`

ΕΓΓΡΑΨΟΥ

για να λαμβάνεις τα νέα του Archetype στο email σου!

 Πατώντας 'Subscribe' συμφωνείς με την Πολιτική Απορρήτου

Ευχαριστούμε για την εγγραφή σας!

Uploaded by: Archetype Editor

Kaira Looro Peace Pavilion


ΠΕΡΙΟΧΗ:
Sedhiou, Senegal

Δημοσιεύθηκε: 26/7/19

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Κατάταξη στους 20 finalist στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό Kaira Looro Peace Pavilion

Θέμα
Η δημιουργία ενός Pavilion, για την ενθύμηση των θυμάτων των Αφρικανικών εμφύλιων πολέμων μέσω της αξίας της ειρήνης, που θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για την ευαισθητοποίηση των τοπικών και διεθνών κοινοτήτων, στην περιοχή Sedhiou της Σενεγάλης. Το περίπτερο θα έπρεπε να δημιουργήσει έναν πολυλειτουργικό χώρο, με τρεις ανεξάρτητους χώρους για περισυλλογή, εκθεσιακό χώρο και χώρο συγκέντρωσης και διδασκαλίας. Η πρόκληση του διαγωνισμού ήταν να σχεδιαστεί μια αρχιτεκτονική που θα θυμίζει τις ζωές που χάθηκαν στους πολέμους της Αφρικής, και που θα δώσει ουσιαστική μορφή στη σημασία της ειρήνης, με σεβασμό στο περιβάλλον και στις τοπικές παραδόσεις. Όλες οι κατασκευές θα έπρεπε να χρησιμοποιήσουν τοπικά υλικά, με μέγιστο κόστος 15.000 €.

KΕΝΤΡΙΚΗ ΙΔΕΑ
Το Peace Pavilion στοχεύει στο να αποτελέσει σημείο αναφοράς για την ευαισθητοποίηση των τοπικών και διεθνών κοινοτήτων, ικανό να προσφέρει στην περιοχή Sedhiou μια ταυτότητα και μια αναφορά στα θύματα των αφρικανικών πολέμων. Ο γενικός συνθετικός λόγος της ιστορίας και η εσωτερική βιωματική λειτουργία της μνήμης αποτέλεσαν το δίπολο του σχεδιασμού μας. Οι χώροι της ιστορίας και της μνήμης στο pavilion μας, αλληλοεπιδρούν τόσο με την πόλη όσο και με τη φύση, παράγοντας αφηγήσεις, εικόνες, εμπειρίες, αξίες, προθέσεις και νοοτροπίες. 

Εμφανώς διαχωρισμένος, μέσω ενός μεγάλου τοιχίου από λάσπη στα δυτικά του κτηρίου, βρίσκεται ο χώρος της ιστορίας. Η ιστορία εκφράζει το νόημα της αλληλουχίας των ανθρώπινων ενεργειών στον χώρο και στον χρόνο και ταυτόχρονα συμπυκνώνει αυτό το νόημα σε μια εξιστόρηση, οργανώνοντας την εκδίπλωσή του με τη μορφή μιας αφήγησης. Ο χώρος αυτός χωρίζεται σε δύο μέρη. 

ΔΙΑΔΟΣΗ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ
Το ημικυκλικό τοιχίο με τις κερκίδες που σχηματίζονται μπροστά του, ορίζουν τη σκηνή που το spreading awareness λαμβάνει χώρα. Είναι ένας ημιυπαίθριος χώρος ανοιχτός προς την κοινότητα, ικανός να φιλοξενήσει σεμινάρια και meetings. Αυτός ο χώρος αποτελεί μια αναφορά στην τοπική παράδοση, που θέλει τη διδασκαλία να γίνεται έξω. Παράδειγμα συναντάμε στους μουσικούς griot που συγκεντρώνονται σε ομάδες και μεταφέρουν τις ιστορίες τους, καθώς και στις οικογένειες που κάθονται κυκλικά και ο γηραιότερος συνηθίζει να μεταφέρει στους νεότερους τις ιστορίες της οικογένειας. 

ΕΚΘΕΣΙΑΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Αντιδιαμετρικά των κερκίδων βρίσκονται οι δύο είσοδοι του κυρίου εκθεσιακού χώρου, που επιτρέπουν μια κυκλική κίνηση. Ο χώρος αυτός είναι προστατευμένος από τις καιρικές συνθήκες, είναι ευέλικτος και ελεύθερος να φιλοξενήσει όλων των ειδών τα εκθέματα. Ανάλογα με τις απαιτήσεις τους, χρησιμοποιούνται ο μεγάλος κενός χώρος, οι καθαροί τοίχοι καθώς και από τα δοκάρια της οροφής κρεμαστά πανέλα. Μέσα στον χώρο αυτό, στο πίσω μέρος του, διατίθεται αποθηκευτικός χώρος. 

ΧΩΡΟΣ ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟΥ
Από την άλλη πλευρά, προστατευμένος οπτικά και ακουστικά, βρίσκεται ο χώρος που είναι αφιερωμένος στον διαλογισμό και τη μνήμη. 

Προκείμενου να φτάσεις στο κέντρο του, πρέπει να διασχίσεις έναν λαβύρινθο από πανιά. Ένα αρχέγονο σύμβολο του ταξιδιού της ψυχής, του θανάτου και της επαναγέννησης. Η διαφάνεια των πανιών δημιουργεί σκιές από τους άλλους ανθρώπους, οι οποίες αντικατοπτρίζονται ως μνήμες όλων εκείνων των θυμάτων. Τόσο οι διαστάσεις του χώρου όσο και η διαδρομή που θα ακολουθήσει ο καθένας, αποτελούν μια προσωπική επιλογή, και έτσι ο καθένας δημιουργεί τη δική του βιωματική εμπειρία μέσω της περιήγησής του. Το κέντρο του λαβυρίνθου είναι λουσμένο από το φως του ήλιου ή τη βροχή. Αποτελεί έναν εσωτερικό συμβολικό τόπο αυτογνωσίας και ισορροπίας. Ο λαβύρινθος είναι απομακρυσμένος από την πόλη και προσανατολισμένος προς το νερό, δημιουργώντας οπτικές φυγές στα φυσικά στοιχεία(ήλιος, νερό, γη).

ΣΤΕΓΑΣΤΡΟ
Η ιδέα ολοκληρώνεται πάνω σε ένα βάθρο και κάτω από ένα επικλινές στέγαστρο, που ενοποιούν και οριοθετούν το δίπολο. Το στέγαστρο, σχεδιασμένο σε έναν αυστηρό δομικό κάναβο με ελαφριά υλικά, είναι υπερυψωμένο από τις επεμβάσεις μας, και παράλληλα με τη χρήση κλωστρών επιτρέπει την κίνηση του αέρα και δημιουργεί ευχάριστες συνθήκες μέσα στις επεμβάσεις μας.  

ΝΕΡΟ
Με τη βοήθεια της κλίσης του στεγάστρου συλλέγεται νερό σε μια δεξαμενή, σε όλο το μήκος της πίσω όψης. Εκεί, το νερό φιλτράρεται από ένα απλό σύστημα και μεταφέρεται στις δεξαμενές που βρίσκονται δυτικά του κτηρίου, έτοιμο να χρησιμοποιηθεί για όποια χρήση από την τοπική κοινότητα.

TOIXOI
Όλα τα υλικά που χρησιμοποιούμε είναι τοπικά και σέβονται την αρχιτεκτονική παράδοση του τόπου, δομημένα με έναν σύγχρονο αρχιτεκτονικό τρόπο και ενταγμένα στο περιβάλλον στο οποίο βρίσκονται. Προκειμένου να βρεθεί μια λύση για το πρόβλημα των σκουπιδιών, καταφύγαμε στη μέθοδο ecobrics για τους τοίχους και το δάπεδο, ανακυκλώνοντας πλαστικά μπουκάλια συνδυασμένα με λάσπη. Ένας από τους βασικούς στόχος μας ήταν η απλότητα των κατασκευών και η εύκολη συναρμολόγησή τους από ανειδίκευτο προσωπικό.

Η ιστορία ως κριτική γνώση και η μνήμη ως βιωματική συνείδηση, ορίζουν την αλληλουχία των ανθρώπινων αποφάσεων, έναν χώρο ζωής. Το pavilion δεν είναι παρά ένα δοχείο, εντός του οποίου εξελίσσονται δράσεις.

GGhKzt6Znu.jpg


Διαγωνισμός: Kaira Looro Peace Pavilion
Για νέους αρχιτέκτονες και designers μέχρι 35 ετών.
Περιοχή: Sedhiou, Σενεγάλη 
Περισσότερες πληροφορίες για τον διαγωνισμό ΕΔΩ 

Αρχιτεκτονική μελέτη : Κόκα Άννα, Αρχιτέκτων Μηχανικός Ε.Μ.Π 
Λίντχορστ Ισμήνη, Αρχιτέκτων Μηχανικός Πανεπιστημίου Πατρών 
Μαστρογιαννοπούλου Φρύνη, Αρχιτέκτων Μηχανικός Πανεπιστημίου Πατρών 
Χρονολογία : Μάιος 2019

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Kaira Looro Peace Pavilion
Kaira Looro Peace Pavilion
Kaira Looro Peace Pavilion
Kaira Looro Peace Pavilion
Kaira Looro Peace Pavilion
Kaira Looro Peace Pavilion
Kaira Looro Peace Pavilion
Kaira Looro Peace Pavilion

ΧΑΡΤΗΣ

ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕ ΤΟ ΕΡΓΟ ΣΟΥ ΣΤΟ ARCHETYPE

Μπορείς να καταχωρήσεις το έργο σου με έναν από τους τρεις παρακάτω τρόπους:

Μέσα από το προφίλ του αρχιτεκτονικού σου γραφείου στο archetype.gr Συνδέσου Εδώ
Αν δεν έχεις ήδη λογαριασμό, μπορείς να δημιουργήσεις το προφίλ του αρχιτεκτονικού σου γραφείου Εγγράψου Εδώ
Εναλλακτικά, μπορείς να μας στείλεις πληροφορίες και φωτογραφίες για το έργο σου στο info @ archetype.gr Στείλε Πληροφορίες