferryhopper | Χώρος Γραφείων στην Αθήνα

Archetype team - 19/07/2024

Kaira Looro 2024 | Maternity Centre in Sub-Saharan Africa

Archetype team - 19/07/2024

Anti-Villa

Ηρώ Καραβία - 19/07/2024

ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ

June Issue | 2024
ΟΛΑ ΤΑ ΤΕΥΧΗ
SUBSCRIBE

ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕ ΤΟ ΕΡΓΟ ΣΟΥ ΣΤΟ ARCHETYPE

Μπορείς να καταχωρήσεις το έργο σου με έναν από τους τρεις παρακάτω τρόπους:

Μέσα από το προφίλ του αρχιτεκτονικού σου γραφείου στο archetype.gr Συνδέσου Εδώ
Αν δεν έχεις ήδη λογαριασμό, μπορείς να δημιουργήσεις το προφίλ του αρχιτεκτονικού σου γραφείου Εγγράψου Εδώ
Εναλλακτικά, μπορείς να μας στείλεις πληροφορίες και φωτογραφίες για το έργο σου στο info @ archetype.gr Στείλε Πληροφορίες