`

ΕΓΓΡΑΨΟΥ

για να λαμβάνεις τα νέα του Archetype στο email σου!

 Πατώντας 'Subscribe' συμφωνείς με την Πολιτική Απορρήτου

Ευχαριστούμε για την εγγραφή σας!

Uploaded by: Archetype Editor

Mbweni house


ΠΕΡΙΟΧΗ:
Dar es salaam, Tanzania

Δημοσιεύθηκε: 16/10/20

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Το έργο βρίσκεται μέσα σε μια πρώην στρατιωτική ζώνη στη βόρεια ακτή του Νταρ Ες Σαλάμ, περίπου 30 χλμ. από το κέντρο της πόλης. Η περιοχή έχει αναπτυχθεί εκ νέου ως μια πολυτελής γειτονιά, στην οποία, σύμφωνα με τις νέες τάσεις της Τανζανίας του 21ου αιώνα, εμφανίζονται πολλές δυτικές αρχιτεκτονικές τυπολογίες. Το αποτέλεσμα είναι η δημιουργία μιας μονότονης περιοχής, χαμηλής πυκνότητας, κυρίως με περιφραγμένες βίλες, χωρίς ιδιαίτερα πολεοδομικά χαρακτηριστικά.

Το House Mbweni προσπαθεί να ξεχωρίσει από αυτό το σύστημα της αναπαραγωγής μιας δυτικοποιημένης αρχιτεκτονικής, κάνοντας μετρημένες επεμβάσεις σε έναν μικρό, αλλά ιδιαίτερο όγκο κτιρίου. Το έργο ανταποκρίνεται στο συγκεκριμένο κλιματολογικό και πολιτισμικό περιβάλλον του, μέσω του λιτού και τοπικού χαρακτήρα σχεδιασμού του.

Το κτίριο έχει σχεδιαστεί ως ένα διάμηκες "κουτί μέσα σε κουτί", και βρίσκεται χωροθετημένο διαγώνια στο οικόπεδο για να επιτύχει τη μεγαλύτερη δυνατή θέα προς τον κήπο, ενώ είναι τοποθετημένο σε υπερυψωμένο επίπεδο για να εξασφαλίσει θέα προς τον ωκεανό. Σχεδιάστηκε ως δύο ολοκληρωμένα σύνολα, με διπλές όψεις και ανεστραμμένη στέγη πάνω από μια πλάκα οροφής. Το εσωτερικό "κουτί" του κτηρίου παραμένει ορθογώνιο, ενώ το εξωτερικό απλώνεται σε δύο πλευρές προς τον κήπο, δημιουργώντας έτσι έναν σχήμα σταυρού. Με την κατασκευή αυτού του διπλού συστήματος, το εσωτερικό της κατοικίας παραμένει πάντα προστατευμένο από τον άμεσο ηλιασμό, ενώ ο εξωτερικός φλοιός του κτηρίου, που καθίσταται διαπερατός, επιτρέπει μια ήπια ποιότητα φωτισμού καθώς και ενδιαφέροντα μοτίβα σκιάς-φωτός, καθ 'όλη τη διάρκεια της ημέρας. Η ανεστραμμένη στέγη συλλέγει τα βρόχινα νερά σε μια μεγάλη δεξαμενή για εκμετάλλευση προς οικιακή χρήση και ένα σύστημα ηλιακών συλλεκτών στην οροφή παρέχει ηλεκτρικό ρεύμα και ζεστό νερό. 

Η κυρίως κατοικία περιορίζεται στο εσωτερικό αποτύπωμα του κτιρίου και ο κήπος λειτουργεί γύρω του με συμπληρωματικό τρόπο. Η σκηνογραφία του πράσινου συμβάλλει σε ένα βέλτιστο μικροκλίμα: οι σκληρές επιφάνειες περιορίζονται στο απολύτως απαραίτητο, και η στρατηγικά μελετημένη βλάστηση λειτουργεί ως σύστημα σκίασης, φιλτραρίσματος και δροσισμού. Συνολικά, η μέγιστη εκμετάλλευση του πρασίνου στον σχεδιασμό οδηγεί σε μια βιώσιμη και ανθεκτική σύνθεση.

Εκτός από την ιδιόμορφη προσέγγιση του Colonial Planters' house, ο σχεδιασμός επαναπροσδιορίζει επίσης και στοιχεία της παραδοσιακής τυπολογίας του παραθαλάσσιου Swahili house. Οι βεράντες, οι loggias, τα μπαλκόνια και οι στοές που αποτελούν μέρος της διπλής πρόσοψης, δημιουργούν έναν ενδιάμεσο κόσμο μεταξύ του κήπου και του εσωτερικού. Επιτρέπουν μια αλληλεπίδραση μεταξύ ιδιωτικού και κοινόχρηστου “δημόσιου" χώρου, καθρεφτίζοντας την περίπλοκη και πλούσια κατάσταση του αντίστοιχου "κατωφλίου" που υπάρχει στην τοπική αρχιτεκτονική και υποστηρίζει τον τρόπο ζωής των Σουαχίλι.

Επιπλέον, εκτός από την αναγνώριση του φυσικού πλαισίου, η διάταξη του κτιρίου απαντά στο ιδιαίτερο κτιριολογικό του πρόγραμμα: ένας Ολλανδός συνταξιούχος και ανάδοχος γονέας, δύο νεαροί Τανζανοί μαθητές και μια μητέρα, που ζουν κάτω από την ίδια στέγη. Για τον λόγο αυτό, οι δημόσιοι και κοινόχρηστοι χώροι βρίσκονται στο ισόγειο, ενώ οι ιδιωτικοί χώροι διανέμονται και διαχωρίζονται στον δεύτερο όροφο.

Το παραδοσιακό παραθαλάσσιο Swahili house και το παραδοσιακό Colonial Planters' house δε θα μπορούσαν παρά να αποτελούν έμπνευση για αυτό το έργο, και γι' αυτόν τον λόγο το αποτέλεσμα είναι μία αρχιτεκτονική σύνθεση που ανταποκρίνεται καλά στο κλίμα και στο περιβάλλον του τόπου. Η απόδοση αυτών των παλιών στυλ αρχιτεκτονικής γίνεται όμως με τρόπο σύγχρονο, υπηρετώντας τις απαντήσεις και το ύφος που αρμόζουν στον 21ο αιώνα.

CCYTlJtwe8.jpg


Αρχιτεκτονικό γραφείο: FBW Architecten Netherlands
Έδρα γραφείου: Mauritsstraat 9, 3583 HE, Utrecht, the Netherlands
Website: www.fbwarchitecten.nl

Έτος κατασκευής: 2019
Εμβαδόν κτιρίου: 296τ.μ.
Τοποθεσία: Dar es salaam, Tanzania
Φωτογραφίες: Michael Mbwambo
website: www.michaelm.photography

Ομάδα αρχιτεκτονικού σχεδιασμού: Antoni Folkers, Alexandra Papadaki, Belinda van Buiten, Thierry van Baggem, Jumanne Omar Mbaruck
Ιδιοκτήτης: Henk Ermers
Μηχανικοί: GMP Consulting Engineers Ltd
Αρχιτεκτονική τοπίου: Hedy van Winkelhof
Διακόσμηση / σχεδιασμός εσωτερικού: Electra Miles, Alexandra Papadaki
Κατασκευαστική: Hussein Zavery and Peter Miles (Mega Woodcraft Products (T) Ltd - www.mega.co.tz) 
Quantity Surveyor: Daniel Mwasandube

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Mbweni house
Mbweni house
Mbweni house
Mbweni house
Mbweni house
Mbweni house
Mbweni house
Mbweni house
Mbweni house
Mbweni house
Mbweni house
Mbweni house
Mbweni house
Mbweni house
Mbweni house
Mbweni house
Mbweni house
Mbweni house
Mbweni house
Mbweni house
Mbweni house
Mbweni house
Mbweni house
Mbweni house
Mbweni house
Mbweni house
Mbweni house
Mbweni house
Mbweni house
Mbweni house
Mbweni house
Mbweni house
Mbweni house
Mbweni house
Mbweni house

ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕ ΤΟ ΕΡΓΟ ΣΟΥ ΣΤΟ ARCHETYPE

Μπορείς να καταχωρήσεις το έργο σου με έναν από τους τρεις παρακάτω τρόπους:

Μέσα από το προφίλ του αρχιτεκτονικού σου γραφείου στο archetype.gr Συνδέσου Εδώ
Αν δεν έχεις ήδη λογαριασμό, μπορείς να δημιουργήσεις το προφίλ του αρχιτεκτονικού σου γραφείου Εγγράψου Εδώ
Εναλλακτικά, μπορείς να μας στείλεις πληροφορίες και φωτογραφίες για το έργο σου στο info @ archetype.gr Στείλε Πληροφορίες