ΕΓΓΡΑΨΟΥ

για να λαμβάνεις τα νέα του Archetype στο email σου!

 Πατώντας 'Subscribe' συμφωνείς με την Πολιτική Απορρήτου

Ευχαριστούμε για την εγγραφή σας!

Ανάπλαση της πλατείας & του άξονα της Αιστοτέλους

01/03/2021, 00
01/06/2021, 00
Θεσσαλονίκη
Αρχιτεκτονικοί Διαγωνισμοί

Προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για την ανάπλαση της Αριστοτέλους – Η Θεσσαλονίκη επανασυστήνεται στον κόσμο

 

Προκηρύχθηκε ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για την ανάπλαση της πλατείας Αριστοτέλους, έπειτα από σχετική πρωτοβουλία που ανέλαβε η Διοίκηση του Κωνσταντίνου Ζέρβα στον Δήμο Θεσσαλονίκης. Με την προκήρυξη του διαγωνισμού, που θα μείνει στον αέρα για την κατάθεση συμμετοχών μέχρι και την 1η Ιουνίου 2021, τίθεται σε τροχιά υλοποίησης μία από τις πλέον εμβληματικές παρεμβάσεις, που θα αλλάξει την εικόνα της πόλης και θα ενισχύσει την εξωστρέφειά της.

Προλογίζοντας το τεύχος του διαγωνισμού για το έργο ανάπλασης της πλατείας και του άξονα της Αριστοτέλους, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας τονίζει: «Επιδιώκουμε μέσα από έναν διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό να κεντρίσουμε το παγκόσμιο ενδιαφέρον για αυτήν την ανάπλαση και με αυτόν τον τρόπο να καταλήξουμε σε ένα σχέδιο για τον άξονα της Αριστοτέλους, που θα ενσωματώνει και θα αποτυπώνει το σύγχρονο πνεύμα της πόλης και τις στοχεύσεις της. Μέσα από αυτό το έργο επιθυμούμε να επανασυστήσουμε τη Θεσσαλονίκη σε όλον τον κόσμο, να την εντάξουμε σε παλιούς και νέους χάρτες –τουριστικούς, επιχειρηματικούς, πολιτιστικούς, ιστορικούς- και παράλληλα να αναβαθμίσουμε σημαντικά τον δημόσιο χώρο. Το project αυτό εντάσσεται σε μια συνολική προσπάθεια αναμόρφωσης και αναζωογόνησης του αστικού περιβάλλοντος και μαζί με άλλες αναπλάσεις, έργα και υποδομές που προγραμματίζονται ή βρίσκονται σε εξέλιξη να αποτελέσουν το εισιτήριο εισόδου σε μια νέα εποχή αισιοδοξίας, δυνατοτήτων και προοπτικής για τη Θεσσαλονίκη των 24 αιώνων ακμής και εξέλιξης».

Ισχυρό τοπόσημο

Η εμβληματική αρχιτεκτονική της Αριστοτέλους αποτελεί στοιχείο διεθνούς αναγνωρισιμότητας της Θεσσαλονίκης. Ο νέος σχεδιασμός που θα προκύψει ως αποτέλεσμα του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού καλείται να ενισχύσει τον ρόλο της περιοχής ως ισχυρού τοπόσημου αλλά και να αναδείξει την ιδιαίτερη ιστορική και λειτουργική ταυτότητά της.

Ζητούμενο του διαγωνισμού είναι η ποιοτική και περιβαλλοντική αναβάθμιση του άξονα της Αριστοτέλους -συμπεριλαμβανομένων της ομώνυμης πλατείας, των πεζοδρομημένων τμημάτων της οδού και της ορθογωνικής διαπλάτυνσης του άξονα στη συμβολή με την οδό Εγνατία- η ανάδειξη της ταυτότητας του τόπου, η αναζωογόνηση του δημόσιου χώρου με βάση τις αρχές του σύγχρονου αστικού σχεδιασμού και με σεβασμό στην ιστορικότητά του καθώς και η τόνωση της επισκεψιμότητας.

Στο πλαίσιο του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού που προκηρύχθηκε επιδιώκεται η επιλογή της καλύτερης και πληρέστερης πρότασης από λειτουργική, αισθητική, τεχνική και οικονομική άποψη για την ανάπλαση του άξονα της Αριστοτέλους, με βάση τις απαιτήσεις της τέχνης, της επιστήμης και τις αρχές του βιώσιμου σχεδιασμού, ώστε να προκύψει ένα συνολικό αποτέλεσμα υψηλής ποιοτικής στάθμης, με σύγχρονο και πρωτότυπο αρχιτεκτονικό χαρακτήρα.

Σε μια έκταση 32,5 στρεμμάτων

Η περιοχή μελέτης αναπτύσσεται σε μια έκταση 32,5 στρεμμάτων από το παραλιακό μέτωπο έως την οδό Εγνατία. Στην περιοχή μελέτης συμπεριλαμβάνονται επίσης τα πεζοδρόμια επί της Λεωφόρου Νίκης εκατέρωθεν του άξονα μέχρι τις οδούς Πλουτάρχου και Δημοσθένους αντίστοιχα, καθώς αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της συνολικής εικόνας από το μέτωπο της θάλασσας, με τις όψεις των κτιρίων που βρίσκονται στην απόληξη του άξονα προς την παλιά παραλία να ακολουθούν τα μορφολογικά χαρακτηριστικά της ομώνυμης πλατείας και να την ολοκληρώνουν.

Εξάλλου, η περιοχή μελέτης γειτνιάζει µε σημαντικά μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς διαφορετικών χρονικών περιόδων, µε εξέχουσας σημασίας υπαίθριους ανοιχτούς χώρους, όπως η πλατεία Αρχαίας Αγοράς, καθώς και µε διατηρητέα οικιστικά σύνολα, όπως οι παραδοσιακές αγορές Βλάλη – Καπάνι, Βατικιώτη – Άθωνος, Μοδιάνο, κλπ. Τα σημεία αυτά, αν και δεν εντάσσονται στην υπό ανάπλαση ζώνη, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη για τη βέλτιστη ένταξη και συνομιλία των προτεινόμενων επεμβάσεων με την ευρύτερη περιοχή.

Οι κύριοι στόχοι του διαγωνισμού

Το όραμα του Δήμου Θεσσαλονίκης για τον ανασχεδιασμό του μνημειακού άξονα της Αριστοτέλους αναλύεται σε επτά βασικούς στόχους:

 • Σχεδιασμός που να αναδεικνύει την ταυτότητα του χώρου ως ισχυρού τοπόσημου
 • Πρωτοτυπία και πρωτοποριακός σχεδιασμός
 • Σχεδιασμός εναρμονισμένος με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής
 • Ανοιχτός και προσβάσιμος δημόσιος χώρος από όλους
 • Πολυ-λειτουργικός δημόσιος χώρος
 • Βιωσιμότητα, ανθεκτικότητα και βιοκλιματικός σχεδιασμός
 • Ρεαλισμός ως προς τα ζητήματα υλοποίησης, κόστους και συντήρησης του έργου

Ειδικότερα, ως κύριοι άξονες της ανάπλασης προσδιορίζονται οι εξής:

 • Η απόκτηση ενός σύγχρονου αστικού δημόσιου χώρου σύμφωνα με τις αρχές της βιώσιμης κινητικότητας, του βιοκλιματικού σχεδιασμού και της «έξυπνης πόλης» (smart city). Πιο συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της περιβαλλοντικής αναβάθμισης του δημόσιου χώρου, είναι επιθυμητή η εφαρμογή συστημάτων “έξυπνης πόλης” για τον ηλεκτροφωτισμό, τη διαχείριση του δικτύου άρδευσης, την αποκομιδή των απορριμμάτων, τον έλεγχο της πρόσβασης οχημάτων, την παροχή ασύρματης επικοινωνίας στο διαδίκτυο (wi-fi), την επαναφόρτιση μικροσυσκευών ή εναλλακτικών μέσων μετακίνησης (πχ. ηλεκτρικό ποδήλατο, πατίνι), με σκοπό την εξοικονόμηση ενέργειας, την παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών στους χρήστες του χώρου αλλά ενδεχομένως και την ενημέρωση των κατοίκων και επισκεπτών για τα δρώμενα και τις περιηγητικές δυνατότητες στην πόλη.
 • Η αποκατάσταση του χαρακτήρα του άξονα της Αριστοτέλους ως ενιαίου αντιληπτικά συνόλου.
 • Η ανάδειξη της ταυτότητας του άξονα με την απομάκρυνση όλων των ετερόκλητων στοιχείων που σωρεύτηκαν σταδιακά με αποσπασματικές παρεμβάσεις στον δημόσιο χώρο.
 • Η ενσωμάτωση επί του άξονα χώρων στάσης, περιπάτου, αναψυχής και συγκέντρωσης.
 • Η λειτουργική και αισθητική διασύνδεση του δημόσιου χώρου του άξονα με τις ισόγειες στοές των κτιρίων που τον περιβάλλουν.
 • Η βελτίωση της εικόνας της αρχιτεκτονικής της πόλης με τη διατύπωση προτάσεων για τις όψεις/βιτρίνες των καταστημάτων εντός των ισόγειων στοών.
 • Ο πρότυπος σχεδιασμός αστικού εξοπλισμού υψηλής αισθητικής και λειτουργικότητας.
 • Η χρήση καινοτόμων, ποιοτικών και με χαμηλή απαίτηση συντήρησης δομικών υλικών.01/03/2021, 00
01/06/2021, 00
Θεσσαλονίκη
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ

April Issue vol.2 | 2021
ΟΛΑ ΤΑ ΤΕΥΧΗ
SUBSCRIBE

PRODUCT CATALOGUE

Actiu Home Office

The Green Office

Europa Pergola

Europa

Acoustic Panel DecoSound

The Consquare

Axyl

The Consquare

Gesture

Eka Group
LOAD MORE ALL PRODUCTS

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Πεδίον του Άρεως. Επανοικειοποίηση του πάρκου για την αναζωογόνηση του μητροπολιτικού κέντρου.

Αναστάσιος Ιάσονας Γιαννόπουλος - 10/05/2021

Ο Όμιλος ΗΡΑΚΛΗΣ λανσάρει στην ελληνική αγορά την «πράσινη» σειρά σκυροδεμάτων ECOPact με 30% χαμηλότερες εκπομπές CΟ2 και κορυφαίες επιδόσεις

Archetype team - 07/05/2021

Αναζητώντας τον (χαμένο) κριτικό λόγο και διάλογο

Τάσος Μπίρης - 07/05/2021

ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕ ΤΟ ΕΡΓΟ ΣΟΥ ΣΤΟ ARCHETYPE

Μπορείς να καταχωρήσεις το έργο σου με έναν από τους τρεις παρακάτω τρόπους:

Μέσα από το προφίλ του αρχιτεκτονικού σου γραφείου στο archetype.gr Συνδέσου Εδώ
Αν δεν έχεις ήδη λογαριασμό, μπορείς να δημιουργήσεις το προφίλ του αρχιτεκτονικού σου γραφείου Εγγράψου Εδώ
Εναλλακτικά, μπορείς να μας στείλεις πληροφορίες και φωτογραφίες για το έργο σου στο info @ archetype.gr Στείλε Πληροφορίες