`

ΕΓΓΡΑΨΟΥ

για να λαμβάνεις τα νέα του Archetype στο email σου!

 Πατώντας 'Subscribe' συμφωνείς με την Πολιτική Απορρήτου

Ευχαριστούμε για την εγγραφή σας!

KÆNA TALKS | Κουβέντες για τη βιωσιμότητα του ελληνικού δομημένου περιβάλλοντος

12/01/2023, 19:00
12/01/2023, 21:00
Προβάδικο, Τριών Ιεραρχών 167, Πετράλωνα
Αρχιτεκτονικές συζητήσεις

| COMMUNITIES OF MAKING |

Πώς προσεγγίζουν την κατασκευή παραδοσιακές και σύγχρονες κοινότητες δημιουργών και τεχνιτών; Μπορούν οι παραδοσιακές τεχνικές και τα υλικά δόμησης να προσφέρουν σύγχρονες λύσεις; Πώς θα μπορούσαν, από την άλλη, οι μέθοδοι ψηφιακού σχεδιασμού και κατασκευής να συνεισφέρουν στην ανάπτυξη βιώσιμων έργων;

Η εξέλιξη των επαγγελμάτων του δομημένου περιβάλλοντος και των νέων τεχνολογιών κατασκευής τον τελευταίο αιώνα, έχει απομακρύνει τον σχεδιασμό από την κατασκευαστική δημιουργία. Στην αρχιτεκτονική εκπαίδευση, η αξία της τεχνογνωσίας, αλλά και των μέσων και των υλικών της κατασκευαστικής επίλυσης, συχνά τοποθετείται σε δεύτερο πλάνο. Παράλληλα, η έμφαση στα σύγχρονα υλικά και μεθόδους κατασκευής, τα οποία διαπιστωμένα έχουν σημαντικό περιβαλλοντικό αντίκτυπο, αφήνει μικρό περιθώριο για τη μελέτη των παραδοσιακών τεχνικών και υλικών, τα οποία εξετάζονται περισσότερο θεωρητικά, παρά ως εργαλεία κατανόησης και πρακτικής άσκησης.

Τι μπορούμε όμως να μάθουμε μέσα από μια αδιαμεσολάβητη σχέση με την κατασκευαστική δημιουργία; Λαμβάνοντας υπόψιν τόσο τα ιστορικά όσο και τα σύγχρονα τεχνολογικά εργαλεία που διαθέτουμε, πώς θα μπορούσαμε να τα χρησιμοποιήσουμε για την προσέγγιση βιώσιμων στόχων; Και ακόμη, πώς θα μπορούσε η ενασχόληση με την κατασκευή να αποτελέσει παράγοντα βιωσιμότητας και ευημερίας για τις δημιουργικές κοινότητες;

Η επόμενη εκδήλωση από τα ΚÆNA, θα εστιάσει στη σχέση σχεδιασμού και κατασκευής, στην τεχνική δεξιοτεχνία, τη μαστορική τέχνη και την αξία της αυτονομίας στην κατασκευή, διερευνώντας βιώσιμες πρακτικές κοινοτήτων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα με στόχο τη μετάδοση γνώσης και τον διαμοιρασμό εργαλείων για την κατασκευή.

Θα μιλήσουν, από την ομάδα Μπουλούκι, ο Ίωνας Σκλαβούνος και η Ιωάννα Ντούτση, και από την ομάδα Ludd, o Μανώλης Λεβεδιανός και η Ελένη Μαστρογεωργοπούλου.

Η εκδήλωση είναι ανοιχτή σε όποια/ον ενδιαφέρεται να μοιραστεί οπτικές και παρατηρήσεις για το δομημένο περιβάλλον.

****

LUDD ● ΜΑΝΩΛΗΣ ΛΕΒΕΔΙΑΝΟΣ, ΕΛΕΝΗ ΜΑΣΤΡΟΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ

H LUDD είναι μία συνεργατική διεπιστημονική ομάδα που ενεργεί ως εργαστήριο αρχιτεκτονικής, σχεδιασμού και κατασκευής. Μέσα από το έργο της διερευνά τη διασύνδεση σύγχρονων σχεδιαστικών πρακτικών και τεχνολογικών μεθόδων παραγωγής με προσεγγίσεις που αφορούν τα κοινά, τη βιωσιμότητα, τη συμπεριληπτικότητα, την ομότιμη οικονομία, την εικαστική δημιουργία και την τεχνική στην πράξη. Αναπτύσσοντας εργαλεία, αντικείμενα, μεθοδολογίες και πρωτοβουλίες που βασίζονται σε ανοιχτά πρότυπα, επιδιώκει να προβάλει νέους τρόπους αντίληψης, διάπλασης και κατοίκησης του χώρου με βάση την ποικιλομορφία, την πολυφωνία και τη μεταβλητότητα. 

Ο Μανώλης Λεβεδιανός είναι Σχεδιαστής Μηχανολόγος Μηχανικός ΕΜΠ και συνιδρυτής της κολεκτίβας LUDD. Έχει εργαστεί ως ερευνητής πάνω στα ψηφιακά/εικονικά συστήματα παραγωγής στο ΕΜΠ και στο UPC. Το διεπιστημονικό υπόβαθρο που διαμόρφωσε με τις σπουδές του στην αυτοοργανωμένη σχολή κινηματογράφου FilmArche (Βερολίνο), καθώς και η εμπλοκή του με διαφορετικές κοινότητες ανοικτής γνώσης, τον ώθησαν να αφιερώσει την ενέργεια και τις δεξιότητές του στην ανάπτυξη εναλλακτικών λύσεων στις εμπορικές προσεγγίσεις του σχεδιασμού. Είναι απόφοιτος του Robert Bosch Stiftung με τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα START (2020), κατά τη διάρκεια του οποίου ξεκίνησε το πολιτιστικό πρόγραμμα Clouds for Commons.

Η Ελένη Μαστρογεωργοπούλου σπούδασε στην αρχιτεκτονική σχολή της Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και στο ENSAN της Ρουέν (ENSAN), ενώ έχει ολοκληρώσει μεταπτυχιακές σπουδές "Σχεδιασμός-Χώρος-Πολιτισμός" του ΕΜΠ. Έχει συνεργαστεί με διάφορα αρχιτεκτονικά γραφεία σε Αθήνα και Βαρκελώνη, και από το 2019 είναι μέλος της ομάδας LUDD. Επικεντρώνεται ιδιαίτερα στην πειραματική αρχιτεκτονική -εκεί όπου η αρχιτεκτονική συναντά την τέχνη και την τεχνική-, καθώς θεωρεί ότι αυτή ενσωματώνει την πολυπλοκότητα της σύγχρονης καθημερινής ζωής και επαναπροσδιορίζει την ποιότητά της. Δραστηριοποιείται κατά προτίμηση στον δημόσιο χώρο, διότι πιστεύει ότι με αυτόν τον τρόπο αποκτά μια πιο πλατιά κοινωνική απεύθυνση και συμβάλλει πιο άμεσα στην κοινωνική αλλαγή.

ΜΠΟΥΛΟΥΚΙ ● ΙΩΝΑΣ ΣΚΛΑΒΟΥΝΟΣ, ΙΩΑΝΝΑ ΝΤΟΥΤΣΗ

Το Μπουλούκι είναι μία διεπιστημονική συλλογικότητα που ασχολείται με τη μελέτη των παραδοσιακών υλικών και τεχνικών δόμησης. Η λέξη «μπουλούκι» αναφέρεται στα σινάφια των μαστόρων που μετακινούνταν ιστορικά από τόπο σε τόπο σε αναζήτηση εργασίας. Το Μπουλούκι έχει ως αποστολή να διαφυλάξει -να εντοπίσει, να μελετήσει, να καταγράψει, να αναδείξει- τη γνώση των κοινοτήτων, των ομάδων ή και των μεμονωμένων ατόμων σχετικά με τις παραδοσιακές τεχνικές δόμησης, τα υλικά και τους φυσικούς πόρους ευρύτερα. Ταυτόχρονα επιδιώκει να (ανα)συγκροτήσει το πλαίσιο εφαρμογής της γνώσης στο σύγχρονο πολιτικό, θεσμικό, νομικό, οικονομικό και τεχνολογικό περιβάλλον, υλοποιώντας πρότυπα έργα/επεμβάσεις με εκπαιδευτικό χαρακτήρα και με τη συμμετοχή πολιτών.

Ο Ίωνας Σκλαβούνος αποφοίτησε από το Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Πατρών και ολοκλήρωσε μεταπτυχιακές σπουδές στη Σχολή Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ, όπου εργάστηκε και ως βοηθός διδασκαλίας. Είναι ιδρυτικό μέλος και συνδιαχειριστής της ομάδας Μπουλούκι, και αυτή τη στιγμή εργάζεται ως υποψήφιος διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο της Αμβέρσας, στο πλαίσιο του διατμηματικού ερευνητικού προγράμματος “Communities of Tacit Knowledge: Architecture and its ways of Knowing”.

Η Ιωάννα Ντούτση είναι χημικός μηχανικός ΕΜΠ, με μεταπτυχιακή εξειδίκευση στην «Προστασία Μνημείων – Υλικά και Επεμβάσεις Συντήρησης» (ΕΜΠ). Έχει εργαστεί σε ερευνητικά προγράμματα, ως διδακτικό προσωπικό στην εκπόνηση εργαστηριακών ασκήσεων στο ΕΜΠ, καθώς και σε βιομηχανίες του πρωτογενούς τομέα. Είναι υποψήφια διδάκτορας (Ιόνιο Πανεπιστήμιο) με αντικείμενο τη μελέτη ιστορικών τεχνολογιών κονιαμάτων και την κατανόησή τους υπό το πρίσμα μιας ανθρωπολογικής προσέγγισης. Είναι βασικό μέλος της ομάδας Μπουλούκι από το 2020.

****

Για ερωτήσεις ή πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας στο kaena.sessions@gmail.com ή μπείτε στη σελίδα μας στο instagram @kaena.athens

………………………………………………………………………………………………………………………

Διοργανώνουν: KÆNA

Καλεσμένοι ομιλητές: Ίωνας Σκλαβούνος, Ιωάννα Ντούτση (Μπουλούκι), Ελένη Μαστρογεωργοπούλου, Μανώλης Λεβεδιανός (LUDD)

Τοποθεσία: ΠΡΟΒΑΔΙΚΟ ΚΟΙΝ. ΣΕΠ. Τριών Ιεραρχών 167, Πετράλωνα 

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

***

Λίγα λόγια για τα KÆNA* 

Τα KÆNA είναι μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε το 2021 και διερευνά θέματα γύρω από τη βιωσιμότητα του ελληνικού δομημένου περιβάλλοντος και τις διαδικασίες παραγωγής του. Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα προσιτό πλαίσιο που θα δίνει την ευκαιρία να συζητηθούν διαφορετικές προοπτικές και ανησυχίες γύρω από το θέμα, και ταυτόχρονα να διερευνηθούν οι αλληλένδετες πτυχές της βιωσιμότητας του δομημένου περιβάλλοντος της Ελλάδας, θίγοντας τις κοινωνικές, πολιτικές, οικονομικές και άλλες πλευρές της μέσα από συμμετοχικές διαδικασίες.

*Προφέρεται όπως κενά/καινά.

Links

KÆNAinsta: @kaena.athens | facebook event: TBC 

Μπουλούκι | web: https://www.boulouki.org/ | insta: _boulouki_ | facebook: https://www.facebook.com/boulo...

Ludd Lab | insta: @ludd_lab | facebook: https://www.facebook.com/luddl...

12/01/2023, 19:00
12/01/2023, 21:00
Προβάδικο, Τριών Ιεραρχών 167, Πετράλωνα
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

PRODUCT CATALOGUE

ΝΕΟ!

Maestro Dual Mattress

Magniflex Hellas

Υαλοσανίδα GLASROC X

SAINT GOBAIN

ES64 LESS FRAME 2.0 ΕΤΕΜ

ETEM

Σχισμές αποστράγγισης για ντουσιέρες από ανοξείδωτο χάλυβα Dallmer Ceraline από την Caramondani Hellas

CARAMONDANI HELLAS
ALL PRODUCTS

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Βρεφονηπιακός Σταθμός Κοινότητας Παπάγου

Archetype team - 26/04/2024

Vitra: Η ιστορική πορεία στο design και η έδρα στην Ελλάδα

Βασίλης Ξιφαράς - 24/04/2024

Open House Athens 2024 | Celebrating 10 years

Archetype team - 23/04/2024

ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ

February Issue vol.2 | 2024
ΟΛΑ ΤΑ ΤΕΥΧΗ
SUBSCRIBE

ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕ ΤΟ ΕΡΓΟ ΣΟΥ ΣΤΟ ARCHETYPE

Μπορείς να καταχωρήσεις το έργο σου με έναν από τους τρεις παρακάτω τρόπους:

Μέσα από το προφίλ του αρχιτεκτονικού σου γραφείου στο archetype.gr Συνδέσου Εδώ
Αν δεν έχεις ήδη λογαριασμό, μπορείς να δημιουργήσεις το προφίλ του αρχιτεκτονικού σου γραφείου Εγγράψου Εδώ
Εναλλακτικά, μπορείς να μας στείλεις πληροφορίες και φωτογραφίες για το έργο σου στο info @ archetype.gr Στείλε Πληροφορίες