`

ΕΓΓΡΑΨΟΥ

για να λαμβάνεις τα νέα του Archetype στο email σου!

 Πατώντας 'Subscribe' συμφωνείς με την Πολιτική Απορρήτου

Ευχαριστούμε για την εγγραφή σας!

Uploaded by: Archetype Editor

Νηπιαγωγείο


ΠΕΡΙΟΧΗ:
Amsterdam, Netherlands

Δημοσιεύθηκε: 18/2/19

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Τρίτο βραβείο σε Διεθνή Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό

Η πρόταση του νηπιαγωγείου στην πόλη του Άμστερνταμ έχει ως βασικό στόχο τη δημιουργία ενός «ανοιχτού-σχολείου», όπου το κτήριο θα έχει άμεση σχέση με τον δημόσιο χώρο. Επηρεασμένοι από τις παιδικές χαρές του Aldo Van Eyck -που κατασκευάστηκαν σε πολλά σημεία της πόλης του Άμστερνταμ- και την ιδεολογία του, κατά την οποία τα παιδιά βλέπουν ολόκληρη την πόλη ως παιδική χαρά, θέλαμε να δημιουργήσουμε έναν χώρο που θα εντασσόταν στο Άμστερνταμ με τέτοιον τρόπο, ώστε να «ανοίγεται» σε αυτό και να αφορά την πόλη.

Έτσι, η πρόταση συνδυάζει εκπαιδευτικές αίθουσες διδασκαλίας με αίθρια, τα οποία ρυθμίζουν τις διαφορετικές διαβαθμίσεις ιδιωτικότητας και οριοθετούνται από τα βασικά γεωμετρικά σχήματα, δηλαδή τον κύκλο, το τετράγωνο και το τρίγωνο. Όπως υποστήριζε έντονα και ο Aldo Van Eyck, τα βασικά σχήματα βοηθούν το μυαλό των παιδιών να αντιληφθεί και να μάθει διαδραστικά τις βασικές δομές του αρχιτεκτονικού χώρου και να λειτουργήσει με βάση αυτές, καθώς ο φυσικός, ο απτός σχηματισμός είναι εξίσου σημαντικός με τον πνευματικό.

Η παρούσα πρόταση του νηπιαγωγείου είναι, λοιπόν, μία στέγη - πλατφόρμα με ανοίγματα, που μεγιστοποιούν τον φυσικό φωτισμό στις αίθουσες διδασκαλίας, και με αυλές που αλληλοσυνδέονται, έτσι ώστε τα παιδιά να είναι ελεύθερα να παίζουν και να μαθαίνουν σε προστατευμένες περιοχές κατά τις ώρες της τάξης. Επίσης, υπάρχει άμεση επαφή με τον εξωτερικό χώρο κατά τέτοιον τρόπο, ώστε τα παιδιά να συνδέονται με τη φυσική διαμόρφωση της πόλης τους. Τέλος, το νηπιαγωγείο σχεδιάστηκε για να είναι ανοιχτό στο κοινό και να συνδέεται με τον δημόσιο χώρο, προκειμένου να διατηρήσει και να μεγιστοποιήσει τις τρέχουσες πολιτιστικές δραστηριότητες που διοργανώνει ο σύλλογος Stichting Het Stenen Hoof. Δημιουργήσαμε, λοιπόν, χώρους όπου μπορούν να οργανώνονται διάφορα δρώμενα, και επιπλέον ολόκληρο το νηπιαγωγείο έχει τη δυνατότητα να "ανοίξει" με τέτοιον τρόπο, ώστε οι χώροι του να μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στην περιοχή.

PR6OrR-nLA.jpg

Αρχιτεκτονική μελέτη FIORE Architects | Φλώριαν - Γιάννης Λιάκος, Αλέξης Βισβίνης, Ειρήνη Μαρκαντωνάτου
3D Visualization by FIORE Architects
Χρόνος μελέτης: 2016
Ημερομηνία παρουσίασης: 18 Φεβρουαρίου 2018

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Νηπιαγωγείο
Νηπιαγωγείο
Νηπιαγωγείο
Νηπιαγωγείο
Νηπιαγωγείο
Νηπιαγωγείο
Νηπιαγωγείο
Νηπιαγωγείο
Νηπιαγωγείο
Νηπιαγωγείο
Νηπιαγωγείο
Νηπιαγωγείο
Νηπιαγωγείο

ΧΑΡΤΗΣ

ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕ ΤΟ ΕΡΓΟ ΣΟΥ ΣΤΟ ARCHETYPE

Μπορείς να καταχωρήσεις το έργο σου με έναν από τους τρεις παρακάτω τρόπους:

Μέσα από το προφίλ του αρχιτεκτονικού σου γραφείου στο archetype.gr Συνδέσου Εδώ
Αν δεν έχεις ήδη λογαριασμό, μπορείς να δημιουργήσεις το προφίλ του αρχιτεκτονικού σου γραφείου Εγγράψου Εδώ
Εναλλακτικά, μπορείς να μας στείλεις πληροφορίες και φωτογραφίες για το έργο σου στο info @ archetype.gr Στείλε Πληροφορίες