ΕΓΓΡΑΨΟΥ

για να λαμβάνεις τα νέα του Archetype στο email σου!

 Πατώντας 'Subscribe' συμφωνείς με την Πολιτική Απορρήτου

Ευχαριστούμε για την εγγραφή σας!

Uploaded by: Archetype Editor

Ανακαίνιση διαμερίσματος στο κέντρο της Αθήνας


ΠΕΡΙΟΧΗ:
Αθήνα, Ελλάδα

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Το έργο αφορά τον επανασχεδιασμό διαμερίσματος σε ρετιρέ μιας επταώροφης πολυκατοικίας του 1956, στο πάλαι ποτέ αστικό κέντρο της Αθήνας, κοντά στο Αρχαιολογικό Μουσείο. 

Το διαμέρισμα πριν την επέμβαση βρισκόταν σε σχετική εγκατάλειψη, καθώς είχε υποστεί αρκετές φθορές μέσα στα χρόνια. 

Οι νέοι ιδιοκτήτες επιθυμούσαν τη δημιουργία ενός χώρου ύπνου και τη δυνατότητα φιλοξενίας ενός ατόμου στο καθημερινό. Η χαρακτηριστική διαμερισματοποίηση της παλαιάς κάτοψης καθιστούσε το διαμέρισμα σκοτεινό, και συγχρόνως δεν κάλυπτε τις σημερινές ανάγκες. 

Η νέα κάτοψη προκύπτει κατά βάση μέσω της αφαίρεσης χωρισμάτων, στον βαθμό που η στατική λειτουργία το επέτρεπε. Η γεωμετρία του χώρου τονίζεται πια από τα κάθετα φέροντα στοιχεία και κυρίως από τα πυκνά υψίκορμα δοκάρια, τα οποία δημιουργούν διαρκώς φατνώματα και εντείνουν τους άξονες του χώρου. 

Το καθιστικό και η κουζίνα βρίσκονται στον ίδιο χώρο, ενώ το συνεχές κεραμικό δάπεδο εντείνει την ενοποίηση του χώρου διημέρευσης. Το δάπεδο επεκτείνεται και στη βεράντα του σπιτιού, ώστε τους θερινούς μήνες, με τα παράθυρα ανοικτά, το έξω με το μέσα να γίνονται ένα. 

Ο χώρος διημέρευσης και το υπνοδωμάτιο διαχωρίζονται με μεγάλη συρόμενη πόρτα, συνδυασμένη με μικρή βιβλιοθήκη στην είσοδο. Το υπνοδωμάτιο χωροθετείται ως αυτόνομος πυρήνας. Το κρεβάτι, οι ντουλάπες, ο νιπτήρας και η ντουζιέρα οργανώνονται στον ίδιο ανοικτό ελεύθερο χώρο. Ο ελεύθερος νιπτήρας αποτελεί το ρευστό όριο μεταξύ των υγρών χώρων και του δωματίου. Το ξύλινο πάτωμα του υπνοδωματίου είναι το μοναδικό στοιχείο που κρατήθηκε και συντηρήθηκε ως μνήμη του παλιού σπιτιού. 

Η επιλογή των υλικών έγινε με γνώμονα τη φυσικότητα και την καθαρότητα της γεωμετρίας. Το cotto της Τοσκάνης, το τραβερτίνο, το μάρμαρο του Διονύσου, τα ξύλα (οξιά και δρυς) χρωματίζουν το σπίτι χωρίς προσπάθεια και μαζί με τα έντονα, θερμά χρώματα αποτελούν το λεξιλόγιο της πρότασης.   

X92oAHtCiT.jpg

Αρχιτεκτονική Μελέτη-Κατασκευή: Μαριάννα Γιαννάτου, Γιώργος Παπαγιαννόπουλος
Σύμβουλος Πολ. Μηχ: Αλέκος Αθανασιάδης
Φωτογραφίες: Καμίλο Νόλλας
Μελέτη-Κατασκευή: 2019
Επιφάνεια: 90 μ²

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ανακαίνιση διαμερίσματος στο κέντρο της Αθήνας
Ανακαίνιση διαμερίσματος στο κέντρο της Αθήνας
Ανακαίνιση διαμερίσματος στο κέντρο της Αθήνας
Ανακαίνιση διαμερίσματος στο κέντρο της Αθήνας
Ανακαίνιση διαμερίσματος στο κέντρο της Αθήνας
Ανακαίνιση διαμερίσματος στο κέντρο της Αθήνας
Ανακαίνιση διαμερίσματος στο κέντρο της Αθήνας
Ανακαίνιση διαμερίσματος στο κέντρο της Αθήνας
Ανακαίνιση διαμερίσματος στο κέντρο της Αθήνας
Ανακαίνιση διαμερίσματος στο κέντρο της Αθήνας
Ανακαίνιση διαμερίσματος στο κέντρο της Αθήνας
Ανακαίνιση διαμερίσματος στο κέντρο της Αθήνας
Ανακαίνιση διαμερίσματος στο κέντρο της Αθήνας
Ανακαίνιση διαμερίσματος στο κέντρο της Αθήνας
Ανακαίνιση διαμερίσματος στο κέντρο της Αθήνας
Ανακαίνιση διαμερίσματος στο κέντρο της Αθήνας
Ανακαίνιση διαμερίσματος στο κέντρο της Αθήνας
Ανακαίνιση διαμερίσματος στο κέντρο της Αθήνας
Ανακαίνιση διαμερίσματος στο κέντρο της Αθήνας
Ανακαίνιση διαμερίσματος στο κέντρο της Αθήνας
Ανακαίνιση διαμερίσματος στο κέντρο της Αθήνας
Ανακαίνιση διαμερίσματος στο κέντρο της Αθήνας
Ανακαίνιση διαμερίσματος στο κέντρο της Αθήνας
Ανακαίνιση διαμερίσματος στο κέντρο της Αθήνας

ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕ ΤΟ ΕΡΓΟ ΣΟΥ ΣΤΟ ARCHETYPE

Μπορείς να καταχωρήσεις το έργο σου με έναν από τους τρεις παρακάτω τρόπους:

Μέσα από το προφίλ του αρχιτεκτονικού σου γραφείου στο archetype.gr Συνδέσου Εδώ
Αν δεν έχεις ήδη λογαριασμό, μπορείς να δημιουργήσεις το προφίλ του αρχιτεκτονικού σου γραφείου Εγγράψου Εδώ
Εναλλακτικά, μπορείς να μας στείλεις πληροφορίες και φωτογραφίες για το έργο σου στο info @ archetype.gr Στείλε Πληροφορίες