ΕΓΓΡΑΨΟΥ

για να λαμβάνεις τα νέα του Archetype στο email σου!

 Πατώντας 'Subscribe' συμφωνείς με την Πολιτική Απορρήτου

Ευχαριστούμε για την εγγραφή σας!

Uploaded by: Archetype Editor

Viewmaster


ΠΕΡΙΟΧΗ:
Πάρος, Ελλάδα

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Η κατοικία βρίσκεται στη θέση Αγκαιριά της Νήσου Πάρου, με δυτικό προσανατολισμό και θέα προς τη Θάλασσα.

Οι όγκοι παρατάσσονται προς τη θέα, με την κεντρική αυλή να δημιουργείται πλάγιά τους και πίσω από αυτούς, προσαρμοσμένη στην κλίση του εδάφους και προστατευμένη από τους βόρειους ανέμους. Η είσοδος βρίσκεται στη δυτική πλευρά του οικοπέδου, που είναι και το χαμηλότερο σημείο. Η πίσω αυλή, που επεκτείνεται και στη νότια πλευρά, οργανώνει τις κοινόχρηστες λειτουργίες δημιουργώντας έναν πυρήνα σε άμεση αναφορά με τους κτηριακούς όγκους. 

Χρησιμοποιώντας τα στοιχεία της κυκλαδικής αρχιτεκτονικής ανάλογων κτισμάτων, η μελέτη προβλέπει ένα σύνολο λευκών όγκων και εξωτερικών διαμορφώσεων σε παράταξη, που εποπτεύει την πλαγιά του λόφου μέχρι τη θάλασσα και τη γειτονική Αντίπαρο. Ο μετασχηματισμός των μορφολογικών στοιχείων της κυκλαδικής αρχιτεκτονικής με στόχο τη δημιουργία μιας σύγχρονης αρχιτεκτονικής γλώσσας αποτελεί, μαζί με την ένταξη στο φυσικό τοπίο, την κατευθυντήρια αρχή σχεδιασμού.

Η κατοικία εναρμονίζεται με το τοπίο, καθώς δεν δημιουργούνται καθόλου μπροστινές αυλές. Οι όγκοι τοποθετούνται κατά μήκος μιας υπάρχουσας πεζούλας-αναβαθμού, χρησιμοποιώντας αποκλειστικά το φυσικό πλάτωμα. Το σύνολο της υλοποιημένης επέμβασης συνδιαλέγεται με το τοπίο και δημιουργεί χώρο για κατοίκηση. Το βασικό αντικείμενο της μελέτης είναι το «καδράρισμα» της θέας και η μετασκευή του κτηρίου σε μηχανή θέασης.

Η κατοικία ακουμπά διακριτικά στο Τοπίο, το οποίο εξελίσσεται ανέπαφο, και οργανώνει τις οπτικές προς τη μεγάλη πλαγιά. Μία άσκηση αρχιτεκτονικού σχεδιασμού που μορφοποιεί αφαιρετικά την έννοια του κοιτάγματος (της ματιάς), και γίνεται το ίδιο αντικείμενο θέασης.

dN-HfLfHYN.jpg


VIEWMASTER - Κατοικία στην Πάρο
Αρχιτεκτονική Μελέτη Επίβλεψη: REACT ARCHITECTS – Νατάσσα Δεληγιάννη – Γιώργος Σπυρίδωνος
Συνεργάτης Αρχιτέκτονας Επίβλεψης: Ιωάννης Βάγιας
Στατική Μελέτη: Χρήστος Σμυρνής – Πολ. Μηχανικός
Η/Μ ΜΕΛΕΤΗ: Νίκος Χριστοφυλλάκης – Μηχ. Μηχανικός
Ενεργειακή Μελέτη: Νίκος Χριστοφυλλάκης – Μηχ. Μηχανικός
Φωτογραφίες: Γιώργος Μεσσαριτάκης
Φωτορεαλισμός: Δάφνη Ρετζίπη
Μελέτη: 2015
Κατασκευή: 2016
Επιφάνεια Οικοπέδου: 7.000,00 μ²
Επιφάνεια Κατοικίας: 195,00 μ²
Ιδιοκτήτης: Ιδιώτης

Δημοσίευση Archetype 03.04.2019

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Viewmaster
Viewmaster
Viewmaster
Viewmaster
Viewmaster
Viewmaster
Viewmaster
Viewmaster
Viewmaster
Viewmaster
Viewmaster
Viewmaster
Viewmaster
Viewmaster
Viewmaster
Viewmaster
Viewmaster
Viewmaster
Viewmaster
Viewmaster
Viewmaster
Viewmaster
Viewmaster
Viewmaster
Viewmaster
Viewmaster

ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕ ΤΟ ΕΡΓΟ ΣΟΥ ΣΤΟ ARCHETYPE

Μπορείς να καταχωρήσεις το έργο σου με έναν από τους τρεις παρακάτω τρόπους:

Μέσα από το προφίλ του αρχιτεκτονικού σου γραφείου στο archetype.gr Συνδέσου Εδώ
Αν δεν έχεις ήδη λογαριασμό, μπορείς να δημιουργήσεις το προφίλ του αρχιτεκτονικού σου γραφείου Εγγράψου Εδώ
Εναλλακτικά, μπορείς να μας στείλεις πληροφορίες και φωτογραφίες για το έργο σου στο info @ archetype.gr Στείλε Πληροφορίες