ΕΓΓΡΑΨΟΥ

για να λαμβάνεις τα νέα του Archetype στο email σου!

 Πατώντας 'Subscribe' συμφωνείς με την Πολιτική Απορρήτου

Ευχαριστούμε για την εγγραφή σας!

"Η Αρχιτεκτονική της Παλιγγενεσίας / Η Παλιγγενεσία της Αρχιτεκτονικής"

03/09/2021, 10:00
05/09/2021, 21:00
Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών
Συνέδρια

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ - ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΩΝ

Το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών (ΕΠΚεΔ) και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ) συνδιοργανώνουν στις εγκαταστάσεις του ΕΠΚεΔ στους Δελφούς, τον Σεπτέμβριο του 2021 (Παρασκευή 3/9/2021 – Σάββατο 4/9/2021 – Κυριακή 5/9/2021) συνέδριο με θέμα : "Η Αρχιτεκτονική της Παλιγγενεσίας / Η Παλιγγενεσία της Αρχιτεκτονικής", που εντάσσεται στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 χρόνων από το 1821.

Οι συνθήκες αναφοράς στην ελληνική αρχαιότητα, που είχαν διαμορφωθεί πολύ πριν το 1821, είχαν στρέψει το ενδιαφέρον των Ευρωπαίων στον ελλαδικό χώρο, σε αναζήτηση πνευματικών, πολιτικών και αρχιτεκτονικών συσχετισμών. Από τα χρόνια του Καποδίστρια τουλάχιστον και δυνάμει ως τις μέρες μας, οι αναφορές αυτές αποτελούν ιδεολογικό έδαφος για την οικοδόμηση του νέου ελληνισμού και όλων των νεωτερικών προβολών του, που συνοψίζει η παλιγγενεσία. Από την αρχιτεκτονική που επιδιώκει να εκφράσει την ελληνική αναγέννηση ως την αρχιτεκτονική που ξαναγεννιέται σε ελληνική γη, διαμορφώνεται ένα πεδίο πολλαπλών διασταυρώσεων των ιδεών και των πρακτικών που βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη, 200 χρόνια από την Επανάσταση.

Το συνέδριο θα αναπτύξει τον παραπάνω προβληματισμό εστιάζοντας σε τέσσερεις κατευθύνσεις: (1) τον σχεδιασμό των πόλεων και των υποδομών του ανεξάρτητου κράτους, (2) την αναβίωση της αρχαιότητας με έρευνες και ανασκαφές αρχιτεκτόνων που οδήγησαν στην αρχαιολογία, (3) την αρχιτεκτονική που ανέλαβε να εκφράσει και οικοδομήσει την ελληνική αναγέννηση, (4) την εκπαίδευση στην αρχιτεκτονική που ανέλαβε να διαμορφώσει τους μαΐστορες της παλιγγενεσίας.

Την Τιμητική Επιτροπή του συνεδρίου συγκροτούν η Ελένη Γλύκατζη - Αρβελέρ, Πρόεδρος ΕΠΚεΔ και ο Ανδρέας Μπουντουβής, Πρύτανης ΕΜΠ.

Στην Επιστημονική Επιτροπή συμμετέχουν : Δημήτρης Ησαΐας, Αρχιτέκτων – Ομότιμος Καθηγητής ΕΜΠ, Παύλος Καλλιγάς, Διευθυντής ΕΠΚεΔ, Δημήτρης Κυρτάτας, Ιστορικός – Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Παναγιώτης Τουρνικιώτης , Καθηγητής Θεωρίας Αρχιτεκτονικής - Κοσμήτορας ΣΑΜ ΕΜΠ Βούλα Τσούνα , Καθηγήτρια Αρχαίας Φιλοσοφίας UCSB - μέλος ΔΣ ΕΠΚεΔ

Η Επιστημονική Επιτροπή καλεί όσους και όσες ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στο Συνέδριο, είτε ατομικά είτε ως ομάδα, με ανακοίνωση συνολικής διάρκειας 15 λεπτών, να υποβάλλουν περίληψη της παρουσίασης (250-300 λέξεων), στο email : eccd@eccd.gr, μέχρι τις 11/3/2021. Η πρόταση θα πρέπει να περιλαμβάνει επίσης : τον πλήρη τίτλο, τη θεματική ενότητα, ονοματεπώνυμο, σύντομο βιογραφικό και στοιχεία επικοινωνίας (τηλέφωνο & ηλεκτρονική διεύθυνση). Οι εργασίες θα αξιολογηθούν από την Επιτροπή έως τις 23/4/2021 και αυτές που θα επιλεγούν για παρουσίαση θα υποβληθούν στην τελική τους μορφή στις 20/7/2021 (κείμενο ανακοίνωσης και περίληψης 250-300 λέξεων, καθώς και βιογραφικό 200 λέξεων). Επίσημη γλώσσα του συνεδρίου είναι η Ελληνική.

03/09/2021, 10:00
05/09/2021, 21:00
Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Δε βρέθηκαν αποτελέσματα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ

September Issue vol.1 | 2021
ΟΛΑ ΤΑ ΤΕΥΧΗ
SUBSCRIBE

PRODUCT CATALOGUE

Flex Active Frames

EKA Hellas

Actiu Home Office

The Green Office

Europa Pergola

Europa

Acoustic Panel DecoSound

The Consquare

Axyl

The Consquare

Gesture

Eka Group
LOAD MORE ALL PRODUCTS

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός για Συγκρότημα Κοινωνικής Κατοικίας στα Πάνω Πολεμίδια στην επαρχία Λεμεσού

Ιέρωνος 17_Αρχιτεκτονικό Εργαστήριο - 22/09/2021

Pirouette House

Wallmakers - 20/09/2021

Υποδομές Πρόνοιας και Πάρκο γειτονιάς στον Δήμο Χανίων (Συμμετοχή)

Άγις Μουρελάτος - 17/09/2021

ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕ ΤΟ ΕΡΓΟ ΣΟΥ ΣΤΟ ARCHETYPE

Μπορείς να καταχωρήσεις το έργο σου με έναν από τους τρεις παρακάτω τρόπους:

Μέσα από το προφίλ του αρχιτεκτονικού σου γραφείου στο archetype.gr Συνδέσου Εδώ
Αν δεν έχεις ήδη λογαριασμό, μπορείς να δημιουργήσεις το προφίλ του αρχιτεκτονικού σου γραφείου Εγγράψου Εδώ
Εναλλακτικά, μπορείς να μας στείλεις πληροφορίες και φωτογραφίες για το έργο σου στο info @ archetype.gr Στείλε Πληροφορίες