`

ΕΓΓΡΑΨΟΥ

για να λαμβάνεις τα νέα του Archetype στο email σου!

 Πατώντας 'Subscribe' συμφωνείς με την Πολιτική Απορρήτου

Ευχαριστούμε για την εγγραφή σας!

Uploaded by: Archetype Editor

Κέντρο Ευεξίας


ΠΕΡΙΟΧΗ:
Μπολόνια, Italy

Δημοσιεύθηκε: 25/2/19

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Έπαινος σε Διεθνή Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό

Σε αυτόν τον διαγωνισμό ζητήθηκε να σχεδιαστεί ένας χώρος ευεξίας στην Μπολόνια. Το κέντρο ευεξίας για εμάς αποτελεί έναν χώρο στον οποίο το σώμα και το μυαλό θα χαλαρώνουν και ένα μέρος το οποίο θα μπορεί να εμπνεύσει την ανύψωση και την ισορροπία. Ένας από τους πρώτους στόχους κατά τον σχεδιασμό του έργου, ήταν να τονίσουμε το στοιχείο του νερού, έχοντας πάντα υπόψη ότι η ζώνη του νερού ήταν ο πυρήνας του έργου και ότι κάθε χώρος έχει στενή σχέση με αυτό.

Οι αρχές αυτής της σύνθεσης βασίστηκαν στον τρόπο με τον οποίο οργανώνεται η Μεσαιωνική πόλη της Μπολόνιας. Δηλαδή στην τυπολογία των κτηρίων της πόλης, όπου τονίζεται το αίθριο ως πυρήνας της σύνθεσης, στον οποίο αναφέρονται και με τον οποίο συνδέονται όλοι οι χώροι άμεσα. Στο κέντρο ευεξίας αυτό μεταφράζεται ως εξής: το νερό είναι ο πυρήνας του κτηρίου, περιβαλλόμενος από στερεούς συμπαγείς όγκους στους οποίους εντάσσονται δευτερεύουσες λειτουργίες. Ο τρόπος με τον οποίο οργανώνονται οι όγκοι γύρω από το υγρό στοιχείο δημιουργεί και έντονες αντιθέσεις φωτός – σκιάς, δημιουργώντας έτσι μια πιο ατμοσφαιρική περιήγηση στον χώρο. 

Το υλικό που χρησιμοποιήθηκε για τους όγκους είναι ο βαρύτης (γνωστό και ως ‘Bologna stone’ –πέτρωμα της Μπολόνιας), ένα τοπικό υλικό άφθονο στην περιοχή. Αυτό το υλικό αναμίχθηκε με γρανίτη, ένα πολύ γνωστό υλικό που χρησιμοποιείται σε χώρους χαλάρωσης σπα. Η υλικότητα σε συνδυασμό με τη σύνθεση των όγκων έδωσε μια σπηλαιώδη ατμόσφαιρα, που μπορεί να σχετίζεται με τις θερμές σπηλιές και να εμπνέει τον άνθρωπο να αρχίσει να νιώθει χαλάρωση και ευεξία.

9HLlNja2Ax.jpg

Αρχιτεκτονική μελέτη: FIORE Architects | Φλώριαν - Γιάννης Λιάκος, Ειρήνη – Ελένη Μαρκαντωνάτου
Συνεργάτες: Αλέξης Βισβίνης, Απόστολος Γιανναράς
Φωτογραφίες: 3d Visualization by FIORE Architects
Χρόνος μελέτης: 2016

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Κέντρο Ευεξίας
Κέντρο Ευεξίας
Κέντρο Ευεξίας
Κέντρο Ευεξίας
Κέντρο Ευεξίας
Κέντρο Ευεξίας
Κέντρο Ευεξίας
Κέντρο Ευεξίας
Κέντρο Ευεξίας
Κέντρο Ευεξίας
Κέντρο Ευεξίας
Κέντρο Ευεξίας
Κέντρο Ευεξίας
Κέντρο Ευεξίας

ΧΑΡΤΗΣ

ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕ ΤΟ ΕΡΓΟ ΣΟΥ ΣΤΟ ARCHETYPE

Μπορείς να καταχωρήσεις το έργο σου με έναν από τους τρεις παρακάτω τρόπους:

Μέσα από το προφίλ του αρχιτεκτονικού σου γραφείου στο archetype.gr Συνδέσου Εδώ
Αν δεν έχεις ήδη λογαριασμό, μπορείς να δημιουργήσεις το προφίλ του αρχιτεκτονικού σου γραφείου Εγγράψου Εδώ
Εναλλακτικά, μπορείς να μας στείλεις πληροφορίες και φωτογραφίες για το έργο σου στο info @ archetype.gr Στείλε Πληροφορίες