`

ΕΓΓΡΑΨΟΥ

για να λαμβάνεις τα νέα του Archetype στο email σου!

 Πατώντας 'Subscribe' συμφωνείς με την Πολιτική Απορρήτου

Ευχαριστούμε για την εγγραφή σας!

Uploaded by: Archetype Editor

PARĪLIO


ΠΕΡΙΟΧΗ:
Κολυμπήθρες, Πάρος, Ελλάδα

Δημοσιεύθηκε: 4/9/20

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Αύγουστος 2019 / Κολυμπήθρες / Πάρος To Interior Design Laboratorium ανακαλύπτει την Πάρο και παρουσιάζει έναν ολιστικό σχεδιασμό για το Parīlio, a Member of Design Hotels, ένα έργο εμπνευσμένο από το απογυμνωμένο μεγαλείο της κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής, την αγνή γη της Πάρου και το μοναδικό φως του ήλιου.

“Helios, my Sun, let me shine in the echo of your gold light”

Τοποθετημένο ανάμεσα σε πράσινα λιβάδια και καλαμιές, δίπλα στη διάσημη παραλία Κολυμπήθρες, το Parīlio ή αλλιώς το ≪φωτοστέφανο του ήλιου≫ παίρνει το όνομά του από το φυσικό ατμοσφαιρικό φαινόμενο κατά το οποίο λαμπερά σημεία φωτός εμφανίζονται δίπλα στον ήλιο και δημιουργούν μια φωτεινή, οπτική ψευδαίσθηση, σαν ένα λαμπερό δαχτυλίδι γύρω του. Η μοναδική αίσθηση που προκαλούν οι ακτίνες του ήλιου πάνω στους κυκλαδίτικους αρχιτεκτονικούς όγκους εμπνέει το Interior Design Laboratorium το οποίο σχεδιάζει αυτή τη φορά μία εμπειρία διαμονής που μοιάζει να επιβραδύνει τον χρόνο. Η πρώτη επαφή του Interior Design Laboratorium με το υφιστάμενο κτίριο έγινε το Δεκέμβριο του 2018. Η αρχική κτιριολογική μορφή αποτελούνταν από πενήντα πέντε δωμάτια που ήταν χωρισμένα σε έξι κτίρια τυπικής νησιωτικής αρχιτεκτονικής και κατασκευάστηκαν την δεκαετία του ’80 σε μία έκταση 7 στρεμμάτων. Η νέα χρήση των κτιρίων απαιτούσε καθολική αλλαγή εσωτερικών και εξωτερικών διαμορφώσεων, το σχεδιασμό τριάντα τριών σουιτών, χώρου υποδοχής και εστιατορίου, νέας πισίνας, περιβάλλοντος χώρου και σπα.Η κατασκευή ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2019 και ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο του 2019.

Η αρχιτεκτονική του Parīlio στοχεύει σε μία θεμελιώδη σχεδιαστική πραγματικότητα και τονίζει πια την ανάγκη της επιστροφής στις παραδοσιακές αρχές της κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής με απόλυτο πρωταγωνιστή τη μελετημένη απλότητα. Η αρχιτεκτονική επηρεάζεται από τα παραδοσιακά λαϊκά σπίτια της Πάρου και εμπνέεται από τα οχυρωματικά μοναστήρια που υπάρχουν διάσπαρτα στο νησί. Ο χώρος υποδοχής, η πρώτη εικόνα που αντικρίζει ο επισκέπτης, σαν ένα μοναστηριακό σύγχρονο ιερό με τα στενά παράθυρα και την μεγάλη είσοδο, γεμάτο από εντυπωσιακές διαδοχικές καμάρες, χαρίζει μία αίσθηση γαλήνης που καθηλώνει. Οι εικόνες αυτές ταξιδεύουν τον επισκέπτη σε περασμένες αγνές δεκαετίες και θυμίζουν το πώς ήταν τότε η ζωή στα νησιά των Κυκλάδων.

H αισθητική του Parīlio έχει δημιουργηθεί μέσα από μία βαθιά και αυστηρή σχεδιαστική ανάλυση η οποία πηγάζει από μίξη παλαιών και νέων στοιχείων, σύγχρονων ή παλαιωμένων υλικών και επίπλων που έχουν σαν στόχονα δημιουργήσουν νέες εικόνες αναφοράς. Τα μάτια του επισκέπτη όταν βρίσκεται στο ξενοδοχείο αντικρύζουν μία σύγχρονη αρχιτεκτονική προσέγγιση που άμεσα ή έμμεσα επηρεάζεται και συνδυάζεται από παραδοσιακές εικόνες των Κυκλάδων. Μέσα σε αυτό το αισθητικό αποτέλεσμα παρατηρεί κανείς πολύ έντονα παραδοσιακές τεχνικές όπως η πλέξη και η κεραμική. Κεραμίστες από το Μαρόκο, την Κρήτη και την Κοπεγχάγη δημιούργησαν κεραμικά αγγεία, πιθάρια και χρηστικά αντικείμενα ως φόρο τιμής στην κυρίαρχη θέα του ξενοδοχείου, τον γειτονικό λόφο των Κουκουναριών.

Εκεί, στην κορυφή αυτού του λόφου βρίσκεται μια από τις αρχαιότερες ακροπόλεις στο Αιγαίο, ένας προϊστορικός οικισμός που ανακαλύφθηκε και χάρισε σημαντικά ευρήματα. Αυτό το ατόφιο κομμάτι γης της Πάρου αποτέλεσε και το εφαλτήριο για την παλέτα χρωμάτων που διάλεξε το Interior Design Laboratorium για το ξενοδοχείο.

Το εκτυφλωτικό λευκό που έχουν όλα τα σπίτια στο νησί συνδυάζεται με τα χρώματα που πρωταγωνιστούν στο λόφο - όλες οι αποχρώσεις του καφέ και του μπεζ και τα ξεθωριασμένα κίτρινα που παρατηρεί κανείς ανάμεσα στους βράχους. Όλα τα χρώματα του λόφου έχουν χρησιμοποιηθεί στους εσωτερικούς χώρους των δωματίων δημιουργώντας ένα άρτιο αποτέλεσμα, απόλυτα συνυφασμένο με τη φύση που περιβάλλει το ξενοδοχείο. Οι σουίτες, σε άμεση επαφή με το τοπίο, δημιουργούν μια αίσθηση οικειότητας και χαλάρωσης. Τα περισσότερα έπιπλα είναι σχεδιασμένα από την ομάδα του Interior Design Laboratorium αποκλειστικά για το συγκεκριμένο έργο , συνδυασμένα με κυκλαδίτικα μάρμαρα και υφάσματα.

Σαν κυρίαρχο κομμάτι λαϊκής τέχνης τα κιλίμια που κοσμούν τα κεφαλάρια σε όλες τις σουίτες σχεδιάστηκαν ειδικά για το Parīlio από την LRNCE, τη διεθνούς φήμης σχεδιάστρια που έχει σαν βάση της το Μαρόκο.

Στους εξωτερικούς χώρους των δωματίων απόλυτος πρωταγωνιστής είναι οι κίτρινες τέντες, αποτελώντας χαρακτηριστικό στοιχείο του Parīlio. Οι καρέκλες και τα τραπέζια είναι σχεδιασμένα από τον Vincent Van Duysen ενώ το βλέμμα δεν μπορεί να μην σταματήσει πάνω στην πισίνα του ξενοδοχείου, με τους φυσικούς βράχους που ξεπροβάλλουν μέσα από τα νερά. Σχεδιασμένη σε σχήμα σταυρού και στραμμένη προς την κεντρική είσοδο η οποία “καδράρει” αυστηρά τον απέναντι λόφο της Αρχαίας Ακρόπολης. Μία δυνατή εικόνα που φανερώνει το στίγμα του τοπίου, της κυκλαδίτικης γης και την αρμονική ένωση που μπορεί να έχει το τοπίο αυτό με την αρχιτεκτονική.

“Open your soul and stare at the bright Sun”

p00wnj_m5o.jpg

Σχεδιασμός: INTERIOR DESIGN LABORATORIUM ARCHITECTURE AND INTERIOR DESIGN INTERIOR DESIGN LABORATORIUM
Lead designer: Στάμος Χονδροδήμος
Συνεργάτης: Φραγκίσκος Σαρρής
Ομάδα σχεδιασμού: Βιργινία Χαριτάκη, Δημήτρης Σπύρος, Ιωάννα Καϊκτσόγλου, Ιωσήφ Φώσκολος 
Μελέτη φωτισμού:  PSQUARE GRAPHIC DESIGN Αντωνία Σκαράκη 
Φωτογράφος: Γιώργος Σφακιανάκης

Κατασκευή:  Ιούλιος  2019 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

PARĪLIO
PARĪLIO
PARĪLIO
PARĪLIO
PARĪLIO
PARĪLIO
PARĪLIO
PARĪLIO
PARĪLIO
PARĪLIO
PARĪLIO
PARĪLIO
PARĪLIO
PARĪLIO
PARĪLIO
PARĪLIO
PARĪLIO
PARĪLIO
PARĪLIO
PARĪLIO
PARĪLIO
PARĪLIO
PARĪLIO
PARĪLIO

ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕ ΤΟ ΕΡΓΟ ΣΟΥ ΣΤΟ ARCHETYPE

Μπορείς να καταχωρήσεις το έργο σου με έναν από τους τρεις παρακάτω τρόπους:

Μέσα από το προφίλ του αρχιτεκτονικού σου γραφείου στο archetype.gr Συνδέσου Εδώ
Αν δεν έχεις ήδη λογαριασμό, μπορείς να δημιουργήσεις το προφίλ του αρχιτεκτονικού σου γραφείου Εγγράψου Εδώ
Εναλλακτικά, μπορείς να μας στείλεις πληροφορίες και φωτογραφίες για το έργο σου στο info @ archetype.gr Στείλε Πληροφορίες