ΕΓΓΡΑΨΟΥ

για να λαμβάνεις τα νέα του Archetype στο email σου!

 Πατώντας 'Subscribe' συμφωνείς με την Πολιτική Απορρήτου

Ευχαριστούμε για την εγγραφή σας!

Πηγές της πρώτης αίσθησης: ζωγραφιές του Κυριάκου Κρόκου

26/08/2019, 10:00
15/09/2019, 17:30
Αίγινα
'Εκθεση αρχιτεκτονικής

Πολύ πριν, αλλά και κατά τη διάρκεια της πορείας του στην αρχιτεκτονική, ο Κυριάκος Κρόκος παρατηρούσε και στοχαζόταν τον κόσμο μέσω της ζωγραφικής. Η έκθεση συγκεντρώνει επιλεγμένα έργα από τις «πηγές της πρώτης αίσθησης» στη γενέτειρά του τη Σάμο, από την Αίγινα την οποία επισκεπτόταν συχνά έχοντας και δική του κατοικία, και έργα από τη φαντασία. Παρουσιάζονται έργα από τη δεκαετία του ΄50 έως τις αρχές της δεκαετίας του ’90.

Κόκκινα σπίτια, ταμπάκικα στο Καρλόβασι, θάλασσες με καραβάκια, παραλίες με φυλάκια ή καμπίνες κυριαρχούν και επαναλαμβάνονται με διαφορετικούς τρόπους στο έργο του. Σχέδια με παστέλ, ακουαρέλες και ακρυλικά χρώματα συνυπάρχουν και συνδιαλέγονται με τα αρχαία γλυπτά και τα αρχιτεκτονικά μέλη στη μεγάλη κεντρική αίθουσα του Μουσείου.

Ξεχωριστά στην τετράγωνη αίθουσα, παρουσιάζονται έργα από τη φαντασία: "Φανταστικό τοπίο με ναό", το έργο του Mailliol σε φανταστικό τοπίο, "Κορίτσι που κοιτάει", "Κεφάλι σε βάθρο" κ.α. Μια ουτοπική, πλην αρχιτεκτονική και ζωγραφική, «Ιδέα για το ελληνικό περίπτερο στην Μπιεννάλε Βενετίας» (συμμετοχή στην Μπιεννάλε Αρχιτεκτονικής της Βενετίας 1991) με σχέδια και μακέτα, όπου συνυπάρχουν το νερό, το λιμάνι, το νεώριο, τα ιστία, τα ξάρτια, ο τοίχος στη βάση του οποίου ακουμπά σωρός από αρχαία μέλη, μαρτυρούν την ένταση στη σχέση αρχιτεκτονικής–ζωγραφικής που βίωνε ο Κυριάκος Κρόκος.

Σχέδια από την Αίγινα, μια νεοκλασική όψη, το Αγκίστρι, οι φοίνικες, η θάλασσα, η υδροφόρα, κλείνουν τον κύκλο την έκθεσης,  παραπέμποντας ταυτόχρονα στο άμεσο περιβάλλον του Μουσείου της Κολώνας.

Παρατηρήσεις–σκέψεις του Κυριάκου Κρόκου ακολουθούν τα έργα υπομνηματικά, συντροφεύοντας τον επισκέπτη.

Την ημέρα των εγκαινίων θα προβληθεί το βίντεο με τίτλο «Κυριάκος Κρόκος - αρχιτέκτων και ζωγράφος». Πρόκειται για μια σύνθεση εικόνων και ήχων από διαθέσιμο αρχείο για τη ζωή και τα έργα του Κυριάκου Κρόκου, σε σκηνοθεσία του Γιάννη Τριτσιμπίδα.

EjyZdsxbY6.jpg


Την έκθεση επιμελούνται οι Λέτη Αρβανίτη Κρόκου, Ελένα Περδικάρη και Νίκος Τσάμπιρας.
Με την υποστήριξη της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Αίγινας (ΚΕΔΑ)
*Το αρχιτεκτονικό αρχείο του Κυριάκου Κρόκου βρίσκεται στα Αρχεία Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής του Μουσείου Μπενάκη.

Εγκαίνια: Κυριακή 25 Αυγούστου 2019, Ώρα: 20:00 Αρχαιολογικό Μουσείο Αίγινας, Πατριάρχου Γρηγορίου Ε1, Αίγινα, 18010 Διάρκεια: 26 Αυγούστου – 15 Σεπτεμβρίου 2019 Ωράριο: Τετάρτη – Δευτέρα 10:00-17:30, Τρίτη κλειστά

Με αφορμή την 11η Γιορτή Φιστικιού Αίγινας, το Αρχαιολογικό Μουσείο στην Κολώνα της Αίγινας φιλοξενεί ζωγραφιές τού αρχιτέκτονα Κυριάκου Κρόκου*

CfdNLzl6ZI.jpg


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΚΡΟΚΟΣ 
Γεννήθηκε το 1941 στον Πλάτανο της Σάμου. Φοίτησε στην Αρχιτεκτονική Σχολή του ΕΜΠ και πήρε το δίπλωμά του το 1967.   Μετά τη στρατιωτική του θητεία έζησε για έναν χρόνο στο Παρίσι, κάνοντας αυτοσπουδή και μαθητεύοντας ζωγραφική κοντά στον Γιάννη Τσαρούχη. Δημιούργησε δικό του αρχιτεκτονικό εργαστήριο το 1976, και συνέχισε να ζωγραφίζει κάνοντας σχέδια που πίστευε ότι εμπλουτίζουν την αρχιτεκτονική του παιδεία. Συμμετείχε με επιτυχία σε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς, ενώ η κύρια δραστηριότητά του ήταν μελέτες και επιβλέψεις ιδιωτικών έργων. Τα περισσότερα από τα πραγματοποιημένα του  κτήρια είναι δημοσιευμένα σε ελληνικά και ξένα αρχιτεκτονικά περιοδικά. Ζωγραφικά του έργα έχουν παρουσιασθεί σε ομαδικές εκθέσεις.
Tο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού της Θεσσαλονίκης (1977-1993) είναι το πλέον αντιπροσωπευτικό, βραβευμένο και ευρύτερα γνωστό έργο του.
Το 1996, ο Κυριάκος Κρόκος εκπροσώπησε την Ελλάδα στην VΙ Βiennale Αρχιτεκτονικής της Βενετίας, παρουσιάζοντας το έργο του.
Ήταν παντρεμένος και είχε τρία παιδιά. Έφυγε από τη ζωή πρόωρα τον Ιούνιο του 1998.
Μεγάλη αναδρομική έκθεση με το αρχιτεκτονικό και ζωγραφικό του έργο συνοδευόμενη από μονογραφία, πραγματοποιήθηκε  το 2012 στο Μουσείο Μπενάκη.

26/08/2019, 10:00
15/09/2019, 17:30
Αίγινα
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ

November Issue Vol.2
ΟΛΑ ΤΑ ΤΕΥΧΗ
SUBSCRIBE

PRODUCT CATALOGUE

Europa Pergola

Europa

Acoustic Panel DecoSound

The Consquare

Axyl

The Consquare

Gesture

Eka Group
LOAD MORE ALL PRODUCTS

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Generic Sublime

Archetype team - 06/12/2019

Ιωάννης Δεσποτόπουλος, ο Έλληνας κλασικός του ευρωπαϊκού μοντέρνου

Ανδρέας Γιακουμακάτος - 04/12/2019

Olea house

Archetype team - 02/12/2019

ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕ ΤΟ ΕΡΓΟ ΣΟΥ ΣΤΟ ARCHETYPE

Μπορείς να καταχωρήσεις το έργο σου με έναν από τους τρεις παρακάτω τρόπους:

Μέσα από το προφίλ του αρχιτεκτονικού σου γραφείου στο archetype.gr Συνδέσου Εδώ
Αν δεν έχεις ήδη λογαριασμό, μπορείς να δημιουργήσεις το προφίλ του αρχιτεκτονικού σου γραφείου Εγγράψου Εδώ
Εναλλακτικά, μπορείς να μας στείλεις πληροφορίες και φωτογραφίες για το έργο σου στο info @ archetype.gr Στείλε Πληροφορίες