ΕΓΓΡΑΨΟΥ

για να λαμβάνεις τα νέα του Archetype στο email σου!

 Πατώντας 'Subscribe' συμφωνείς με την Πολιτική Απορρήτου

Ευχαριστούμε για την εγγραφή σας!

Uploaded by: Archetype Editor

Εστιατόριο La Pizzetta


ΠΕΡΙΟΧΗ:
Αθήνα, Ελλάδα

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

H lowfat architecture+interiors επιμελήθηκε και ολοκλήρωσε κατά το έτος 2019, τη διαμόρφωση των χώρων τού εστιατορίου γρήγορου φαγητού La Pizzetta, στο κέντρο της Αθήνας. O χώρος του καταστήματος, συνολικής επιφάνειας 70 τ.μ., βρίσκεται στο ισόγειο υφιστάμενου κτηρίου, και αναπτύσσεται σε δύο επίπεδα. Ο ιδιαίτερος δημόσιος χαρακτήρας του καταστήματος που βρίσκεται επί του πολυσύχναστου πεζόδρομου της οδού Αιόλου, σε συνδυασμό με τα εναπομείναντα ίχνη από τις προηγούμενες χρήσεις του, συγκροτούν τα βασικά εργαλεία για την αρχιτεκτονική προσέγγιση. 

Τα κύρια ζητούμενα που καθοδήγησαν τον σχεδιασμό, αποτέλεσαν η έμφαση στον εξωστρεφή χαρακτήρα τού εστιατορίου, με τη δημιουργία μιας ανοικτής όψης/πωλητηρίου και ανοικτού παρασκευαστηρίου, και η οργανική σύνδεση των δύο επιπέδων του καταστήματος. Παράλληλα, βασική πρόθεση αποτέλεσε εξ αρχής η διατήρηση στοιχείων του χώρου που προϋπήρχαν της νέας χρήσης του, όπως για παράδειγμα το μωσαϊκό δάπεδο και οι επιστρώσεις βαφών σε τοίχους και ταβάνια.

Οι δύο κυρίαρχες υλικότητες που επιλέχθηκαν, το μέταλλο και τα κεραμικά πλακίδια, ορίζουν τις δύο βασικές χειρονομίες της σύνθεσης και συνομιλούν με διαφορετικές αποχρώσεις του πράσινου.

Στον ισόγειο χώρο του καταστήματος, οργανώνεται το ανοιχτό παρασκευαστήριο των γευμάτων, και στην συνέχειά του το πωλητήριο που στρέφεται προς τον δρόμο. Ένας μανδύας από κεραμικά πλακίδια ντύνει τις επιφάνειες των τοίχων και των πάγκων, για να υπογραμμίσει τον θεατρικό χαρακτήρα της επέμβασης.

Μια μεταλλική σκάλα οργανώνει την κίνηση από το ισόγειο στον όροφο του εστιατορίου, όπου αναπτύσσεται η σάλα. ‘Έντονα στοιχεία φύτευσης και ειδικά σχεδιασμένα έπιπλα που χρησιμοποιούν τις κύριες υλικότητες του χώρου, οργανώνουν τις θέες προς τον δρόμο από τα δύο μεγάλα παράθυρα της όψης. 

Η όψη του καταστήματος οργανώνεται με μεγάλα μεταλλικά ανοίγματα, που επιτρέπουν την περίοπτη θέαση του εσωτερικού του εστιατορίου και τη σύνδεση με τον δημόσιο χώρο του πεζόδρομου. 

5YyOhb3Gq8.jpg


Αρχιτεκτονική Μελέτη: lowfat architecture + interiors
Υπεύθυνος μελέτης: Γιώργος Βαρελάς
Ομάδα μελέτης: Γιώργος Βαρελάς, Αλέξανδρος Πάτσης, Εύη Σουγκάρα, Στέφανος Μανουσώφ
Κατασκευή: lowfat architecture + interiors
Γενικός συντονισμός κατασκευής: Αλέξανδρος Πάτσης
Φωτογραφίες: Παναγιώτης Βουμβάκης

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Εστιατόριο La Pizzetta
Εστιατόριο La Pizzetta
Εστιατόριο La Pizzetta
Εστιατόριο La Pizzetta
Εστιατόριο La Pizzetta
Εστιατόριο La Pizzetta
Εστιατόριο La Pizzetta
Εστιατόριο La Pizzetta
Εστιατόριο La Pizzetta
Εστιατόριο La Pizzetta
Εστιατόριο La Pizzetta
Εστιατόριο La Pizzetta
Εστιατόριο La Pizzetta
Εστιατόριο La Pizzetta
Εστιατόριο La Pizzetta

ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕ ΤΟ ΕΡΓΟ ΣΟΥ ΣΤΟ ARCHETYPE

Μπορείς να καταχωρήσεις το έργο σου με έναν από τους τρεις παρακάτω τρόπους:

Μέσα από το προφίλ του αρχιτεκτονικού σου γραφείου στο archetype.gr Συνδέσου Εδώ
Αν δεν έχεις ήδη λογαριασμό, μπορείς να δημιουργήσεις το προφίλ του αρχιτεκτονικού σου γραφείου Εγγράψου Εδώ
Εναλλακτικά, μπορείς να μας στείλεις πληροφορίες και φωτογραφίες για το έργο σου στο info @ archetype.gr Στείλε Πληροφορίες