ΕΓΓΡΑΨΟΥ

για να λαμβάνεις τα νέα του Archetype στο email σου!

 Πατώντας 'Subscribe' συμφωνείς με την Πολιτική Απορρήτου

Ευχαριστούμε για την εγγραφή σας!

Uploaded by: Archetype Editor

Hide and Seek


ΠΕΡΙΟΧΗ:
Πάρος, Ελλάδα

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Αντικείμενο της μελέτης είναι ο σχεδιασμός δύο κατοικιών, με θέα προς τη θάλασσα και τον Κόλπο των Κολυμπηθρών. Οι κατοικίες χωροθετούνται στο ανατολικό σημείο του οικοπέδου. Οι αύλειοι χώροι αποτελούν το συνδετικό στοιχείο των κατοικιών. Φαρδείς διάδρομοι με μεγάλα πλατύσκαλα οδηγούν στα «πλατώματα» θέασης διαπερνώντας εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους. Η φύτευση ενισχύεται στις εσωτερικές αυλές και στην περίμετρο του οικοπέδου. 

Στη νότια πλευρά των κατοικιών υπάρχουν ανοίγματα μόνο στις εσωτερικές προστατευμένες αυλές και στην ανατολική κυριαρχεί η φύτευση με ντόπια βλάστηση και η ανάπτυξη των εγκάρσιων τοίχων. Στη δυτική υπάρχουν τα μεγάλα ανοίγματα  και τα καθιστικά θέασης.

Οι βασικές συνθετικές αρχές της όλης επέμβασης είναι:

Η χρήση της αρχετυπικής μορφής του τοίχου, στοιχείο γνώριμο στο κυκλαδίτικο τοπίο, άλλοτε σαν όριο και άλλοτε σαν στοιχείο κατοίκησης.
Η προσαρμογή στο περιβάλλον και η διάλυση των ορίων μεταξύ κατοικημένου και φυσικού χώρου, η ενοποίηση του εσωτερικού του κτηρίου με τις αυλές, τις προσβάσεις και τις κλίμακες.
Η διάσπαση των μεγαλύτερων όγκων με μικρές μετακινήσεις, με σκοπό να δημιουργηθούν προστατευμένες αυλές από τους έντονους βόρειους ανέμους. Στις αυλές φυτεύονται μουριές που προσφέρουν σκιά. Το δίκτυο των πίσω αυλών διατρέχει τις κατοικίες και μέσω των ανοιγμάτων είναι δυνατή η θέαση προς τη θάλασσα.
Η αποφυγή σχεδιασμού μίας ενιαίας όψης. Μακρόστενα ανοίγματα διατρυπούν τους εγκάρσιους τοίχους, ώστε να ορίζονται οι θέες και να δημιουργούνται χώροι με οπτική συνέχεια.
Η δημιουργία ενός οικιστικού συνόλου, το οποίο δίνει μια έντονη ταυτότητα κατοίκησης και αφήνει ένα έντονο αποτύπωμα στο κατά τ’άλλα ήπιο τοπίο.
Η χρήση του έντονου κυκλαδικού φωτός. Στις οπτικές που δημιουργούνται ανάμεσα σε τοίχους-χώρους και τοπίο, κυριαρχούν αποχρώσεις του γαλάζιου και έντονες σκιάσεις μεταμορφώνοντας το κτήριο σε μία μηχανή θέασης.
Την εναλλαγή υλικών, με τη συνεχόμενη κίνηση του σοβαντισμένου τοίχου που περικλείει την κατοικία και των Πέτρινων τοίχων που λειτουργούν σαν πανέλα πλήρωσης, δημιουργώντας χώρους υπαίθριους και εσωτερικούς.

NsLhjTYLPV.jpg


Αρχιτεκτονική Μελέτη Επίβλεψη: REACT ARCHITECTS – Νατάσσα Δεληγιάννη – Γιώργος Σπυρίδωνος
Συνεργάτες Αρχιτέκτονες: Ανδρέας Ανδρουλακάκης, Τατιάνα Τζαναβάρα
Συνεργάτης Αρχιτέκτονας Επίβλεψης: Ιωάννης Βάγιας
Στατική Μελέτη: Χρήστος Σμυρνής – Πολ.Μηχανικός
Η/Μ Μελέτη: Νίκος Χριστοφυλλάκης – Μηχ.Μηχανικός
Ενεργειακή Μελέτη: Νίκος Χριστοφυλλάκης – Μηχ.Μηχανικός
Φωτογραφίες: Γιώργος Μεσσαριτάκης
Φωτορεαλισμός: Ανδρέας Ανδρολογικής, Τατιάνα Τζαναβάρα
Μελέτη: 2016
Κατασκευή: 2017
Επιφάνεια Οικοπέδου: 11.175,00 μ²
Θέση: Κολυμπήθρες, Νάουσσα, Πάρος 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Hide and Seek
Hide and Seek
Hide and Seek
Hide and Seek
Hide and Seek
Hide and Seek
Hide and Seek
Hide and Seek
Hide and Seek
Hide and Seek
Hide and Seek
Hide and Seek
Hide and Seek
Hide and Seek
Hide and Seek
Hide and Seek
Hide and Seek

ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕ ΤΟ ΕΡΓΟ ΣΟΥ ΣΤΟ ARCHETYPE

Μπορείς να καταχωρήσεις το έργο σου με έναν από τους τρεις παρακάτω τρόπους:

Μέσα από το προφίλ του αρχιτεκτονικού σου γραφείου στο archetype.gr Συνδέσου Εδώ
Αν δεν έχεις ήδη λογαριασμό, μπορείς να δημιουργήσεις το προφίλ του αρχιτεκτονικού σου γραφείου Εγγράψου Εδώ
Εναλλακτικά, μπορείς να μας στείλεις πληροφορίες και φωτογραφίες για το έργο σου στο info @ archetype.gr Στείλε Πληροφορίες