`

ΕΓΓΡΑΨΟΥ

για να λαμβάνεις τα νέα του Archetype στο email σου!

 Πατώντας 'Subscribe' συμφωνείς με την Πολιτική Απορρήτου

Ευχαριστούμε για την εγγραφή σας!

Βιβλιοθήκες: Ανάγνωση Κτηρίων

04/07/2019, 10:00
14/09/2019, 20:00
Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» δήμου Αθηναίων
'Εκθεση αρχιτεκτονικής

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ: ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΚΤΗΡΙΩΝ
Μία διαφορετική «ανάγνωση» των κτηρίων των Βιβλιοθηκών στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα»

Ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας δήμου Αθηναίων παρουσιάζει, από 4 Ιουλίου έως 14 Σεπτεμβρίου 2019 στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» δήμου Αθηναίων, την έκθεση αρχιτεκτονικής ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ: ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΚΤΗΡΙΩΝ, που εστιάζει στα κτήρια βιβλιοθηκών, που ιδρύθηκαν από τη δεκαετία του ‘80 έως σήμερα.

Περισσότερο ή λιγότερο γνωστές, δημόσιες ή ιδιωτικές, επιστημονικές, αφιερωμένες στην ιστορία ή τις θετικές επιστήμες, την τέχνη, τον πολιτισμό, τη φύση και το περιβάλλον, οι βιβλιοθήκες που συμμετέχουν στην «ανάγνωση», εκτίθενται για να μοιραστούν με το κοινό τούς θησαυρούς τους.  

Με τον όρο βιβλιοθήκη συνήθως αναφερόμαστε σε κάποιο συγκεκριμένο κτήριο. Με την παραδοσιακή έννοια του όρου, η βιβλιοθήκη είναι μία συλλογή βιβλίων και περιοδικών. Μπορεί να αναφέρεται στην προσωπική βιβλιοθήκη ενός ατόμου, αλλά συχνότερα είναι μια μεγάλη σε όγκο συλλογή η οποία χρηματοδοτείται και συντηρείται από τις αρχές μιας πόλης ή έναν οργανισμό. Με τεκμήρια της αρχαίας, της βυζαντινής και της νεότερης Ελλάδας, με ειδικές ή γενικές συλλογές, θεματοφύλακες της ιστορίας, τα κτήρια των βιβλιοθηκών και οι εγκαταστάσεις τους με το βλέμμα τόσο στο παρελθόν όσο και στο ψηφιακό μέλλον, αποτελούν σημείο αναφοράς των πόλεών μας.      

Η έκθεση επικεντρώνεται στην ανάγνωση των κτηρίων, στο συμβολικό τους χαρακτήρα και στον τρόπο με τον οποίο οι αρχιτέκτονες διαχειρίζονται τον πλούτο των γνώσεων, των τεκμηρίων, των βιβλίων διαφόρων εποχών και πολιτισμών και των πληροφοριών εν γένει που τίθενται στη διάθεσή τους. Ανακαλύπτει και αναγνωρίζει την παρουσία του αρχιτέκτονα μέσα από την ένταξη του κτηρίου στον περιβάλλοντα χώρο, από τη μορφή του και τη δομή του. Καταγράφει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των ειδικών κτηρίων των βιβλιοθηκών, βιβλιοστάσια, προθήκες, διάταξη στον χώρο, χώροι αυστηροί αλλά και πολυμορφικοί, των οποίων το αρχειακό περιεχόμενο καλούνται οι αρχιτέκτονες να τακτοποιήσουν απόλυτα, τόσο θεωρητικά όσο και λογικά, μέσα από τις επιλογές της εσωτερικής οργάνωσής τους, και ερευνά τους προτεινόμενους τρόπους δημιουργίας κοινών σημείων συνάντησης και εκδηλώσεων, πληροφόρησης, αναζήτησης, ανάγνωσης και έρευνας, κάθε φορά αναφορικά με το υπό ανάγνωση κτήριο.

Τα κτήρια παρουσιάζονται μέσα από τα αρχιτεκτονικά σχέδιά τους και φωτογραφικό υλικό σε ειδικά διαμορφωμένες πινακίδες, ενώ το ιστορικό των βιβλιοθηκών και ο πλούτος τους αναπτύσσονται σε banners, τα οποία διαχωρίζουν θεματικά κάθε βιβλιοθήκη, ενώ συγχρόνως με την επανάληψή τους δημιουργούν μία ευανάγνωστη σημειολογική συνέχεια για τον αναγνώστη της έκθεσης. Επίσης, εκτίθενται σε προθήκες προπλάσματα, ενώ σε κεντρικά τραπέζια ανάγνωσης παρουσιάζονται αρχιτεκτονικές προτάσεις εσωτερικών διαμορφώσεων υφιστάμενων κτηρίων και βιβλία σχετικά με τα κτήρια βιβλιοθηκών.

Την επιμέλεια της έκθεσης έχει η αρχιτέκτων Άννα Σκιαδά.

Τα κτήρια των βιβλιοθηκών που προτείνονται για ανάγνωση είναι τα ακόλουθα: Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος: Ιστορικό Βαλλιάνειο Mέγαρο, Νέο κτήριο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος | Βιβλιοθήκη της Βουλής, Μπενάκειος Βιβλιοθήκη, Πρώην Δημόσιο Καπνεργοστάσιο | Γεννάδειος Βιβλιοθήκη, Νέα Πτέρυγα Κεντρική Βιβλιοθήκη Δήμου Αθηναίων | Βιβλιοθήκη Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών | Βιβλιοθήκη Φιλοσοφικής ΕΚΠΑ | Βιβλιοθήκη Σχολής Αρχιτεκτόνων Ε.Μ.Π. | Βιβλιοθήκη ΤΕΙ Αθήνας | Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ | Κεντρική Βιβλιοθήκη ΑΠΘ, Νέα Πτέρυγα | Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης | Βιβλιοθήκη Κολλεγίου Αθηνών | Βιβλιοθήκη Bissell Κολλεγίου ΑΝΑΤΟΛΙΑ Θεσσαλονίκης | Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας | Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη Ηρακλείου Κρήτης | Βιβλιοθήκη Φιλοσοφικής Σχολής Πανεπιστημίου Κρήτης, Ρέθυμνο | Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Ιωαννίνων | Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Δράμας | Δημοτική Βιβλιοθήκη Κέρκυρας | Κοβεντάρειος Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης.

2qiImPzlOH.jpg

Η έκθεση πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Τεχνόπολης δήμου Αθηναίων   

Εγκαίνια: Τετάρτη 3 Ιουλίου 2019, ώρα: 20.00 Διάρκεια έκθεσης: 4/7 - 14/9/2019
Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη. Πληροφορίες: τ. 210 3452150| www.opanda.gr.  Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» δήμου Αθηναίων: Ηρακλειδών 66Α και Θεσσαλονίκης, Θησείο | Στάση μετρό: Κεραμεικός, στάση ΗΣΑΠ: Θησείο Ώρες λειτουργίας: Τρίτη - Σάββατο 10:00-20:00, Κυριακή 10:00-14:00, Δευτέρα κλειστά

04/07/2019, 10:00
14/09/2019, 20:00
Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» δήμου Αθηναίων
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

PRODUCT CATALOGUE

ΝΕΟ!

Maestro Dual Mattress

Magniflex Hellas

ES64 LESS FRAME 2.0 ΕΤΕΜ

ETEM

Χαλαζιακό Ψηφιδωτό Quartz Mosaic

PROLAT

Σχισμές αποστράγγισης για ντουσιέρες από ανοξείδωτο χάλυβα Dallmer Ceraline από την Caramondani Hellas

CARAMONDANI HELLAS
ALL PRODUCTS

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Christian Church in Zhangjiagang City

Archetype team - 19/04/2024

Παιδικές χαρές: Από τον Van Eyck στον Πικιώνη

Τάσος Γιαννακόπουλος - 17/04/2024

Νότιες Πύλες Θηβών | Λειτουργική και Αισθητική αναβάθμιση κοινόχρηστων και κοινοφελών χώρων στις παρυφές της Καδμείας

Archetype team - 16/04/2024

ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ

February Issue vol.2 | 2024
ΟΛΑ ΤΑ ΤΕΥΧΗ
SUBSCRIBE

ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕ ΤΟ ΕΡΓΟ ΣΟΥ ΣΤΟ ARCHETYPE

Μπορείς να καταχωρήσεις το έργο σου με έναν από τους τρεις παρακάτω τρόπους:

Μέσα από το προφίλ του αρχιτεκτονικού σου γραφείου στο archetype.gr Συνδέσου Εδώ
Αν δεν έχεις ήδη λογαριασμό, μπορείς να δημιουργήσεις το προφίλ του αρχιτεκτονικού σου γραφείου Εγγράψου Εδώ
Εναλλακτικά, μπορείς να μας στείλεις πληροφορίες και φωτογραφίες για το έργο σου στο info @ archetype.gr Στείλε Πληροφορίες