ΕΓΓΡΑΨΟΥ

για να λαμβάνεις τα νέα του Archetype στο email σου!

 Πατώντας 'Subscribe' συμφωνείς με την Πολιτική Απορρήτου

Ευχαριστούμε για την εγγραφή σας!

Uploaded by: Archetype Editor

Rural apartment


ΠΕΡΙΟΧΗ:
, Ελλάδα

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Η βασική ιδέα πίσω από την ανάπτυξη του concept για το έργο αυτό, ήταν η εφαρμογή των αρχών σχεδιασμού μίας κατοικίας σε ένα περιβάλλον μη αστικό, προσαρμοσμένες σε ένα διαμέρισμα για μία πολυμελή οικογένεια που αριθμεί 6 μέλη. Ως εκ τούτου, η πρόταση σχεδιασμού περιλαμβάνει πολλούς μικρούς και λειτουργικούς ιδιωτικούς χώρους για κάθε χρήστη, ενώ ταυτόχρονα δημιουργεί ευρύχωρα σημεία συνάντησης όπου ενθαρρύνονται οι κοινές οικιακές δραστηριότητες.   

Το σπίτι αποτελείται από μία ανοιχτή είσοδο, τραπεζαρία, καθιστικό, κουζίνα, δύο υπνοδωμάτια με εσωτερικά πατάρια για τα 4 παιδιά της οικογένειας, εκ των οποίων το ένα έχει ιδιωτικό μπάνιο, την κρεβατοκάμαρα με ensuite μπάνιο, ένα κοινόχρηστο μπάνιο, και τη σοφίτα κάτω από την ξύλινη στέγη, η οποία λειτουργεί ως αποθήκη. 

Η αρχιτεκτονική ομάδα χρησιμοποίησε μία “ήσυχη” χρωματικά παλέτα σε φυσικούς τόνους, δημιουργώντας ένα ζεστό περιβάλλον και δίνοντας έμφαση στις διαφορετικές υφές στους τοίχους και στις οροφές. 

Η ευρύχωρη είσοδος του διαμερίσματος επενδύθηκε με ξύλινες περσίδες, πίσω από τις οποίες κρύβονται μία αποθήκη και αποθηκευτικοί χώροι για τις ανάγκες μιας πολυμελούς οικογένειας. 

Η ανάγκη των ιδιοκτητών για έναν μεγάλο χώρο συνάθροισης και συνάντησης, ο οποίος να έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει πολλούς καλεσμένους, οδήγησε στη δημιουργία δύο ξεχωριστών χώρων καθιστικού, ο ένας γύρω από το τζάκι και ο άλλος γύρω από τη σκάλα, οι οποίοι χωρίζονται αλλά και ενοποιούνται από τον διπλής όψης καναπέ, ο οποίος επιτρέπει την οπτική επικοινωνία χωρίς να παρεμβάλλεται κάποιο διαχωριστικό. 

Τα ξύλινα σκαλοπάτια που μοιάζουν να αιωρούνται πάνω από τον καναπέ, οδηγούν στη σοφίτα του σπιτιού, η οποία διαμορφώθηκε ως αποθηκευτικός χώρος. 

Μεταξύ του καθιστικού και της τραπεζαρίας παρεμβάλλεται ένας κλειστός χώρος γραφείου, χωρισμένος με συρόμενες μεταλλικές πόρτες από το υπόλοιπο σπίτι, διατηρώντας έτσι την επικοινωνία αλλά και την ιδιωτικότητα του χρήστη. 

Η κουζίνα του διαμερίσματος, επενδύθηκε και αυτή σχεδόν εξ ολοκλήρου με κονιάματα Κουρασανίτ. Οι πόρτες των ντουλαπιών και ο πάγκος προετοιμασίας είναι σε γκρι αποχρώσεις, δίνοντας έτσι έμφαση στις ξύλινες και μεταλλικές διακοσμητικές λεπτομέρειες.

Τα δύο παιδικά υπνοδωμάτια για τα τέσσερα κορίτσια της οικογένειας, λόγω περιορισμένου χώρου, επεκτείνονται καθ’ ύψος δημιουργώντας εσωτερικά πατάρια. Ο χώρος κάτω από τις σκάλες των παταριών λειτουργεί ως επιπλέον αποθηκευτικός χώρος, με τη δημιουργία ντουλαπιών. Βερνικωμένο κόντρα πλακέ και κονιάματα κουρασανίτ χρησιμοποιούνται και σε αυτά τα δωμάτια, σε ένα πιο παιχνιδιάρικο ύφος όσον αφορά τα χρώματα και τις υφές. 

Μία σχεδόν λευκή παλέτα θέτει το φόντο στην κρεβατοκάμαρα του διαμερίσματος, με λίγες μόνο μπρούτζινες και ξύλινες λεπτομέρειες. Πίσω από το κρεβάτι, το λευκό μεταλλικό παράθυρο χωρίζει το δωμάτιο από το ιδιωτικό μπάνιο του ζευγαριού, όπου χειροποίητοι μεταλλικοί νιπτήρες “κάθονται” πάνω στον μωσαϊκό πάγκο. 

Οι φυσικοί τόνοι του ξύλου και τα φυσικά κονιάματα που χρησιμοποιήθηκαν εκτεταμένα σε όλους τους χώρους του σπιτιού, τα ψηλά ταβάνια και οι φωτεινοί χώροι, υπογραμμίζουν την ατμόσφαιρα που προκύπτει από ένα απλό αλλά κομψό διαμέρισμα σε ένα μη αστικό περιβάλλον. 

Τα “θερμά” υλικά και οι “ζεστές” γωνιές που δημιουργούνται στο διαμέρισμα, σε συνδυασμό με τα μεγάλα ανοίγματα που κοιτούν το γραφικό τοπίο της περιοχής, συνθέτουν ένα αίσθημα ηρεμίας που βρίσκει κανείς στην εξοχή, ενώ παράλληλα βρίσκεται τόσο κοντά στον αστικό ιστό. 

X7a8Wig2r-.jpg


Αρχιτεκτονική μελέτη, Κατασκευή, Photoshoot Styling: Normless architecture studio
Κατασκευή: 2017
Μέγεθος: 186 μ²
Φωτογραφίες: Giorgos Sfakianakis

Προμηθευτές 
KOURASANIT // Natural filler coatings
Lumiere Koukidis // Lighting Fixtures
Masterwood // Wooden Constructions
MaterialWorld // Bathroom Fixtures

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Rural apartment
Rural apartment
Rural apartment
Rural apartment
Rural apartment
Rural apartment
Rural apartment
Rural apartment
Rural apartment
Rural apartment
Rural apartment
Rural apartment
Rural apartment
Rural apartment
Rural apartment
Rural apartment
Rural apartment
Rural apartment
Rural apartment
Rural apartment
Rural apartment
Rural apartment
Rural apartment
Rural apartment
Rural apartment

ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕ ΤΟ ΕΡΓΟ ΣΟΥ ΣΤΟ ARCHETYPE

Μπορείς να καταχωρήσεις το έργο σου με έναν από τους τρεις παρακάτω τρόπους:

Μέσα από το προφίλ του αρχιτεκτονικού σου γραφείου στο archetype.gr Συνδέσου Εδώ
Αν δεν έχεις ήδη λογαριασμό, μπορείς να δημιουργήσεις το προφίλ του αρχιτεκτονικού σου γραφείου Εγγράψου Εδώ
Εναλλακτικά, μπορείς να μας στείλεις πληροφορίες και φωτογραφίες για το έργο σου στο info @ archetype.gr Στείλε Πληροφορίες