`

ΕΓΓΡΑΨΟΥ

για να λαμβάνεις τα νέα του Archetype στο email σου!

 Πατώντας 'Subscribe' συμφωνείς με την Πολιτική Απορρήτου

Ευχαριστούμε για την εγγραφή σας!

Uploaded by: Archetype Editor

Στέγη Θέρους


ΠΕΡΙΟΧΗ:
Δωδεκάνησα , Ελλάδα

Δημοσιεύθηκε: 25/3/19

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Αφορμή για τη σύνθεση του εξοπλισμού της παραλίας στάθηκαν, αφενός αντίστοιχα έργα που χαρακτήρισαν τις ελληνικές ακτογραμμές, αφετέρου η ίδια η μεταβαλλόμενη μορφολογία κάθε παραλίας.

Τη δεκαετία του '60 στην ακτογραμμή της Αττικής, γνωστοί αρχιτέκτονες είχαν κληθεί να δώσουν ταυτότητα στη ζωή της πόλης κοντά στη θάλασσα: σε έργα, όπως ο Αστέρας της Βουλιαγμένης των Π. Βασιλειάδη, Π. Σακελλάριου και  Ε. Βουρέκα, παρατηρούμε ελαφρές ξύλινες κατασκευές να συνυπάρχουν με πιο βαρείς όγκους. Ραδινές κατασκευές που λειτουργούν σαν περίπτερα αποτελούν το φόντο της ημέρας του λουόμενου και αυτές είναι η βασική μορφολογική αναφορά της πρότασής μας.

Πέρα από την ίδια τη μορφολογία της ελαφριάς ξύλινης κατασκευής, συνθετικό εφαλτήριο αποτέλεσε και ο τόπος προσαρμογής. Με δεδομένο ότι η κάθε παραλία έχει μοναδικά φυσικά χαρακτηριστικά, όπως το μήκος της ακτογραμμής, το πλάτος της ή το φυσικό ανάγλυφο, θεωρούμε ότι η κατασκευή θα πρέπει να προσαρμόζεται σε μέγεθος. Η πρόταση βασίζεται σε ένα ευέλικτο σχήμα, όπου οι επιμέρους κατασκευές του αναψυκτηρίου, του ναυαγοσώστη και των αποδυτηρίων με την ντουζιέρα, μπορούν να λειτουργήσουν είτε ως αυτόνομα στοιχεία, είτε να βρεθούν ενοποιημένες. Πιο αναλυτικά:

 -Εάν κινηθούμε με τον συμβατικό τρόπο, τοποθετούνται ξεχωριστά οι διάφορες κατασκευές, με τη δυνατότητα να τοποθετηθεί μόνο μία από τις χρήσεις ή και πολλαπλά αντίγραφα αυτών, ανάλογα με τις ανάγκες κάθε παραλίας.

-Παράλληλα, η πρότασή μας επιχειρεί να πάει ένα βήμα παραπέρα και να οργανώσει κάτω από μια κοινή στέγη αυτές τις χρήσεις. Το αποτέλεσμα είναι η δημιουργία ενός τοπόσημου για την κάθε παραλία, το οποίο λειτουργεί ενοποιητικά σαν εικόνα σε επίπεδο νησιού.

DGWy7mWtAS.jpg

Αρχιτεκτονική μελέτη: Micromega Architecture & Strategies
Ομάδα: Αλέξανδρος Ζώμας, Μάρα Παπαβασιλείου
Συνεργάτες μελέτης: Εβελίνα Φαλιάγκα, Ιωάννα Παπαγεωργίου, Δήμητρα Χατζηγιάγκου, Μαρία Τζιώρα (Φοιτήτρια Αρχιτεκτονικής)

Διαγωνισμός: Πανελλήνιος Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός Ιδεών για τον Σχεδιασμό Πρότυπου Αναψυκτηρίου, Αποδυτηρίων, Πύργου Ναυαγοσώστη Και Ντουζιέρας, για Τον Εξοπλισμό Των Παραλιών Στα Νησιά Της Περιφερειακής Ενότητας Δωδεκανήσου
Δωδεκάνησα, Ιούνιος 2018
2⁰ Βραβείο μεταξύ 2 ισότιμων 2ων βραβείων, απουσία 1ου βραβείου

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Στέγη Θέρους
Στέγη Θέρους
Στέγη Θέρους
Στέγη Θέρους
Στέγη Θέρους
Στέγη Θέρους
Στέγη Θέρους
Στέγη Θέρους
Στέγη Θέρους
Στέγη Θέρους
Στέγη Θέρους
Στέγη Θέρους
Στέγη Θέρους
Στέγη Θέρους
Στέγη Θέρους
Στέγη Θέρους
Στέγη Θέρους

ΧΑΡΤΗΣ

ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕ ΤΟ ΕΡΓΟ ΣΟΥ ΣΤΟ ARCHETYPE

Μπορείς να καταχωρήσεις το έργο σου με έναν από τους τρεις παρακάτω τρόπους:

Μέσα από το προφίλ του αρχιτεκτονικού σου γραφείου στο archetype.gr Συνδέσου Εδώ
Αν δεν έχεις ήδη λογαριασμό, μπορείς να δημιουργήσεις το προφίλ του αρχιτεκτονικού σου γραφείου Εγγράψου Εδώ
Εναλλακτικά, μπορείς να μας στείλεις πληροφορίες και φωτογραφίες για το έργο σου στο info @ archetype.gr Στείλε Πληροφορίες