ΕΓΓΡΑΨΟΥ

για να λαμβάνεις τα νέα του Archetype στο email σου!

 Πατώντας 'Subscribe' συμφωνείς με την Πολιτική Απορρήτου

Ευχαριστούμε για την εγγραφή σας!

Uploaded by: Archetype Editor

Ένας υβριδικός ‘hortus conclusus’


ΠΕΡΙΟΧΗ:
Θεσσαλονίκη, Ελλάδα

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

3ο βραβείο στον Αρχιτεκτονικό διαγωνισμό προσχεδίων "Δημιουργία χώρων εγκαταστάσεων κοινής ωφελείας" (πρώην στάβλοι Παπάφη)

Ένας υβριδικός ‘hortus conclusus’
Αναζητείται η δημιουργία ενός νέου "τόπου" για τον άνθρωπο σε ένα υφιστάμενο δομημένο σύνολο, μιας ενεργού βάσης, που δέχεται την ιστορία της πόλης και τις διαφορετικές ιστορίες των κατοίκων της, που διασταυρώνονται σε αυτόν. Με τον τρόπο αυτόν, μπορεί να πυροδοτηθεί η αίσθηση του "ανήκειν" μεταξύ των κατοίκων και να επαναπροσδιορισθεί η σχέση τους με τη φύση. 

Η ισχυρή παρουσία της ιστορίας της πόλης μέσα από τα υφιστάμενα κτήρια, ο δημόσιος χώρος και το πράσινο αποτελούν βασικά εργαλεία της σύνθεσης. 

Στην αναζήτηση της σύνδεσης των σημαντικών κτηρίων και των χώρων πρασίνου γύρω τους, γεννήθηκε η επιθυμία για την εισαγωγή ενός πράσινου διαδρόμου, που θα προσκαλεί τους κατοίκους σε ένα "τοπίο περιπλάνησης". Έτσι, η περιοχή επέμβασης προτείνεται ως κέντρο ενός ευρύτερου δικτύου από ανοικτούς δημόσιους χώρους και χώρους πρασίνου, λειτουργώντας ως ένα οικοσύστημα ελεύθερων χώρων, μέσα από τους οποίους η συνοικία Παπάφη "αναπνέει".

Προτείνεται το νέο κτήριο να έχει ως αφετηρία και να αναπτυχθεί γύρω από αυτό το κέντρο, που θα λειτουργήσει ως συμβολική μήτρα και ως κινητήρια δύναμη που θα συγκεντρώνει, θα δέχεται και θα διαχέει προς διαφορετικές φυγές.

Το προτεινόμενο πρόγραμμα αντιμετωπίζεται ως εν δυνάμει ενιαίο, ως μια γραμμική μάζα κυμαινόμενου πλάτους, που αναπτύσσεται γύρω από έναν κεντρικό πράσινο πυρήνα. Η διάταξη αυτή στα όρια του γηπέδου οδηγεί στη δημιουργία δύο κτιριακών όγκων (κτίριο Α και Β), που διατηρούν την αυτονομία τους και παράλληλα συνδέονται μεταξύ τους, επιτρέποντας έναν σημαντικό χώρο αναπνοής στην καρδιά του οικοδομικού τετραγώνου, μιας "αυλής" για τη γειτονιά. Παράλληλα, επιτρέπει τυποποίηση και διαφοροποίηση, καθώς και ευελιξία στην προσαρμογή σε νέες απαιτήσεις και προοπτικές ανάπτυξης, με τη δυνατότητα επέκτασης / μελλοντικής προσθήκης καθ’ ύψος στο χαμηλότερου ύψους κτήριο Β. 

Η αυλή αυτή είναι η αφετηρία του αστικού βίου. Είναι ο τόπος συνάντησης των κατοίκων. Εκεί όπου διασταυρώνονται οι εμπειρίες τους. Εκεί όπου αναμιγνύονται οι ηλικίες τους. Δεν προτείνεται απλώς ως ένας κήπος απόλαυσης της φύσης, αλλά ως πυκνωτής καθημερινής ζωής. Αποκτά έναν κομβικό ρόλο στη λειτουργία τού υπό μελέτη Ο.Τ., ως ελκυστικός πυρήνας ζωής και κοινωνικής επαφής, ως ένα πεδίο ενδυνάμωσης των κοινωνικών δεσμών. Σχεδιάζεται έτσι μια ανοικτή "ευέλικτη" γειτονιά, που αποτελεί ταυτόχρονα βασική συνιστώσα αναγέννησης της πόλης από τα μέσα προς τα έξω, μέσω της ενσωμάτωσης στις πράσινες υποδομές της και του συνδυασμού λειτουργιών κοινής ωφέλειας για όλες τις ηλικιακές ομάδες, που έχει ως απώτερο στόχο την ποιότητα της δημόσιας ζωής.

Η κτιριακή μάζα, που πλαισιώνει την έντονη παρουσία της φύσης, ενσωματώνει το στοιχείο της έκπληξης, της πολλαπλότητας και της μεταβλητότητας. Αναφέρεται στον συνδυασμό του παραδοσιακού αιθρίου με το πανόπτικον του Jeremy Bentham - στον συνδυασμό της περιμετρικής διάταξης γύρω από ένα κέντρο αναφοράς με πολλαπλές δυνατότητες θέασης. Με τον ενιαίο αυτόν χειρισμό, αναπτύσσεται ένα σαφές δυναμικό μέτωπο προς την πόλη, που διατηρεί την οπτική συνέχεια, σηματοδοτεί το κτίριο και το καθιστά αναγνώσιμο από τα διαφορετικά σημεία προσέγγισης. Την ίδια στιγμή, η εσωτερική πλευρά της κτιριακής μάζας αφηγείται τη δική της ιστορία. Υποδέχεται το πράσινο και μετατρέπεται σε μια ‘ζωντανή’ μεταβαλλόμενη όψη με εκτεταμένη διαφάνεια που στρέφεται προς την αυλή, συνδυάζοντας τις πολλαπλές λειτουργίες με το βλέμμα και την αντίληψη του ‘άλλου’ αλλά και με το βίωμα της φύσης.

Στόχος του σχεδιασμού είναι να αναπτυχθεί ένα καινούργιο μοντέλο σχέσης μεταξύ του κτιρίου και του φυσικού περιβάλλοντος, σε μια ολιστική σχεδιαστική προσέγγιση, που δίνει ταυτόχρονα έμφαση στη διατήρηση του φυσικού στοιχείου και στην κοινωνική χρήση του χώρου –ενός χώρου ευέλικτου, ικανού να παραλάβει πολλαπλές λειτουργίες και να μετατραπεί σε έναν ιδιαίτερα ζωντανό τόπο καθημερινής ζωής με ταυτότητα και αστική παρουσία.

In_Eg1Lwdi.jpg


Έργο: Ανοικτός Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός προσχεδίων μελέτης, με τίτλο “Δημιουργία Χώρου Εγκαταστάσεων Κοινής Ωφέλειας", στο Ο.Τ. που περικλείεται από τις οδούς Αλοννήσου- Μυκόνου- Άνδρου- Σιδηροκάστρου (πρώην Στάβλοι Παπάφη)

Αρχιτεκτονική μελέτη: 40.22.ARCHITECTS & M5 ARCHITECTS
Αρχιτέκτονες: Μιχαήλ Γκουτζιαμάνης, Ελευθερία Δισλή, Αναστασία Παπαδοπούλου, Φίλιππος Παπαπέτρου, Βενετία Τσακαλίδου 
Συνεργάτες φοιτητές αρχιτεκτονικής: Ανδρέας Γιάγκου, Βασιλική Κασβίκη
Σύμβουλοι στατικής μελέτης: Παντελής Ζέρβας, Γεώργιος Νικολαΐδης, Μαρία Στεφανούρη, Λαμπρινή Δέδα, Ρηγοπούλου Μαρία 
Σύμβουλοι ηλεκτρομηχανολογικών μελετών: «Κ.ΚΑΠΕΣΙΔΗΣ – Ν.ΜΕΡΤΖΙΟΣ Ο.Ε.» 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ένας υβριδικός ‘hortus conclusus’
Ένας υβριδικός ‘hortus conclusus’
Ένας υβριδικός ‘hortus conclusus’
Ένας υβριδικός ‘hortus conclusus’
Ένας υβριδικός ‘hortus conclusus’
Ένας υβριδικός ‘hortus conclusus’
Ένας υβριδικός ‘hortus conclusus’
Ένας υβριδικός ‘hortus conclusus’
Ένας υβριδικός ‘hortus conclusus’
Ένας υβριδικός ‘hortus conclusus’
Ένας υβριδικός ‘hortus conclusus’

ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕ ΤΟ ΕΡΓΟ ΣΟΥ ΣΤΟ ARCHETYPE

Μπορείς να καταχωρήσεις το έργο σου με έναν από τους τρεις παρακάτω τρόπους:

Μέσα από το προφίλ του αρχιτεκτονικού σου γραφείου στο archetype.gr Συνδέσου Εδώ
Αν δεν έχεις ήδη λογαριασμό, μπορείς να δημιουργήσεις το προφίλ του αρχιτεκτονικού σου γραφείου Εγγράψου Εδώ
Εναλλακτικά, μπορείς να μας στείλεις πληροφορίες και φωτογραφίες για το έργο σου στο info @ archetype.gr Στείλε Πληροφορίες