ΕΓΓΡΑΨΟΥ

για να λαμβάνεις τα νέα του Archetype στο email σου!

 Πατώντας 'Subscribe' συμφωνείς με την Πολιτική Απορρήτου

Ευχαριστούμε για την εγγραφή σας!

Uploaded by: Archetype Editor

Ανακαίνιση διαμερίσματος σε διατηρητέο κτήριο


ΠΕΡΙΟΧΗ:
Αθήνα, Κουκάκι, Ελλάδα

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Το έργο αφορά την αποκατάσταση του ισογείου ενός διώροφου διατηρητέου εκλεκτικιστικού κτηρίου στο Κουκάκι. Το κτήριο κατασκευάστηκε ως ισόγειο με υπόγειο το 1925 και τρία χρόνια αργότερα προστέθηκε ο πρώτος όροφος. 

Στο κτήριο έχουν γίνει επισκευές και επεμβάσεις σε προηγούμενες φάσεις, με πιο πρόσφατες τον διαχωρισμό του ισογείου σε δύο διαμερίσματα και τη συνολική αποκατάσταση των όψεων. Σε συνέχεια αυτών, οι μελετητές ανέλαβαν την αποκατάσταση του ισογείου και τη μετατροπή του σε ένα σύγχρονο διαμέρισμα για βραχυπρόθεσμη μίσθωση.

Η επέμβαση επιδιώκει να διηγηθεί την ιστορία του κτηρίου. Αυτό ήταν ένα από τα βασικά ζητούμενα της σημερινής ιδιοκτήτριας: το κτήριο αποτελεί το πατρικό σπίτι της οικογένειας και στο σημερινό σαλόνι του έχει φιλοξενήσει το πρώτο οδοντιατρείο του πατέρα της τη δεκαετία του 1950. Το διαμέρισμα έχει εμβαδόν 105 τ.μ. και αποτελείται από δύο κεντρικούς χώρους -το χολ εισόδου και την τραπεζαρία (γύρω από τους οποίους ήταν οργανωμένη η αρχική κάτοψη), δύο υπνοδωμάτια, τη νέα κουζίνα, το λουτρό και το WC. Με την απώλεια της συμμετρίας λόγω του διαχωρισμού, χάθηκε η πρόσβαση σε φυσικό φωτισμό από τη μία πλευρά του διαμερίσματος. 

Η πληθώρα των υφιστάμενων αρχιτεκτονικών στοιχείων αναδείχθηκε και αποτέλεσε τη “ραχοκοκαλιά” της επέμβασης. Τα ξύλινα κουφώματα και πατώματα συντηρήθηκαν, και ένα μεταλλικό δοκάρι “Η” που αποξηλώθηκε από το δάπεδο, χρησιμοποιήθηκε για να φτιαχτεί ένα νέο έπιπλο. Κουζίνα, λουτρό και WC κατασκευάστηκαν εκ νέου, καθώς τα παλαιότερα είχαν αποξηλωθεί. Τα υφιστάμενα τσιμεντοπλακάκια συντηρήθηκαν και συμπληρώθηκαν τοπικά, ενώ νέα χειροποίητα τσιμεντοπλακάκια με απλό γεωμετρικό μοτίβο τοποθετήθηκαν στην κουζίνα. Το άνω μέρος της ντουλάπας στο βασικό υπνοδωμάτιο καταργήθηκε λόγω της εγκατάστασης του κεντρικού κλιματισμού, και η όψη του καλύφθηκε από ένα ξύλινο πάνελ με διάτρητο σχέδιο βαμμένο λευκό.  

Το λευκό χρώμα που επικρατεί, πλαισιώνει τα διαφορετικά χρώματα που επιλέχθηκαν για τον κάθε χώρο. Στο χολ και την τραπεζαρία η ώχρα του δαπέδου “καθρεπτίζεται” στην οροφή, στα υπνοδωμάτια το πράσινο λεβάντας καλύπτει τη βάση των τοίχων και οι τοίχοι του διαδρόμου χρωματίστηκαν σε πορφυρή απόχρωση αναδεικνύοντας τα υφιστάμενα τσιμεντοπλακάκια.  

FWh58XKfSF.jpg


Αρχιτεκτονική μελέτη και επίβλεψη: cadu αρχιτέκτονες
Συνεργάτης Αρχιτέκτονας: Κατερίνα Παπασηφάκη
Μηχανολογική μελέτη: Θάνος Σπηλιοτόπουλος
Φωτογραφίες: Βασίλης Θανόπουλος 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ανακαίνιση διαμερίσματος σε διατηρητέο κτήριο
Ανακαίνιση διαμερίσματος σε διατηρητέο κτήριο
Ανακαίνιση διαμερίσματος σε διατηρητέο κτήριο
Ανακαίνιση διαμερίσματος σε διατηρητέο κτήριο
Ανακαίνιση διαμερίσματος σε διατηρητέο κτήριο
Ανακαίνιση διαμερίσματος σε διατηρητέο κτήριο
Ανακαίνιση διαμερίσματος σε διατηρητέο κτήριο
Ανακαίνιση διαμερίσματος σε διατηρητέο κτήριο
Ανακαίνιση διαμερίσματος σε διατηρητέο κτήριο
Ανακαίνιση διαμερίσματος σε διατηρητέο κτήριο
Ανακαίνιση διαμερίσματος σε διατηρητέο κτήριο
Ανακαίνιση διαμερίσματος σε διατηρητέο κτήριο
Ανακαίνιση διαμερίσματος σε διατηρητέο κτήριο
Ανακαίνιση διαμερίσματος σε διατηρητέο κτήριο

ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕ ΤΟ ΕΡΓΟ ΣΟΥ ΣΤΟ ARCHETYPE

Μπορείς να καταχωρήσεις το έργο σου με έναν από τους τρεις παρακάτω τρόπους:

Μέσα από το προφίλ του αρχιτεκτονικού σου γραφείου στο archetype.gr Συνδέσου Εδώ
Αν δεν έχεις ήδη λογαριασμό, μπορείς να δημιουργήσεις το προφίλ του αρχιτεκτονικού σου γραφείου Εγγράψου Εδώ
Εναλλακτικά, μπορείς να μας στείλεις πληροφορίες και φωτογραφίες για το έργο σου στο info @ archetype.gr Στείλε Πληροφορίες