`

ΕΓΓΡΑΨΟΥ

για να λαμβάνεις τα νέα του Archetype στο email σου!

 Πατώντας 'Subscribe' συμφωνείς με την Πολιτική Απορρήτου

Ευχαριστούμε για την εγγραφή σας!

Uploaded by: Archetype Editor

Κάθετος κήπος στη Θεσσαλονίκη


ΠΕΡΙΟΧΗ:
Θεσσαλονίκη, Ελλάδα

Δημοσιεύθηκε: 21/1/19

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Ο κάθετος κήπος διαμορφώνει τη νέα όψη του κτηρίου της Διεύθυνσης Διαχείρισης Αστικού Περιβάλλοντος του Δήμου Θεσσαλονίκης. Ο νέος πράσινος τοίχος περιλαμβάνει 800 γλάστρες με τέσσερα είδη φυτών, τα οποία αρδεύονται από το νερό της βροχής που συλλέγεται στο δώμα. Στόχος του έργου είναι να προωθήσει τα σύγχρονα συστήματα συλλογής βρόχινων υδάτων και να ενημερώσει για τις δυνατότητες του αειφόρου αρχιτεκτονικού σχεδιασμού στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Η δημιουργία ενός πράσινου τοίχου σε μια υπάρχουσα όψη έχει ιδιαίτερα πλεονεκτήματα, καθώς βελτιώνει το μικροκλίμα και εισάγει μια νέα αισθητική στον δημόσιο χώρο. Η καινοτομία του συγκεκριμένου κήπου αφορά τον συνδυασμό του με το σύστημα συλλογής βρόχινων υδάτων από το οποίο αρδεύεται.

Βασική σχεδιαστική ιδέα είναι η δημιουργία μιας «πράσινης μάσκας», η οποία καλύπτει την παλιά όψη αφήνοντας ελεύθερα τα ανοίγματά της. Η νέα μεταλλική κατασκευή η οποία φέρει το βάρος του κήπου, παραμένει κρυμμένη ανάμεσα στην παλιά τοιχοδομή και τη «μάσκα». Ο σχεδιασμός του κάθετου κήπου ακολουθεί τις προδιαγραφές του τυποποιημένου συστήματος Gro-Wall αξιοποιώντας τις δυνατότητες του συστήματος άρδευσης. Η επιλογή των φυτών έχει λάβει υπόψη τις τοπικές κλιματικές συνθήκες, ενώ ο σχεδιασμός του κήπου στοχεύει στην ανάδειξη των χρωματικών μεταβολών των φυτών κατά τη διάρκεια του έτους.

Το έργο ανατέθηκε από την Global Water Partnership – Mediterranean (GWP-Med) στο πλαίσιο του Προγράμματος Συλλογής Όμβριων Υδάτων (NCWR Programme in the Mediterranean, www.gwpmed.org/NCWR) σε συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης και το περιβαλλοντικό Πρόγραμμα «Αποστολή Νερό» της Coca-Cola στην Ελλάδα. Η χρηματοδότηση του έργου έγινε από το Coca Cola Foundation.

-z2_s2Snha.jpg


Αρχιτεκτονική μελέτη: Πάνος Δραγώνας & Βαρβάρα Χριστοπούλου, Σωτήρης Θεοδοσόπουλος
Μελέτη υδραυλικών εγκαταστάσεων: Κωνσταντίνος Νικολάου
Συνεργάτης στην αρχιτεκτονική επίβλεψη: Όλγα Μάντζου
Κατασκευή: Finalit Hellas
Φωτογραφίες: Beetroot design group – Κωνσταντίνος Παππάς          
Μελέτη: 2017
Κατασκευή: 2018

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Κάθετος κήπος στη Θεσσαλονίκη
Κάθετος κήπος στη Θεσσαλονίκη
Κάθετος κήπος στη Θεσσαλονίκη
Κάθετος κήπος στη Θεσσαλονίκη
Κάθετος κήπος στη Θεσσαλονίκη
Κάθετος κήπος στη Θεσσαλονίκη

ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕ ΤΟ ΕΡΓΟ ΣΟΥ ΣΤΟ ARCHETYPE

Μπορείς να καταχωρήσεις το έργο σου με έναν από τους τρεις παρακάτω τρόπους:

Μέσα από το προφίλ του αρχιτεκτονικού σου γραφείου στο archetype.gr Συνδέσου Εδώ
Αν δεν έχεις ήδη λογαριασμό, μπορείς να δημιουργήσεις το προφίλ του αρχιτεκτονικού σου γραφείου Εγγράψου Εδώ
Εναλλακτικά, μπορείς να μας στείλεις πληροφορίες και φωτογραφίες για το έργο σου στο info @ archetype.gr Στείλε Πληροφορίες