ΕΓΓΡΑΨΟΥ

για να λαμβάνεις τα νέα του Archetype στο email σου!

 Πατώντας 'Subscribe' συμφωνείς με την Πολιτική Απορρήτου

Ευχαριστούμε για την εγγραφή σας!

Uploaded by: Archetype Editor

The Tide


ΠΕΡΙΟΧΗ:
Greenwich, London, United Kingdom

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Το Tide θα αποτελέσει ένα δίκτυο 5 χλμ., που θα φιλοξενεί δημόσιους χώρους και κήπους ενσωματωμένους στους ρυθμούς της καθημερινότητας του Greenwich Peninsula. Πρόκειται για εναέριο, αλλά και ισόγειο αστικό πάρκο, που με τον διαχωρισμό των λειτουργιών σε δύο επίπεδα ενεργοποιεί τους χώρους πάνω και κάτω, παρέχοντας ένα πολυεπίπεδο δίκτυο αναψυχής, πολιτισμού και ευεξίας.

Το Tide θα συνδυάσει ποικιλόμορφα οικοσυστήματα, νεοσύστατες γειτονιές και διακριτούς θεσμούς πολιτισμού, συνδέοντας τον Βορρά με τον Νότο, την Ανατολή με τη Δύση, το κέντρο με την περιφέρεια και την πόλη με το ποτάμι. Το Tide είναι γρήγορο, αλλά και αργό. Είναι ταυτόχρονα πεδίο για τρέξιμο και άθληση, αλλά και χώρος περιπάτου, μια σειρά από ήσυχους κήπους και ένα δίκτυο κοινωνικών και πολιτιστικών κόμβων.

Κυρίαρχο συνθετικό στοιχείο του Tide θεωρείται ένα σύνολο από ανυψωμένα, διαμορφωμένα Islands (Νησιά), στα οποία το κοινό καλείται να επιβραδύνει, να παραμείνει και να ατενίσει τη ζωή και τα δρώμενα της περιοχής. Κάθε Island είναι ξεχωριστό, ορίζεται από μοναδικά δέντρα και βλάστηση, και χαρακτηρίζεται από διαφορετικές θέες και ήχους. Αυτοί οι εναέριοι κήποι σχεδιάζονται με τρόπο ώστε να λειτουργούν σαν φέροντα στοιχεία, δημιουργώντας υπερυψωμένα παρτέρια γεμισμένα με χώμα, τα οποία διοχετεύουν τόσο τα φορτία όσο και το νερό στο έδαφος. Η γλυπτική δομή που υποστηρίζει τους υπερυψωμένους κήπους, επίσης πλαισιώνει, αλλά και προστατεύει τον πεζόδρομο από κάτω, δημιουργώντας τοξωτούς στεγασμένους χώρους που σηματοδοτούν κατώφλια και περάσματα στον δημόσιο χώρο του εδάφους.

Η πρώτη φάση του έργου, που ολοκληρώθηκε και άνοιξε για το κοινό την 5η Ιουλίου 2019, έχει μήκος 1 χιλιόμετρο και περιλαμβάνει έναν δημόσιο, γραμμικό πεζόδρομο, υπερυψωμένους κήπους, καφέ και ένα υπερυψωμένο καθιστικό με θέα στον ποταμό Τάμεση.

Τοποθεσία
Η χερσόνησος του Greenwich βρίσκεται στο νοτιοανατολικό Λονδίνο, κοντά στο Canary Wharf, στο Βασιλικό Δημοτικό Διαμέρισμα του Greenwich, και βρέχεται σε τρεις πλευρές από τον Τάμεση. Πρόκειται για πρώην βιομηχανική περιοχή με πλούσια ιστορία, που σήμερα μεταμορφώνεται με ταχείς ρυθμούς. Παρόλο που σήμερα είναι γνωστή ως η περιοχή του O2 Arena, πρόκειται για μια εξελισσόμενη κοινότητα με σχέδια για 15.000 νέες κατοικίες, ένα νέο κέντρο design, αλλά και ένα μεγάλο κεντρικό πάρκο.

Πελάτης: Knight Dragon
Αρχιτέκτονες: Diller Scofidio + Renfro (Lead), σε συνεργασία με Neiheiser Argyros

Χαρακτηριστικά πρώτης φάσης:
Island 1
Αριθμός φερόντων στοιχείων: 11
Αριθμός υπερυψωμένων δέντρων: 13
Ύψος εναέριου διαδρόμου: 5.5 μέτρα (χαμηλά), 9 μέτρα (ψηλά)

Βρίσκεται σε πολύ κοντινή απόσταση από τον σταθμό North Greenwich του μετρό, ενώ ως κύρια είσοδος στο Tide ορίζεται μια μεγάλη σκάλα από το Peninsula Plaza, αλλά και ένας ανελκυστήρας για άτομα με ειδικές ανάγκες.
Το Island 1 περιλαμβάνει ένα μεγάλο αμφιθέατρο με θέα στο Peninsula Plaza και στο O2 Arena. Δύο φέροντα sub-islands στοιβάζονται για να δημιουργήσουν έναν πολυεπίπεδο, υπερυψωμένο δημόσιο χώρο.

- The Tide Prism
Ύψος: 14 μέτρα
Σχεδιασμένο αποκλειστικά από το γραφείο Neiheiser Argyros, στο Prism εφαρμόζεται ένα διάτρητο μεταλλικό περίβλημα, που με γλυπτική διάθεση τυλίγεται γύρω από έναν υπόγειο αεραγωγό του μετρό, για να αποκρύψει και να αποκαλύψει τις εγκαταστάσεις που περιέχονται, και τελικά δημιουργεί ένα λεπτό, δυναμικό πέπλο που αλλάζει έκφραση καθ 'όλη τη διάρκεια της ημέρας. Η κατασκευή περιλαμβάνει μια μεγάλη οθόνη ψηφιακών μέσων, ένα μικρό καφέ και δημόσιες τουαλέτες.

Islands 2,3,4
Αριθμός φερόντων στοιχείων: 10
Αριθμός υπερυψωμένων δέντρων: 13
Ύψος εναέριου διαδρόμου: 5.5 μέτρα (χαμηλά), 6 μέτρα (ψηλά)
Τα τρία "μεσαία" Islands εμπεριέχουν και προσφέρουν ξεχωριστές εμπειρίες: το Island 2 παρουσιάζει κοιλότητες που επιτρέπουν τη δημιουργία καθισμάτων μεταξύ των επιβλητικών, δίδυμων πύργων - αεραγωγών του πολυσύχναστου υπόγειου σταθμού του μετρό. Το Island 3 διαθέτει έναν εντυπωσιακό κήπο, απομονωμένο από δέντρα σε λοφίσκους και χλόη. Οι οπτικές και οι θέες από τα καθιστικά του Island 4 προσανατολίζονται στη γειτονική πλατεία Upper Riverside Event Plaza και στον ποταμό Τάμεση.

Island 5
Αριθμός φερόντων στοιχείων: 7
Αριθμός υπερυψωμένων δέντρων: 8
Ύψος εναέριου διαδρόμου: 5 μέτρα (ψηλά) και κατηφορίζει προς την προκυμαία
Το Island 5 βρίσκεται στην καρδιά της νέας γειτονιάς Upper Riverside, δίπλα σε μια πολύβουη πλατεία με δρώμενα και εκδηλώσεις, και βαθμιαία κατεβαίνει από τον υπερυψωμένο πεζόδρομο προς την προκυμαία. Αυτό το ομοιάζον με κόμπο/θηλιά τμήμα διαφοροποιείται, για να σχηματίσει πολλαπλές κινήσεις σε διαφορετικά επίπεδα. Ένας βυθισμένος κήπος και ένα καφέ με εξωτερικά καθίσματα βρίσκονται εντός αυτής της γεωμετρίας, ενώ ένα υπερυψωμένο καθιστικό σε πρόβολο φέρνει τους επισκέπτες πιο κοντά στον ποταμό του Τάμεση.

- Προκυμαία
Συνδέοντας τον Σταθμό του Thames Clipper και το Jetty, τα μικρά προστατευτικά στέγαστρα, σχεδιασμένα με την ίδια λογική όπως τα φέροντα στοιχεία και οι γέφυρες του κυρίως έργου, παρέχουν σημεία νερού, σταθμούς wifi, σκίαση και παγκάκια ειδικά διαμορφωμένα.

Υλικά
Η παλέτα υλικών του Tide αποτελείται από βαμμένο χάλυβα, γυάλινα κιγκλιδώματα, δάπεδα σύνθετης ξυλείας, παγκάκια από μασίφ ξύλο, επενδύσεις από συγκολλητό μέταλλο, εμφανές σκυρόδεμα, λιθοστρώσεις και βλάστηση.

Φέρων Οργανισμός και Γέφυρες
Η πρώτη φάση του Tide αποτελείται από 28 μοναδικά φέροντα στοιχεία. Αυτά συμπλέκονται για να σχηματίσουν δομές που μοιάζουν με τρίποδα και υποστηρίζουν τους υπερυψωμένους κήπους και τους πεζόδρομους, ενώ παράλληλα δημιουργούν στέγαστρα που προσφέρουν καταφύγιο, αλλά και φωτισμό που δημιουργείται από αντανάκλαση στο επίπεδο της πλατείας. Τα συστήματα φωτισμού και ηλεκτρικής διανομής, δεδομένου και του τοπίου (βλάστηση, χώμα, παροχή νερού και αποστράγγιση), ενσωματώνονται άψογα σε κάθε κατασκευαστική δομή. Τα Islands συνδέονται με προκατασκευασμένες χαλύβδινες γέφυρες, που σχηματίζουν μια συνεχή διαδρομή πλάτους 2,4 μ., με ανοίγματα μέχρι και 26 μέτρα. Κάθε στήριγμα και γέφυρα αποτελείται από συγκολλημένες χαλύβδινες λάμες στον εσωτερικό σκελετό και στο εξωτερικό κέλυφος, σχηματίζοντας μια ελαφριά δομή τύπου πτέρυγας αεροσκάφους, που ελαχιστοποιεί την επίπτωση και τα φορτία στις εγκαταστάσεις του σταθμού μετρό του Λονδίνου, που βρίσκονται ακριβώς από κάτω. Οι ειδικές κατασκευές παράχθηκαν από την εταιρεία Cimolai στην Ιταλία, μεταφέρθηκαν απευθείας από το εργοστάσιο στο εργοτάξιο μέσω του Τάμεση και βιδώθηκαν σε λίγες ημέρες. Ο σχεδιασμός των δομικών αυτών στοιχείων ήταν μια ιδιαίτερη συνεργασία μεταξύ των αρχιτεκτόνων και των στατικών, με την εταιρεία ΑΚΤΙΙ να χρησιμοποιεί ειδικό παραμετρικό λογισμικό για μεγιστοποίηση της αποδοτικότητας των υλικών και ελαχιστοποίηση της πολυπλοκότητας της κατασκευής. Το αποτέλεσμα είναι μια ολοκληρωμένη αρχιτεκτονική και κατασκευαστική έκφραση χωρίς περιττή επένδυση. 

Τοπίο
Οι φυτεύσεις κατά την πρώτη φάση του Tide προσαρμόζονται στο τοπίο της περιοχής. Η στρατηγική των φυτεύσεων έχει βελτιστοποιηθεί, ώστε να επιτρέπει τη δημιουργία μικρο-κλιμάτων που λαμβάνουν υπόψη τις εκάστοτε συνθήκες του ανέμου. Η πρώτη ολοκληρωμένη φάση του έργου περιλαμβάνει σύνολα από φυσική σημύδα και πεύκο, τόσο στο έδαφος όσο και στο υπερυψωμένο επίπεδο. Οι φυτείες δέντρων κατά μήκος της προκυμαίας αποτελούνται κυρίως από αυτόχθονα δέντρα, όπως του γένους Άλνους, ιτιές, αλλά και λεύκες. Μικρές εκτάσεις από ποώδη φυτά, εποχιακούς βολβούς και καλλωπιστικά χόρτα ενισχύουν την ατμόσφαιρα του Tide, προσδίδοντάς της επιπλέον χρώμα και υφές.

Γραμμές του Tide
Ένα ριγωτό μοτίβο σηματοδοτεί τη διαδρομή του Tide, τονίζοντας τον ρυθμό της κίνησης μεταξύ προορισμών πολιτισμού και κοινωνικών σχέσεων, ως εργαλείο προσανατολισμού και αναζήτησης της διαδρομής. Το συνεχές μοτίβο αποδίδεται με ένα λεπτό στρώμα εποξειδικής ρητίνης για τα ανυψωμένα τμήματα, ενώ για την πλακόστρωση στην επιφάνεια του εδάφους χρησιμοποιούνται πέτρες πορτογαλικού στυλ, από άσφαλτο και γρανίτη. 

zPFyRnuLxE.jpg


Ομάδα Σχεδιασμού και Κατασκευής  
Αρχιτέκτονες: Diller Scofidio + Renfro (Lead) σε συνεργασία με Neiheiser Argyros 

Diller Scofidio + Renfro: Ben Gilmartin (Partner-in-Charge), Elizabeth Diller, Charles Renfro, Ricardo Scofidio, Anthony Saby, Bryce Suite, Ning Hiransaroj, Alex Knezo, John Newman, Swarnabh Ghosh, Erioseto Hendranata
Neiheiser Argyros: Ryan Neiheiser (Partner-in-Charge), Xristina Argyros, Giorgio Piscitelli, Eleni Vagianou, Danae Haratsis, Nikolas von Schwabe, Athina Zafeiropoulou, Catarina de Almeida Brito, Thalia Chrousos, Chris Yuan, Kevin Larson

Αρχιτέκτονες Τοπίου: Gross. Max. 
Στατική μελέτη: (Υπερυψωμένο Επίπεδο): AKT II Structural Engineers, (Επίπεδο Εδάφους): Arup  
Ηλεκτρομηχανολογική μελέτη: AECOM 
Σύμβουλος Προσβασιμότητας: David Bonnett Associates Cost Consultant: Gardiner and Theobold 
Σύμβουλος Άδειας: NLP Planners 
Μελέτη Ασφάλειας και Υγείας: Stace Transportation and Access Consultants: WSP 
Κατασκευή Χαλύβδινων Τμημάτων: Cimolai 
Κατασκευή Στεγάστρων και Καθιστικών: Urban Street Design Contractor 
Εργολάβος: (Επίπεδο Εδάφους): Maylim, (Υπερυψωμένο Επίπεδο): Mace

Φωτογραφίες 
Ben Luxmoore Photographer
Charles Emerson Photographer
Jef Moore Photographer
Luke Hayes Photographer

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

The Tide
The Tide
The Tide
The Tide
The Tide
The Tide
The Tide
The Tide
The Tide
The Tide
The Tide
The Tide
The Tide
The Tide
The Tide
The Tide
The Tide
The Tide
The Tide
The Tide

ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕ ΤΟ ΕΡΓΟ ΣΟΥ ΣΤΟ ARCHETYPE

Μπορείς να καταχωρήσεις το έργο σου με έναν από τους τρεις παρακάτω τρόπους:

Μέσα από το προφίλ του αρχιτεκτονικού σου γραφείου στο archetype.gr Συνδέσου Εδώ
Αν δεν έχεις ήδη λογαριασμό, μπορείς να δημιουργήσεις το προφίλ του αρχιτεκτονικού σου γραφείου Εγγράψου Εδώ
Εναλλακτικά, μπορείς να μας στείλεις πληροφορίες και φωτογραφίες για το έργο σου στο info @ archetype.gr Στείλε Πληροφορίες