ΕΓΓΡΑΨΟΥ

για να λαμβάνεις τα νέα του Archetype στο email σου!

 Πατώντας 'Subscribe' συμφωνείς με την Πολιτική Απορρήτου

Ευχαριστούμε για την εγγραφή σας!

Πρόσκληση υποβολής περιλήψεων. «Προσεγγίζοντας τον κατοικημένο χώρο με τον τρόπο της Μαρίας Μάντζαρη»

16/03/2019, 10:00
16/03/2019, 20:00
ΕΜΠ
Ημερίδα

Πρόσκληση υποβολής περιλήψεων, για συμμετοχή στην ημερίδα με τίτλο:
"
Προσεγγίζοντας τον κατοικημένο χώρο με τον τρόπο της Μαρίας Μάντζαρη" (Σάββατο 16 Μαρτίου, 10:00 – 20:00, Κτήριο Αβέρωφ ΕΜΠ)

 
Τα εργαστήρια του Τμήματος Αττικής του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ:

  • «Διαδρομές της Αρχιτεκτονικής από τις απαρχές του Μοντερνισμού έως σήμερα στην Αττική» και
  • Αλληλέγγυο Σχέδιο,

διοργανώνουν ημερίδα στη μνήμη της Μαρίας Μάντζαρη, σε συνεργασία με συνοδοιπόρους της στον κοινωνικό αγώνα, αγαπημένους φίλους της και συνεργάτες στον ακαδημαϊκό χώρο της αρχιτεκτονικής, με θέμα:

Προσεγγίζοντας τον κατοικημένο χώρο με τον τρόπο της Μαρίας Μάντζαρη
Η Μαρία Μάντζαρη, συνάδελφος με πνεύμα ανήσυχο και αντισυμβατικό, ενεργό μέλος μας και με πολυσχιδή δραστηριοποίηση, έχασε πρόωρα –στα 35 μόλις της χρόνια, τον Αύγουστο του 2018– τη μάχη με τον θάνατο.

Ποιος ήταν όμως ο «τρόπος της Μαρίας Μάντζαρη για τον κατοικημένο χώρο»;

Ήταν ο τρόπος του νέου, ασυμβίβαστου, κοινωνικού και ελεύθερου πνεύματος για την αρχιτεκτονική και την τέχνη, την επιστήμη και τη θεωρία, τα κοινά και τις συλλογικές πρακτικές. Η πολύτροπη και πάντα ασύμπτωτη βιωματική κατανόηση στα πράγματα σε συνδυασμό με τη θέλησή της να αναζητάει πέρα από την επιφάνεια -ακόμη και της κριτικής σκέψης-, διαμόρφωναν τις προσεγγίσεις της στον χώρο από δρόμους ενδιαφέροντες και όχι πολυσύχναστους θεωρητικά. Αυτός ήταν “ο τρόπος της ” –με καρπούς που πρόωρα στέρεψαν.

Με αφορμή τη δουλειά της για τη διδακτορική της διατριβή –με θέμα τους μετασχηματισμούς της έννοιας της κατοικίας στον επίσημο πολιτικό λόγο όπως εκφέρεται σε κεντρικές συνεδριάσεις της ελληνικής Βουλής κατά τη διάρκεια του 20ού και 21ου αιώνα– αλλά και προηγούμενες εργασίες της (όπως η προπτυχιακή σπουδαστική διάλεξη για τα Γαλλικά Προάστια του 2005), καλούμε, όποιον ενδιαφέρεται να συμμετάσχει με εισήγηση, διάρκειας περίπου 20 λεπτών της ώρας, στις θεματικές ενότητες της ημερίδας, οι οποίες προγραμματίζεται να περιλαμβάνουν ενδεικτικά τα πιο κάτω θέματα:

α) “Τι είναι αυτό του οποίου το όνομα είναι η κατοικία;”
Εννοιολόγηση της κατοικίας και η ανάλυση του λόγου ως μεθοδολογική επιλογή. Ως κοινωνική πρακτική, ο λόγος έχει μια διαλεκτική σχέση με τις άλλες διαστάσεις της κοινωνίας. Συμβάλλει στη διαμόρφωση και την αναδιάρθρωση των κοινωνικών δομών, αλλά και τις αντανακλά.

β) Πολιτικές κατοικίας στην Ελλάδα του 20ού αιώνα, η διαδρομή της έννοιας και ο επίσημος πολιτικός λόγος.
O καθορισμός του νοήματος είναι μια πολιτική διαδικασία, καθώς η εδραίωση μιας νοηματοδότησης προϋποθέτει τον αποκλεισμό άλλων εναλλακτικών νοηματοδοτήσεων.

Αναφορά σε παραδείγματα από την Ελλάδα του 20ού αιώνα.

γ) Πόλη, εξουσία και εξέγερση.
Η εξουσία είναι πάντα ένας τρόπος επιβολής -και προσπάθειας καθυπόταξης- πάνω σε ένα δρον υποκείμενο ή υποκείμενα, βασισμένος πάνω στην ίδια την ικανότητά τους να δρουν. Η δομή του κοινωνικού χώρου εμφανίζεται με τη μορφή αντιθέσεων στον χώρο, με τον κατοικημένο (ή οικειοποιημένο) χώρο να λειτουργεί ως ένα είδος αυθόρμητης συμβολοποίησης του κοινωνικού χώρου. Αυτή η διάσταση του συμβολικού έρχεται στην επιφάνεια σε περιόδους εμφάνισης κινημάτων διεκδίκησης στο προσκήνιο.

Θεωρητικές προεκτάσεις και αναφορές σε σχετικά παραδείγματα στην πρόσφατη ιστορία.

δ) Επανανοηματοδότηση της κατοικίας στην περίοδο της κρίσης.
Πώς μπορούμε να διαβάσουμε τη σχέση κρίσης και κατοικίας;

Όψεις της κρίσης αποτυπώνονται στο κενό απόθεμα και τη μετέπειτα αξιοποίησή του σε σύνδεση με τον τουρισμό, την αστεγία, τη διαμονή των νέων στο πατρικό σπίτι, τα θέματα της ενεργειακής φτώχειας, την υπόθεση των κόκκινων δανείων και των κατασχέσεων, τις μεταλλαγές της αγοράς κατοικίας και του κατασκευαστικού τομέα.

Η εργασιακή ανασφάλεια και ρευστότητα που άρει τη σταθερότητα τόπου διαμονής, αναγκάζει ταυτοχρόνως σε συνεχή κινητικότητα και προσδίδει άραγε (;) στην κατοικία μεταβατικό χαρακτήρα, κάνοντάς την τον ενδιάμεσο σταθμό μιας συνεχούς διαδρομής(;).

Όσοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν, πρέπει να στείλουν μια μικρή περίληψη (150-200 λέξεων) της εισήγησής τους, προκειμένου να εγκριθεί από την επιστημονική-οργανωτική επιτροπή της ημερίδας, έως τις 21 Ιανουαρίου 2019 στη γραμματεία του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ –Τμήματος Αττικής (tmattikissp@tee.gr ή tmattikissp@gmail.com) με την ένδειξη «για την ημερίδα Μ. Μάντζαρη».

Τηλ. Επικοινωνίας: 210 3215 146, 210 3215 147 (ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ / Τμήμα Αττικής) 690 7297 624 (Αντωνία Πάνου από Εργαστήρι Διαδρομών Αρχιτεκτονικής)

16/03/2019, 10:00
16/03/2019, 20:00
ΕΜΠ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ

May Issue vol.1
ΟΛΑ ΤΑ ΤΕΥΧΗ
SUBSCRIBE

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

«Δέκα Χρόνια του Bauhaus»

Karel Teige - 24/05/2019

Εξοχική κατοικία στην Κρήτη

Archetype team - 22/05/2019

Μοντέρνες απώλειες 01. Κατεδαφισμένα κτίρια του μεσοπολέμου στην Αθήνα

Πάνος Εξαρχόπουλος - 20/05/2019

ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕ ΤΟ ΕΡΓΟ ΣΟΥ ΣΤΟ ARCHETYPE

Μπορείς να καταχωρήσεις το έργο σου με έναν από τους τρεις παρακάτω τρόπους:

Μέσα από το προφίλ του αρχιτεκτονικού σου γραφείου στο archetype.gr Συνδέσου Εδώ
Αν δεν έχεις ήδη λογαριασμό, μπορείς να δημιουργήσεις το προφίλ του αρχιτεκτονικού σου γραφείου Εγγράψου Εδώ
Εναλλακτικά, μπορείς να μας στείλεις πληροφορίες και φωτογραφίες για το έργο σου στο info @ archetype.gr Στείλε Πληροφορίες